More
More

AVRUPA BİRLİĞİ İLE AYNI ANDA GERİ DÖNÜŞÜM KAYIT PLATFORMU PAGEV’LE TÜRKİYE’DE

 

Avrupa plastik işleme sektöründe geri dönüştürülmüş polimerlerin takibinde kullanılan birleşik dijital platform MORE'a hoş geldiniz. MORE, plastik mamul üreticisi şirketlerin yeni ürünler üretmek için kullandıkları geri dönüştürülmüş polimerlerin daha fazla kullanılmasını teşvik ederek plastik sektörünün daha döngüsel olmasına çalışmaktadır.

 

Plastik sektöründen beklentiler

AB'de plastik için daha sürdürülebilir bir ekonominin oluşması, sektörün kullandığı geri dönüştürülmüş polimer miktarını arttırmak gibi yollarla daha döngüsel hale gelmesine bağlıdır. Avrupa'da 50 bini aşkın KOBİ'nin oluşturduğu plastik mamul üretimi sektörü, bu amaçla ortak ve gönüllülüğe dayalı bir sektör yaklaşımı oluşturmaya karar verdi.

Plastik mamul üreticisi şirketler, plastikte daha döngüsel bir ekonomiye geçişte kilit rol oynamaktadır ve sektör yapılan çalışmaların daha şeffaf olmasını arzulamaktadır.

Her bir kilogram geri dönüştürülmüş polimer, bir plastik mamul üretim tesisinden geçmiş olduğu için, Avrupa'da kullanılan geri dönüştürülmüş polimerlerin performansını ve miktarını en iyi takip edecek olanlar mamul üreticilerdir. Avrupa’daki trendleri yakından takip edip, aktif katkı sunan PAGEV, MORE platformunun Türkiye münhasır temsilcisi durumundadır. Amacımız ülkemizde geri dönüştürülmüş hammadde kullanımını arttırmak ve bunu Türk yetkili makamlara raporlanabilecek bir veri halinde sunmaktır. Bu uluslararası platformu kullanan firmalarımız aynı zamanda AB’deki bir çok global gıda, deterjan, kozmetik gibi firmalara ihracatta üstünlük yakalayacaktır.

2025'e kadar zorlu bir yol

Plastiklerin daha döngüsel olması, tüm polimer değer zincirinin ortak hedefidir. Halihazırda yılda 5 milyon ton civarında geri dönüştürülmüş polimeri tekrar kullanmakta olan sektörün, Avrupa Komisyonu'nun 2025 ve 2030 yılları için belirlediği 10 milyon ton geri dönüştürülmüş polimer hedefine ulaşmasına daha çok var.

EuPC ve üye kuruluşları, Avrupa Komisyonu Plastik Stratejisi'ne destek vermek amacıyla, plastik sektörüne yönelik bir birleşik takip aracı geliştirdi. Amaç, 2025 – 2030 yılları itibariyle her yıl ürünlerde 10 milyon ton geri dönüştürülmüş polimerin (şirket içi üretim atıkları hariç) kullanıldığını belgelemek. MORE platformu, ürünlerinde geri dönüştürülmüş polimerler kullanan tüm mamul üreticisi şirketlere açık.

MORE'un 2019-2022 arasındaki gelişimi

MORE'un gelişimi, 2020'den itibaren ek modüllerin getirilmesiyle sürecektir.

•Modül 1.0 - 2020
Plastik sektörünün somut taahhütleri üzerinden geri dönüştürülmüş polimer kullanımını takip eden bir taahhütler alanının oluşturulması.

•Modül 2.0 - 2021
AB mevzuatıyla ilişkili, menşe sertifikasyonu ve gerek şartların denetlenmesi gibi diğer ölçütlerin entegrasyonu.

•Modül 3.0 - 2022
Diğer geri dönüştürülmüş polimer tiplerinin eklenmesi ve ilgili pazarlar ve uygulamaların gözden geçirilmesi.

Bilgilerinizin güvenliği ve gizliliği

Bilgilerinizin güvenliği ve gizliliği, en önemli önceliklerimizdir. MORE platformunun güvenlik ve şifreleme sistemleri, son standartlara uygundur. IT ekibimiz kodlama prosedüründe doğru uygulamaları takip ederek Laravel Çerçevesini kullanmış ve tüm şifreleri bcrypt algoritmasıyla güvenliğe almıştır. MORE'un güvenliği, bağımsız IT uzman kuruluşu nSEC/Resilience tarafından test edilmiş ve onaylanmıştır.

Verilerinizin gizliliği, tüm katılan tarafların imzaladığı gizlilik sözleşmeleri ile güvence altındadır. MORE'un yönetiminden sorumlu olan PolymerComply Europe dışında verilerinize sadece IT sağlayıcısı erişim sahibidir. İmzalanmış tüm gizlilik sözleşmelerine buradan ulaşabilirsiniz. MORE sadece toplanıp anonimleştirilmiş verileri yayımlayacaktır.

Plastik sektörü MORE'ye ek olarak döngüsel ekonomiye geçişi sağlayacak başka önlemlere yönelik taahhütlerde de bulunmuştur. Avrupa plastik sektörünün Gönüllü Taahhütlerine www.circularplastics.org adresinden ulaşabilirsiniz.

MORE - Sık Sorulan Sorular

 

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5