Plastik malzemelerin tarım sektöründe gittikçe yaygınlaşan kullanımı çiftçilerin daha fazla mahsul almasına, gıda kalitesinin artmasına ve faaliyetlerinin ekolojik ayak izinin azalmasına yardımcı olmuştur. Plastikler, sebzeler ve meyvelerin dört mevsim yetiştirilmesine olanak sağlar ve bu ürünler açık bir tarlada yetiştirilen ürünlerden genelde daha kalitelidir.
Tarım sektöründe polyolefin, polietilen (PE), Polipropilen (PP), Etilen-Vinil Asetat Kopolimer (EVA), Poli-vinil klorür (PVC) ve nadiren Polikarbonat (PC) ve poli-metil-metakrilat (PMMA) türü plastikler kullanılır. Bu plastiklerin sağladığı yararlar şunlardır:
• Yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler: Tarımda kullanılan farklı plastikler sayesinde su tasarrufu yapılabilir ve ekinlerin kurak arazilere dahi ekilmesi mümkün hale gelebilir. Plastik sulama boruları su ve besleyici maddelerin boşa gitmesini önler, yağmur suyu plastik malzemeden üretilen depolarda saklanabilir ve ekinlerin sera gibi kapalı bir alanda veya malçlamada kullanılan plastik tabaka altında saklanması suretiyle tarım ilaçlarının kullanımı azaltılabilir. Ayrıca tarım ilaçları plastik kaplamayı geçemeyeceğinden dolayı atmosfere emisyonları azalacaktır.
• Geri dönüşüm ve geri kazanım olanakları: Kullanım ömürlerinin sonunda sera örtüleri gibi tarımsal plastikler geri dönüştürülebilmektedir. Tarlalardan toplanan plastikler genellikle yıkanarak kum, bitki ve tarım ilaçlarından arındırıldıktan sonra öğütülür ve ekstrüzyonla pellet haline getirilir. Böylece malzeme, dış mekan mobilyaları gibi ürünlerin üretiminde yeniden kullanılabilir. Geri dönüşüm mümkün olmadığında, tarımsal plastik atıktan birlikte yanma olarak bilinen bir süreçte enerji elde edilebilir.
Temel uygulamalar;