Plastiklerin olduğu bir dünya daha keyifli

Evlerde yahut okullarda düzgünce uygulanan bir plastik yalıtımı ısı geçişini %70'e varan oranda keserek ortamı daha sıcak ya da soğuk, keyifli ve enerji tasarruflu bir hale getirir.

Geleceğe bakış

"Three litre house" (metrekare başına yılda 3 litre yakıt tüketimi olan ev ) konsepti Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya'da uygulanıyor. Bu konsept, yeni evler için pek uygun değil. Fuel oil veya gaz tüketimi, ciddi miktarda enerji israfına neden olan eski binaların yalıtılması sayesinde metrekare başına yılda 20 litreden 3 litreye düşürülebilir. Binanın dış kısmına, çatısına ve kiler tavanına yalnızca 20 cm'lik plastik yalıtım panelleri koyarak ve yalıtımlı plastik doğrama kullanarak enerji tasarrufu yapılabilir ve buna bağlı olarak CO2 emisyonu azaltılabilir. Enerji tasarrufu sağlayan yalıtımlı doğramalar, hava sıcaklığı geri kazanım sistemleri ve güneş panellerinin kullanıldığı Pasif Evler'in metrekare başına yıllık fuel oil ihtiyacı 1.5 litreden daha azdır. Yaşam kalitesini artıran bir yatırım binanın değerini de artırır ve yapılan yatırımı en kısa sürede geri ödemeye başlar.
"Sıfır enerjili evler" tüm Avrupa'da deneniyor. Bu evlerde gaz yahut mazot gibi fosil yakıtlar tüketilmiyor. Sıfır enerjili evler, kısmen yeni polimer malzemelerin kullanımı dolayısıyla gelecekte daha yaygın bir hale gelecektir. Tarihi yapılar dahi, plastiklerin yardımıyla enerji tasarruflu binalara dönüştürülebilir. Almanya'nın Babenhausen şehrinde bulunan 210 yıllık ahşap bir yapının restorasyonu buna mükemmel bir örnektir.. Bu yapı, plastik yalıtım malzemeleri sayesinde artık düşük enerjili bir ev oldu.

Çatıdan kilere plastikler

Yeni plastikler ısı yalıtımıyla birlikte aşağıdaki alanlarda da kullanılmaktadır:

  • Plastik ısı yalıtım panelleri hava şartlarına karşı koruma sağlayarak binanın dayanıklılığını artırır.
  • Plastik ısıtma, su ve kanalizasyon tesisatları sıradan tesisatlara göre ciddi bir üstünlüğe sahiptir: plastik boruların üretimi düşük maliyetlidir ve daha az enerji gerektirir; plastik borular metal borulara göre daha esnektir, korozyona uğramaz ve yüksek kaliteli içme suyunu garanti eder.
  • Kireç kalıntıları yüzünden yıpranan metal su tesisatları, özel bir plastik reçine kaplamasıyla onarılarak tesisatlar kireç kalıntılarının yol açacağı yıpranmaya karşı korunmuş olur.
VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5