Atık Ön İşlem ve Ayrıma


Plastik atıkların ön işlemden ve ayırma işleminden geçmesi sayesinde bu değerli kaynak atılmaktan kurtarılarak pazarın gerektirdiği niteliklere uygun şekilde geri dönüştürülebilir. Halihazırda atıkların geçeceği ön işlem ve ayırma aşamalarında birçok farklı teknoloji kullanılır. Bu teknolojiler arasında elle sökme işlemi, ufalama, eleme, hava veya sıvı yoğunluğuna göre ayırma, manyetik ayırma gibi otomatik işlemler ve UV/VIS, NIR, Lazer gibi yüksek sofistike spektrofotometrik ayırma teknolojileri yer alıyor. Modern ayırma tesislerinde, bu teknolojilerden bazılarının ideal randıman ve maliyet performansı elde etmek için spesifik atık yığınlarına uygulandığı karmaşık altyapılar bulunur.

Artık karma ambalaj ve geri dönüştürülebilir diğer kuru malzemeler için kullanılan modern ön işleme ve ayırma işlemleri sayesinde yılda 100,000 tondan fazla plastik atık işlenebiliyor. Belli bazı plastik malzemelerle işleme sokulduğunda >%95 saflığa sahip geri dönüştürülmüş ürün ortaya çıkarabiliyor.

Ayrıca farklı uygulamalar (hurda araçlar, elektronik ürünler vb), kullanım ömrünü tamamlamış bu kaynakların çöpe gitmesini önlemek amacıyla yasaların dayattığı bağımsız ön işleme operasyonlarına da yol açabilir. Bu tür atıklar, genelde (değerli) metallerin yeniden elde edilmesi için işleme sokulur. Bu atık yığınından geri dönüşüm sonucunda bazı büyük plastik bileşenler elde edilebiliyorken, karmaşık atık yığınlarında bulunan diğer plastik fraksiyonları yeterince temiz değildir yahut yetersizdir; bundan ötürü mekanik geri dönüşüm hem ekonomi hem de çevre açısından geçerli bir işlem olmaz. Böyle durumlarda, indirgeyici olarak çelik üretiminde, değerli metallerin geri kazanımında ve özel birleşik ısı-enerji geri kazanım süreçlerinde kullanımına yönelik çekici, alternatif çözümler mevcuttur.

PAGEV, atık ön işleme ve ayırma işlemleri hakkında sahip olduğu deneyimleri paylaşmaya kendini adamıştır.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5