Plastikler ve İçme Suyu

Su, boşa harcanamayacak kadar değerlidir. Plastikler, su nakil hatlarında kullanılan borulardan damla sulama sistemlerine, tarım amaçlı su tedarikine imkan sağlayan depo ve seralara ya da içme suyuna erişim sağlayan şişe ve filtrelere kadar, suyun sürdürülebilirliğini sağlayan sayısız çözüm sunar.

Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı "Kaynaklarını Verimli Kullanan Bir Avrupa İçin Yol Haritası", Avrupa'da birbiriyle yarışan taleplerin yön verdiği stratejik kaynaklardan biri olarak suya işaret ediyor. Plastik sanayisi sürdürülebilir su tedariği ve kullanımına yönelik plastik çözümleri ve içme suyunun korunmasını hedefleyen en ileri teknolojilerle kaynak verimliliğine katkıda bulunuyor. Her gün güvenli ve daimi içme suyuna ihtiyaç duyarız. Çok uzaktan getirilse dahi sürdürülebilir su tedariğinin sızıntı olmadan, paslanma, toprak veya bakteriler yüzünden kirlenmeden sağlanması gerekir. Plastik borular bu gereği yerine getirmektedir. Su tedariği tarım açısından büyük bir sorundur: Çiftçiler yağmurların seyrek düştüğü yerlerde suya daha da muhtaçtır. Plastik malzemeler, suyun bitkiye gerektiği kadar verildiği ve israf edilmediği damla sulama sistemleri gibi yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerin olmazsa olmazıdır.

Dünyanın karşı karşıya olduğu bir diğer önemli konu ise su kalitesidir: Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, her yıl 1,8 milyon insan ishalli hastalıklar dolayısıyla hayatını kaybediyor ve dünya genelinde bir milyardan fazla insanın da temiz içme suyuna erişimi bulunmuyor. Plastik şişeler gibi malzemeler hem suya kolay erişim imkanı sağlıyor hem de suyu temizlemeye yönelik etkili çözümler sunuyor.

Daha fazla bilgi için tıklayınız:

Plastiğin Tasarrufu Su Kadar Berrak

PAGEV suyun yönetimi, muhafazası ve sürdürülebilirliğine yaptığı devamlı katkıların ispatı olan, plastiklerin kullanıldığı yeni ve yenilikçi su uygulamalarını takdim ediyor.

Taşınabilir su arıtma sistemi
Taşınabilir su arıtma sistemi

Temiz su dünya genelinde birçok insan için hala lüks. Plastikten yapılan yeni bir taşınabilir arıtma sistemi, büyük miktarda kirli suyun bulunduğu yerde içme suyuna dönüştürülmesini basitleştiriyor. Üretici, ürünün ultrafiltre plastik zarlar sayesinde kirlenmiş yüzey suyunu virüs ve bakterilerden arındırdığını ve bunlara bağlı sindirim sistemi rahatsızlığı riskini azalttığını ifade ediyor.
© LifeStraw

Filtreli kapak
Filtreli kapak

İsviçreli mucitlerinin ifadesine göre bu plastik kapak tüm şişelere takılabiliyor ve kirli suları filtreleyerek içilebilir hale getiriyor. 24 yaşındaki bir öğrencinin icat ettiği bu güvenilir, ucuz ve kullanımı kolay kapak öncelikli olarak temiz içme suyuna erişimi olmayan insanlar için tasarlandı.
© DrinkPure

Tekerlek bidon
Tekerlek bidon

200 milyon üzerinde insanın içme suyuna erişebilmek için kilometrelerce yol yürümek zorunda kaldığını gözlemleyen bir öğrenci, suyu daha taşınabilir kılan basit ve yenilikçi bir taşıma aracı icat etti. Üreticinin beyanına göre, tekerlek şeklindeki bu plastik bidon 75 litre su kaldırabiliyor, tıpkı bir bavul gibi itilebiliyor veya çekilebiliyor, böylece suyun daha uzun süre saklanmasına imkan sağlıyor.
© WelloWater

Yüzer su tankları
Yüzer su tankları

Plastik su tankları artık tatlı suyun taşınmasında ve saklanmasında da kullanılıyor. Bu tanklar özellikle yaz aylarında düzenli su verilemeyen adalara ve kıyı yerleşimlerine temiz içme suyu sağlıyor. Bu yeni sistem, tankerle taşımacılığa göre %50-75 daha ucuz ve çevre dostudur. Yüzer su tankı, halen devam eden AB destekli bir projenin parçasıdır.
© AIMPLAS

Su üreten rüzgar türbini
Su üreten rüzgar türbini

Kısa bir süre önce yeni bir girişim, emdiği havanın içeriğinde bulunan su buharını sıvı hale dönüştürerek su üretme yoluyla çığır açan bir rüzgar türbini tasarladı. Plastik sayesinde filtreler kolayca sökülebiliyor ve yıkanabiliyor, elektronik bileşenler etkili şekilde yalıtılabiliyor.
© EoleWater

Su arıtma piramitleri
Su arıtma piramitleri

Su sürdürülebilirliği sağlayan yeni bir projede tuzlu, sodalı veya kirli sudan temiz su elde etmek amacıyla basit teknolojiden faydalanılıyor. Sistemde, güneş enerjisi kullanarak suyu temizleyen şeffaf plastikten yapılmış piramit şekilli yapılar bulunuyor. Projenin mimarları, tropikal bölgelerde m2 başına günde 2 litreye kadar su üretmenin mümkün olduğunu ifade ediyor.
© AAWS

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5