Polipropilen

PP ya da polipropilen ambalaj ve etiketleme, tekstil (örneğin halat, termal iç çamaşırı ve halı), kırtasiye, plastik parçalar ve yeniden kullanılabilir kap çeşitleri, laboratuvar ekipmanı, hoparlör, otomotiv parçaları ve polimer banknotlar gibi birçok uygulamada kullanılan bir termoplastik polimerdir

Geçmiş

Propilen ilk defa Giulio Natta ve Alman kimyager Karl Rehn tarafından 1954 yılı Mart ayında polimerleştirilerek kristalin izotaktik bir polimer haline getirilmiştir. Bu çığır açan keşif sayesinde, İtalyan şirketi Motecatini 1957 yılından bu yana izotaktik propilenin büyük ölçekli olarak ticari üretimini sürdürmektedir. Sendiyotaktik polipropilen de ilk defa Natta ve yardımcıları tarafından sentezlenmiştir.

Polipropilen, 2019 yılı itibariyle sağladığı gelirin 145 milyar ABD doları geçmesi beklenen en önemli ikinci plastiktir. Bu malzemeye yönelik talep, 2004 ve 2012 yılları arasında yıllık yaklaşık olarak %4.4 oranında bir büyüme göstermiştir.

Özellikler

  • Sağlam
  • Opak
  • Yüksek sıcaklık ve nem koşullarında iyi boyut kararlılığı
  • Sert

Uygulamalar

Polipropilen (PP) ya da polipropen ambalaj ve etiketleme, tekstil (örneğin halat, termal iç çamaşırı ve halı), kırtasiye, plastik parçalar ve yeniden kullanılabilir kap çeşitleri, laboratuvar ekipmanı, hoparlör, otomotiv parçaları ve polimer banknotlar gibi birçok uygulamada kullanılan bir termoplastik polimerdir. Propilen monomerinden elde edilen polipropilen çoğu solvent, baz ve aside karşı dayanıklı ve alışılmadık şekilde dirençli bir polimerdir.

Süreçler

Polipropilenin eriyik işlemi ekstrüzyon ve kalıplama yoluyla elde edilebilir. Sık kullanılan ekstrüzyon yöntemleri arasında eriyik üflenmiş ve iplik bağlı lifler üretilerek uzun rulolar elde edilmesi ve bunların dönüştürülerek yüz maskeleri, filtreler, bebek bezleri ve ıslak mendil gibi kullanışlı ürünlerin üretiminde kullanılması yer alır.

En yaygın biçimleme tekniği kupa bardak, çatal-bıçak takımı, viyal, kapak, kap, ev eşyaları ve akü gibi otomobil parçaları için kullanılan enjeksiyonlu kalıplamadır. Ekstrüzyon ve kalıplama işlemlerini içeren hava basınçlı kalıplama ve enjeksiyon esnemeli hava basınçlı kalıplamaya yönelik teknikler de kullanılır.

Spesifik moleküler özellikler ve üretimi esnasında kullanılan katkı maddeleriyle düzeyin ayarlanabilme imkanı polipropilenin çok sayıda uygulamada kullanılabilmesini sağlar. Örneğin antistatik katkıların eklenmesi polipropilen yüzeylerin toz ve kire dayanabilmesine yardımcı olabilir. Polipropilende, talaşlı işleme gibi birçok boyama tekniği kullanılabilir. Polipropilen parçalara yüzey kaplaması uygulanarak yazıcı mürekkebi ve boyaların tutunma kabiliyeti geliştirilebilir.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5