Yerli üründe 63 yılın rekoru kırıldı

KOBİ’ler en fazla yazılım ve makine aradı

İş dünyası kendi arama motorunu kurdu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın son açıkladığı veriler göre, Türkiye ekonomisindeki yerli ürün kullanım oranı son 63 yılın zirvesini gördü. Global ticaretteki sapmalar, döviz kurlarındaki dalgalanma ve son olarak dünya ekonomilerini alt üst eden Koronovirüs Türkiye’deki yerli üretime ve ihracata yaradı. 2019’u ihracatın ithalatı karışlama oranı yüzde 85.9 oldu. Türkiye’de bu rakam son olarak 1957’de görülmüştü. 2020’nin ilk aylarında ise bu rakam daha da yükseldi. Çin'den gelen kargo trafiği yüzde 90'a varan oranda azaldı. Türkiye’deki imalatçılar da tedarik zincirleri için yerel firma arayışına girdi. İş dünyasının önde gelen bileşenleri tarafından yakın zaman önce İstanbul Sanayi Odası (İSO) desteğiyle İTÜ ARI Teknokent bünyesinde hayata geçirilen www.yerliara.com verilerine göre, yerli ürün ve tedarikçi arama sayısında (1 ocak – 18 şubat) yüzde 39’luk bir artış yaşandı. Aynı zamanda İş dünyasının ilk arama motoru ve sosyal medyası olan sitede son 2 ayda 1 milyon arama gerçekleşti. Kullanıcılar en fazla yazılım ve makine sektörlerine üzerine arama yaptı. Bunu sırasıyla İnşaat sanayisi, otomotiv, ağır sanayi ve veri merkezi aramaları izledi. Yerliara.com harita uygulamasında da 27 bine yakın kullanıcı yakınındaki üretim tesislerini inceledi.

TÜRKİYE SANAYİSİ 2020’de NE ARADI?

1. Yazılım: 45.356
2. Makine Parça Ve İmalatı: 35.157
3. İnşaat Sanayisi Ürünleri: 25.255
4. Yakınımdaki Üreticiler: 27.505
5. Otomotiv: 18.014
6. Ağır Sanayi: 15.852
7. Veri Merkezi: 14.147
8. Parakende - Satış Sektörü: 12.541
9. Siber Güvenlik: 1150
10. Teknoloji Firmaları: 8500
11. Bulut: 8253
12. Robotik: 8001
13. Tarım: 7585
14. Veri Depolama: 7010
15. Elektronik Ödeme: 6900
16. Alt Yapı Ve Kurulum: 6550
17. Kalıp İmalatı: 6502
18. Kumaş: 6100
19. Robot: 4250
20. Elektrik: 4000
21. Plastik Üretim: 3802
22. Radar - Güvenlik Sistemler: 3554

Yerliara.com platformunun çözüm ortakları global ve yerel ekonomideki son gelişmeleri ise şu sözlerle değerlendirdi:

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle:

2019 yılı genelinde, ihracat ailemiz 90 bin 617 firmaya ulaşmış durumda, ithalat yapan firma sayısı ile neredeyse on bin firmalık bir farkı yakalamış durumdayız. Türkiye Ekonomisinin dengelenme ve değişim süreci ihracatın gelişimi anlamında uygun bir zemin sağlıyor. Global ticarette yaşanan sapmalar Türkiye’nin üretimden gelen gücünün daha iyi anlaşılmasına olanak sağlıyor. Bu kapsamda KOBİ’lerimizin dijitalleşmesi ve 2020’de güçlü bir çıkış yapması için her tür enstrümanı hayata geçirmek için çalışıyoruz.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan:

Kamu alımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesi birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacak, ülkemizin uluslararası rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacaktır. Başkalarının ürettiği teknolojiyi tüketen olmaktan hızla çıkıp, kendi yüksek milli teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yaşanan son gelişmelerin 'yerli, milli ama evrensel' bir anlayışla milli teknoloji hamlesine katkı yapacağına inanıyoruz

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği – TAYSAD Başkanı Alper Kanca:

Günümüz ekonomilerinde yerli üretimdeki katma değerin önemi her geçen gün artıyor. Bu gücümüzün görünür ve ulaşılabilir hale gelmesi çok önemli. Binlerce kilometre öteden tedarik ettiğiniz bir ürünü, komşu bir fabrikada üretilebiliyor. Ancak çoğu firma bu bilgiye sahip değil. Bu kapsamda yerli ürünlerin kolay ulaşılabilir olması oldukça önemli. Öte yandan otomotiv tedarikinde gerek yerli oto çalışmaları gerekse de global konjonktür bize moral verir durumda.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp:

İTÜ ARI Teknokent olarak, Türkiye’de geliştirilen teknolojilerin görünür olması ve global arenada rekabet gücümüzü artırması için yoğun çaba harcıyoruz. İleri aşama girişimcilik merkezimiz İTÜ Magnet’te faaliyet gösteren www.yerliara.com da bu alana hizmet ediyor ve iş dünyasındaki önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Türkiye’de teknolojik ürün ve servisler üreten girişimcilerin global vitrini ve müşteriyle buluşma noktası olmasını diliyoruz.

EVSİD-Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği YK Başkanı Burak Önder:

Türkiye uzun vadeli stratejiler ortaya koymalı. Bugünkü global durum lehimize gözükse de bunun kalıcı hale getirmeliyiz. Yerli üreticiler arasındaki bağları güçlendirmeliyiz. Çözüm ortağı olduğumuz ve desteklediğimiz yerliara.com ile bu birliği pekiştirmeyi amaçlıyoruz.

TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü:

Son dönemde birçok sektörde yerli ürüne doğru kayış var. Özellikle makine sektöründe bunu yakından hissettik. Örneğin BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları olarak değiştirdik. Fuara katılan firmaların yüzde 80'i imalatçı. Bu özelliği ile imalatçılar için çok önemli bir platform oldu.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yavuz Eroğlu:

Plastik sektörü, 2020 yılına moralli başladı. Üretimde yüzde 4 artış bekliyoruz. Yerli üretimin gücüne hiç olmadığımız kadar ihtiyaç var. Rakamlarımız da iyi gidiyor. Plastik mamul sektöründe 2019 yılında miktarda yüzde 8,1 artışla 1,4 milyon ton ve değerde yüzde 13,2 yükselişle 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verildi. 2020 yılında plastik mamul üretiminde miktar bazında yüzde 4 büyüme bekleniyor 2020 yılında makro ekonomideki beklentilere paralel olarak plastik mamul sektöründe üretimin miktar bazında yüzde 4, ithalatın yüzde 1, ihracatın yüzde 5 ve yurtiçi tüketimin ise yüzde 4 artacağı tahmin ediliyor.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan:

İnşaatlarda yerli malzeme kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü ithal edilen malzemelerin büyük çoğunluğunu zaten kaliteli bir şekilde ülkemizde üretiyoruz. Tamamının da Türkiye'de yapılabileceğine inanıyoruz. Karar vericiler, taşıması zor ve maliyetli olan malzemeyi yerli kullanırken, içine akıl ve performans yüklenen malzemeleri ithal kullanma eğiliminde. İç pazarda da yerli malzemeye duyulacak güvenin artması şart. Mümkün olduğu kadar ihracatın arttığı, ithalatın azaldığı bir dengeyi kurmaya çalışmalıyız. Yerli malı kullanımı başta Kamu Projeleri ve Mega Projeler olmak üzere ne kadar yerlileşirse ve referans kaynağı olursa dış pazarlarda o denli Made In Türkiye algısı güçlenir.

İMES Başkanı Kemal Akar:

İMES’teki firmalarımız ülkemiz dâhilinde üretimlerini ve kalitelerini ispat etmiş firmalar. Birçoğu teknoloji ağırlıklı üretim gerçekleştiriyor. Savunma sanayine, sağlık alanına, otomotiv sektörüne üretim yapıyoruz. İnsan vücudunda kullanılan implantları, protezleri üreten, CNC makine ve teknolojik makine üreten otomotiv sanayine ürün ve hizmet sağlayan kuruluşlarımız mevcut.

Yerliara.com hakkında:

KOBİ’leri, yazılım firmalarını ve girişimcileri bir araya getiren “yerliara.com” Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili ürün, yazılım ve girişimci arama motoru ve sosyal medyası olarak dikkat çekiyor. Veri tabanında bugün itibarıyla 15 binden fazla firma ve on binlerce ürün barındıran “yerliara.com” Dijital pazarlamaya farklı bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Yerliara.com’un çözüm ortakları arasında İstanbul Sanayi Odası (İSO), İTÜ Arı Teknokent, İMSAD, TAYSAD, EVSİD, TİAD ve PAGEV gibi 20’ye yakın güçlü kurum yer alıyor. Yaklaşık 3 yıllık ön hazırlıkla alt yapısını oluşturan ve test yayınlarını tamamlayan “yerliara.com” için geniş kapsamlı saha araştırmaları ve binlerce fazla yüz yüze görüşme yapıldı. Çok sayıda akademisyen, editör ve araştırmacının katkı sağladığı proje, çözüm ortaklığı noktasında da pek çok Organize Sanayi Bölgesi ve Sivil Toplum Kuruluşu’ndan destek aldı. Lokasyon bazlı arama özelliği de bulunan platform bu yönüyle alanında ilk olacak. “yerliara.com” yerli teknoloji ve girişimcilere ait dataların işlenmesinde yeni nesil bir güce de sahip olacak. Türkiye’de ciddi bir eksik olarak karşımıza çıkan ürün ve şirket bazındaki yerlilik oranlarının ölçümlenmesi “yerliara.com” sayesinde sağlanacak. Takip edilebilir ve düzenli olarak açıklanan bir endeks oluşturulacak. Bu sayede Türkiye’nin ürün ve sektör bazındaki yerlilik karnesi düzenli olarak incelenebilecek.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5