YEKDEM İLE ÜRETİCİYE FAHİŞ ELEKTRİK FATURALARI

Değerli İş Dünyası Temsilcilerimiz,

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, elektrik fiyatlarındaki astronomik artış ve YEKDEM maliyetlerinin sanayicilerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini, çözüm önerilerimiz ile birlikte Fatih Portakal'la FOX Ana Haber'de anlattı. Hedef; ilgili bakanlıklar, meslek örgütleri ve kamuoyunun desteğiyle; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın önündeki bu sorunu kaldırmak.

FOX TV Ana Haberde yayınlanan haberi izlemek için tıklayınız.


YEKDEM Nedir? Elektrik Faturalarını Nasıl Arttırıyor !

YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması) sistemiyle; devlet, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji yatırımcılarını, 10 yıl süreyle döviz bazında belirli bir fiyat üzerinden alım garantisi sunarak destekliyor. Yani bir enerji firması rüzgar, güneş enerjisi, hidroelektrik santral gibi yatırımlar yaptığında, devlet 10 sene boyunca döviz bazında teşvikli fiyatlarla alım garantisi veriyor. Döviz bazındaki bu yüksek bedelli alım garantisinin maliyeti toplam tüketim miktarına bölünerek elektrik faturalarına yansıtılıyor. Yani sanayiciler tarafından ödeniyor. Dolayısıyla döviz fiyatlarının yükseldiği ve havanın güneşli, akarsuların bol, rüzgarın çok estiği aylarda sanayicinin o ay ödeyeceği fatura daha da artıyor. Üstüne üstlük özellikle salgın sebebiyle olduğu gibi sanayide kapasite ve enerji kullanımı düştüğünde, YEKDEM düşmediğinden sanayicinin elektrik faturaları da düşmüyor, hatta daha da artmaya devam ediyor. 

Gerçekten de bugün durma noktasına gelen sanayi tesisleri çok daha az elektrik kullansalar dahi, Nisan ayındaki faturalarını incelediklerinde büyük artışlar görüyorlar. Bu doğrultuda EPDK daha önce 121 TL olarak tahmin ettiği Nisan 2020 YEKDEM birim bedeli tahminini 228 TL olarak revize etmiş, böylelikle elektrik maliyetlerindeki YEKDEM kaleminde yüzde 100’e yakın oranda astronomik bir artış olmuştur. Nitekim sanayiciye gelen elektrik faturasının yarısı normal kullanım bedeli, diğer yarısı ise YEKDEM bedeli olmuştur. Yani salgın nedeniyle tüketilmeyen elektrik, sanayiciye zam olarak geri döndü. Sanayiciler birçok güçlükle mücadele edip ayakta kalmaya çalışırken, bir de kullanmadıkları elektriğin parasını ödemek durumunda kalıyorlar.

Devletimizin yenilebilir enerji üretimini teşvik etmek için uyguladığı YEKDEM tarifesi ve oluşturduğu formül yaşadığımız ekonomik süreçte sanayiciler üzerinde öngörülemez ve büyük maliyet yükü oluşturuyor. En azından sene sonuna kadar YEKDEM, mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeli ve sanayicilerden elektrik faturalarında ekstra bedel alınmamalıdır.

Çözüm Önerimiz

Öncelikle enerji fiyatlarında indirim yapılması ve bu dönemde ödenemeyen faturalar için elektrik ve doğalgaz kesintilerinin yasaklanması gerekiyor.

- En azından sene sonuna kadar YEKDEM, mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeli ve sanayicilerden elektrik faturalarında ekstra bedel alınmamalıdır.

- Finansal güçlük çeken sanayinin enerji faturaları ödemelerinin en az üç ay ötelenmesi gerekiyor.


İLGİLİ HABER LİNKLERİ

FOX TV Ana Haberde yayınlanan haberi izlemek için tıklayınız.

Dünya Gazetesi'nde yayınlanan haberi okumak için tıklayınız.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan haberi okumak için tıklayınız.

Gümrük TV'de yayınlanan haberi okumak için tıklayınız.

Para Analiz'de yer alan haberi okumak için tıklayınız.

Enerji Ekonomisi'nde yayınlanan haberi okumak için tıklayınız.

Konuyla ilgili PAGEV sitemizde yer alan haber için tıklayınız.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5