ÜRETİCİ YÜKSEK MALİYETLERE ÇÖZÜM BEKLİYOR

TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclis toplantısında bir araya gelen Sivil Toplum Örgütleri, kendi kaderleriyle baş başa kalmak istemediklerinin altını çizerek yüksek maliyetlere çözüm istedi

TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclisi, 22 Şubat’ta sektörün güncel sorunlarını ele almak üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Hammadde fiyatlarındaki artışların ana gündem maddesi olarak konuşulduğu toplantıda YEKDEM’de sanayicinin lehine yapılan düzenleme de ele alındı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu’nun da katıldığı toplantıya TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu başkanlık yaptı. Meclis üyeleri ve sivil toplum örgütü başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Eroğlu, hammadde fiyatlarındaki yükselişin sebeplerini, sektöre etkilerini ve çözüm önerilerini anlattı. Vergiden arındırılmış ithal hammadde için düzenleme isteyen Eroğlu, PETKİM’in bu dönemde hammaddeyi ihraç etmek yerine iç piyasaya kanalize etmesi gerektiğini savundu. Eroğlu, astronomik zamların sadece pandemide artan navlun fiyatlarına bağlanmasının yanlış bir yaklaşım olduğunu, fiyat artışlarının arkasındaki asıl sebebin, petrokimya devlerinin kartel gibi davranması olduğunu söyledi. Eroğlu, sanayi üretimini durduran hammadde zamlarının üretime vurduğu darbenin yanısıra enflasyonu da tetikleyici etki yaratacağı uyarısında bulundu. Hammadde konusu dışında YEKDEM başlığına da değinen Eroğlu, YEKDEM bedelinde fiyatların düşürülmesini ve teşviklerde dolar yerine TL’ye geçilmesinin sanayiciye yansımalarını bu yıl için göreceklerini ve süreci takip etmeye devam edeceklerini belirtti.

SANAYİCİ TALEPLERİNİ SIRALADI

TOBB Meclis toplantısında konuşan EVSİD Başkanı Burak Önder, sanayicinin zorlu süreçten geçtiğini belirterek, “Üreticilerimiz, hammadde fiyatlarındaki astronomik artışlardan oldukça mustarip. Tüm zorluklara karşın ceylan sessizliğiyle sorunlarına çözüm üretilmesini bekleyen sanayici, kendi kaderine terk edilmemeli. Devletten beklentimiz ayakta kalma mücadelesi veren üreten kesimin sorunlarına acil çözüm üretmesidir” dedi. Toplantıda söz alan PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz ise PETKİM’in özelleştirildikten sonra plastik sektörü alanına fayda sunacak yatırımlar yapmamasını talihsizlik olarak nitelendirdi. SEPA Başkanı Mustafa Kınaca da, hammadde ile alakalı vergilerin indirilmesi gerektiğini savundu. FASD Başkanı Fahri Özer ise ekstra vergilerin derhal indirilmesi gerektiğini belirterek, hammaddenin az olduğu süreçte PETKİM’in iç piyasayı öncelemesi gerektiğinin altını çizdi. Söz alan PETKİM Pazarlama Müdürü Mevlüt Çetinkaya, petrokimya sektöründeki kartel iddialarını kabul etmeyerek, hammadde fiyatlarındaki artışın özellikle navlundan kaynaklandığını iddia etti ve bu fiyat artışlarının enflasyonu yükselteceğine dair kaygılara katılmadığını ifade etti. Toplantıda KÖKSAN adına konuşan Özgür Baykal ise sorunun çözümü için çaba harcadıklarını, pet alanında sorun yaşanmaması için müşterileriyle ortak akılla hareket ettiklerini ve daha fazla üretim için yatırımlarını sürdüreceklerini söyledi. Abdioğullları Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sütçü ise ithal hammaddede koruma önlemlerinin kaldırılması gerektiğine işaret ederek, “PETKİM’in ürettiği toplam polipropilen üretiminin tamamını tek başına kendilerinin alabileceğini ve böyle bir dönemde PETKİM’in ihracat yapmasını doğru bulmadıklarının belirtti. TOBB Plastik Kauçuk Kompozit toplantısına katılarak STK’ların taleplerini dinleyen Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise gerekli notları aldıklarını ve Bakanlık olarak çözüme yönelik çalışma yapacaklarını belirtti.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5