Türkiye’nin en yeni ve en büyük Petrokimya yatırım teşviklerinden birini alan Metcap CEO’su Celal Metin PAGEV’i ziyaret ederek projelerini anlattı

Türkiye’nin en yeni ve en büyük Petrokimya yatırım teşviklerinden birini alan Metcap CEO’su Celal Metin PAGEV’i ziyaret ederek sektöre yönelik projelerini aktardı. Petrokimya yatırımının yanı sıra, sektörle birlikte ürün geliştirmek istediğini de kaydeden Celal Metin, katma değerli petrokimyasal üretiminin ana hedefleri olduğunu ve bu konuda gerekli tecrübeye sahip olduklarını kaydetti. Proje detaylarında, lojistik maliyete verdikleri önemi ve bu konudaki fizibilitelerini de vurgulayan Metin; ülkeye, sektöre ve ortaklarına fayda yaratacak bir yatırımı hayata geçireceklerini belirtti.

 Süper Teşvik Alan Metcap Petrokimya CEO’su Dr. Celal Metin’i tanıyalım

Hazırlayan: Erkan İNDİBAY (PAGEV Plastik Dergisi Yayın Komitesi Üyesi)

Süper teşvikler açıklandığında sektörümüz için sürpriz olan iki petrokimya tesisi kurulumu için teşvikler alındığını gördük. Bunlardan birincisi olarak Metcap Petrokimya firması ön plana çıktı. Metcap Petrokimya kurucusu ve CEO'su olan Celal Metin, aynı zamanda Sabancı Holding'in eski CEO'su ve kimya sektörü duayenlerinden biri. Bu nedenle sektörümüzün kendisini yakından tanıması gerektiğini düşündüğümden bu yazıyı hazırladım.

Çok büyük hedeflerim var…

Celal Metin, milletler arası bir büyüklüğün parçası olmak istediklerini, kimyası tutan gruplarla yatırımlarını paylaşabileceklerini açıklıyor.

Celal Metin, Sabancı Holding’in eski CEO’su ve aynı zamanda Kimya Doktoru. Uzun yıllar Türkiye, Uzakdoğu ve ABD’de yöneticilik yaptı. 6 yıl önce de Sakıp Sabancı tarafından getirildiği Sabancı Holding CEO’luğu görevinden ayrılıp kendi işini kurdu. Şu anda, Met Group çatısı altında enerji, tarım ve hayvancılık yatırımlarına odaklandı. Metin, 10 yıl boyunca Dupont’da yöneticilik yapan oğlu Kerem Metin’i operasyonun, Morgan Stanley’de çalışan kızı İrem Metin’i ise finansın başına geçirdi.

Celal Metin, Türkiye’de ve yurt dışında toplam 4 bin megavatlık enerji yatırımı üzerinde çalıştıklarını söylüyor.Türkiye’deki 2 santralden biri Karaman’da diğeri ise Kırklareli’nde olacak. Karaman’daki enerji santralinde en büyük ortağı ise GE. New York Times’ın da övgüyle bahsettiği Karaman’daki santral için Metin, “2008’de bu rüyamın gerçek olacağını hayal bile edemiyordum” diyor ve ekliyor: “Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde doğalgaz, rüzgar ve güneş enerjisini bir arada kullanarak yüzde 70 verimliliğe ulaştık”.

Grubun, hayvancılık ve tarım yatırımları ise Edirne Uzunköprü’de devam ediyor. Sabancı’dayken de Piyale gibi eski gıda markalarını topladığını söyleyen Metin, gıdada büyüyeceklerini ve nihai tüketiciye kadar gideceklerini söylüyor. Metin’e göre işte başarılı olmak için ise “çıkışı” olan projelere yatırım yapmak gerekiyor. Metin, “90 gün içinde halka açılacakmış gibi hazırlıklı olun” diyor. Aile şirketlerine ise “çocukları mutlaka işe ortak yapın” tavsiyesinde bulunuyor. Kendisinin de kızını ve oğlunu şirketine ortak yaptığını söyleyen Metin, “Kendilerini ispatladıktan sonra birlikte çalışmaya başladık” diyor. Metin, Sabancı Holding’i ise olması gereken yerden aşağıda bulduğunu söylüyor. “Koç ile Sabancı arasındaki fark açıldı. Sabancı bugün olması gereken yerden 3 kat daha yukarıda olmalıydı” diyen Metin, girişimcilik hayatını, yeni yatırımlarını ve gelecek planlarını şöyle anlattı:

Nasıl Girişimci Oldu?

Kimya Mühendisiyim. Doktoramı da kimya üzerine yaptım 1975 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra Sabancı Grubu’na katıldım. Daha sonra Sabancı’dan ayrılarak Uzakdoğu’ya gittim. 2003 yılına kadar Çin’in en büyük petrokimya ve enerji grubunda Başkan Yardımcılığı yaptım. Bu grubunun büyümesinde çok önemli rolüm oldu. Grup şirketlerinin Amerika’da ve Uzakdoğu’da halka arzlarını gerçekleştirdim. Aynı zamanda yöneticilik yaptığım bu şirketlerde, belli ortaklıklarım oldu. 1998’de Singapur’da Met Group’un temellerini attım. Met Capital Partners adında butik bir yatırım bankası kurdum. Bu çok önemli bir işti. Çocuklar okumaya Amerika’ya gidince, İstanbul’a doğru yapılanmaya başladık. Türkiye’ye, 1996 yılında, Erbakan hükümeti döneminde, büyük bir enerji yatırımı yapmak için döndüm. Bu dönem, Türkiye’nin ilk kez enerji sektörünü tekelden çıkarıp özel sektöre açmayı planladığı günlerdi. İskenderun ile Yumurtalık arasındaki bölgede toplam 1.300 megavatlık enerji santrali kurmak için müracaatımızı yaptık. Tüm anlaşmaları imzaladık. Ciddi miktarda yatırım da yaptık. Maalesef o zamanlar enerji üretiminin devletin işi olduğuna dair çıkan kanunlardan sıyrılamadığımız için bu yatırımımız yarım kaldı. Halbuki bugün Türkiye’nin en stratejik yerinde önemli bir doğalgaz çevrim santralimiz olacaktı. 2003’te ise Sabancı Holding’e, merhum Sakıp Sabancı’nın daveti üzerine 3 yıllığına geldim. Sabancı Grubu’ndaki yıllarımı başarıyla geçirdim. 3 yıllık sürenin 1,5 yıllık zarfında, Sakıp Bey’in son CEO’su olarak görev yaptım. Bu sırada yürütmekte olduğum işlerimin aktif yönetim kurulu üyeliklerinden çekildim. 2005 yılının sonunda ise Sabancı Holding’den ayrıldım ve kendi işim olan Met Group’un yatırımlarına ağırlık verdim.

Metkap Petrokimya

Enerji ve kimyanın kardeş iki alan olduğunu ifade eden Celal Metin, söz konusu yatırımla kurulacak tesiste yılda 2,6 milyon ton metanol ve 1 milyon ton hafif olefin üreteceklerini söyledi. Şirket olarak düşük su tüketimine önem verdiklerini belirten Metin, “Grup vizyonumuzda ve süreçlerde buna çok önem veriyoruz. Eğer bir teknoloji seçeceksek en az su tüketeni seçiyoruz. O da yeterli değilse mühendislik çözümleriyle daha düşük suya gidiyoruz. Tesisin üretim süreçlerinde en az dahili enerji tüketen seçenekleri değerlendiriyoruz. Enerji verimliliği ve çevreci yaklaşımları benimsiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Metin, yüksek katma değerli polietilen ve polipropilen üretmek istediklerini dile getirerek, “Türkiye yılda 2,5 milyon ton polietilen, 2,5 milyon ton da polipropilen ithal ediyor. Petkim uzun zamandır bu işte olmasına rağmen toplam Türkiye ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayabiliyor. Biz yapacağımız tesislerde yıllık 600 bin tonluk polipropilen ve 400 bin tonluk polietilen elde etmeyi planlıyoruz. Bu da Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayacak” dedi.

Dev Yatırımda İmzalar Atıldı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklanan teşviklerden yararlanan Metcap Energy Investments ile Fusion Dynamics, Türkiye’de toplam 5,2 milyar dolarlık doğalgaz ve petrokimya yatırımı için Ankara’da protokol imzaladı. Edirne’de kurulacak ve 4 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek doğalgaza dayalı kimya tesisi, yıllık 2,6 milyon ton metanol ve 1 milyon tonluk hafif olefin üretim kapasitesine sahip olacak ve bin 150 kişiye istihdam sağlayacak. Söz konusu tesisle Türkiye’nin cari açığının yılda 1,4 milyar dolar azaltılacağı hesaplanıyor.

Ayrıca, Kırklareli ve Karaman’da inşası devam eden toplam bin 550 megavat kurulu güce sahip ve 1,2 milyar dolar değerindeki doğalgaz kombine çevrim santralleri de Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini karşılayacak.

Söz konusu yatırımlar, iki şirketin ortaklığıyla kurulan Metcap Petrochemicals ile Verbena Enerji ve Komet Enerji konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecek.Tesisler 2020’den itibaren aşama aşama devreye alınacak ve 2023’te tüm yatırımlar tamamlanmış olacak.

Kaynaklar: Capital Dergisi ve Anadolu Ajansı

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3