Türkiye'nin En Büyük 500 Firmasından 23'ü Plastik Sektöründen

İSO 500’deki plastik firmalarının net satışları 20 milyon TL’ye yükseldi

Çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 11 bin firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü, İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde gücünü bir kez daha gösterdi. Listeye giren PAGEV ve TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Sektör Meclisi Üyesi plastik sektörü firmalarının sayısı 23 oldu.

Plastik sektörü üretim, ihracat ve yarattığı katma değerle büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürürken Türkiye sanayisinden aldığı payı da artıyor. 2016 yılı İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesi de plastik sektörü firmalarının başarısını kanıtlıyor. Bu yıl listede Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) ile TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Sektör Meclisi üyesi 23 firma yer aldı.

İSO İlk 500 listesine giren 23 plastik firmasının 2016 yılındaki üretimden satışları geçen yıla göre yüzde 3,6 artışla 17,4 milyon TL; net satışları ise yüzde 3,6 artışla 20 milyon TL’ye yükseldi. Ekonomiye 2,7 milyon TL katma değer sağlayan firmaların öz kaynakları 5,5 milyon TL, aktifleri ise 13,5 milyon TL oldu.

Listede yer alan 23 plastik firmasının üretimleri 6 milyar dolar, hammadde hariç ihracatları ise 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İSO İlk 500’de yer alan 23 firmanın, Türk plastik sektörünün 2016 yılında 33,8 milyar dolarlık plastik mamul üretimi içerisinde üretim payı yüzde 17,9 oldu. Firmaların plastik sektörünün geçen yıl ulaştığı 4,1 milyar dolarlık plastik mamul ihracatı içerisindeki payı ise yüzde 36,3’e ulaştı. Ayrıca 23 plastik firması 2016 yılında yaklaşık 16 bin kişiye istihdam sağladı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı açıklamada; “PAGEV ve TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Sektör Meclisi üyesi olan 23 firmamızın ISO İlk 500’deki yerini alması sektörümüz adına sevindirici bir gelişmedir. Plastik sektörümüzü İSO 500 içindeki diğer sektörlerle karşılaştırdığımızda üretimden satışlar, ihracat ve brüt katma değer ile toplamda aldığı payda önemli bir artış söz konusu. Firmalarımız başarılı bir performans sergiliyor ve çıtayı her geçen gün yukarıya taşıyor. Öyle ki ihracattaki ve iç piyasa cirolarımızdaki değer bazındaki azalmalara karşı üretimimizi artırmayı başardık. İnovasyona açık olan plastik sektörü yarattığı istihdam sayesinde ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Sektörün özellikle katma değerini arttırmaya ihtiyacı var. Bu konuda gerek PAGEV gerekse TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisimiz üyeleriyle yoğun çaba gösteriyoruz” dedi.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5