TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ’NÜN YAŞAYAN TARİHİ - 1

Sektörümüzün duayen isimlerinin çok kıymetli anılarından derlediğimiz, Türk Plastik Sektörünün dünden bugüne gelişimini anlatan serimizin ilk kitabını yayınladık.

“Verba volant, scripta manent.” yani “Söz uçar, yazı kalır.”… Bir döneme tanıklık etmiş, hepsi birbirinden kıymetli onlarca ismin kapısını tek tek çaldık, nesilden nesle aktarılması gereken yaşanmışlıklarını, deneyimlerini bizlerle paylaşmalarını istedik. Hafızalardan silinirse çok yazık olacak ders niteliğindeki anıları sizler için derleyip bir kitap haline getirdik. Kitabın yanı sıra duayenlerimizin video röportajlarını da seri halinde tüm mecralarımızda yayına alıyoruz.

TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ’NÜN YAŞAYAN TARİHİ – 1 Videosu için tıklayınız

Kendimizi daha çok sözlü toplum olarak tanımlayabiliriz. Oysa bilginin doğru akışı noktasında yazılı toplum olmanın önemi çok açık. PAGEV olarak geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü görevi görmek en değer verdiğimiz şeylerin başında geliyor. Dünden aldığımız bilgiyi bugüne taşımak ve geleceğe aktarmak son derece heyecan verici ve öğretici. Sosyolojik arşivcilik işte bu noktada kilit rol oynuyor.

Vakfımızın bünyesinde sektör büyüklerimizle paylaşım içinde olmayı, onların tecrübelerinden yararlanmayı çok önemsiyoruz. PAGEV yönetim kurulu olarak ziyaret ettiğimiz duayen sanayicilerden Muammer İbrişim ve İbrahim Özaydın’ı yakın zamanda kaybetmiş olmamız uzun zamandır aklımızda olan bu projeyi zaman kaybetmeden hayata geçirmemiz gerektiğini bize bir kez daha hatırlattı.

Türk Plastik Sektörünün arşivini oluşturmak için, hemen kolları sıvadık. Böylece konusunda uzman Sosyolog öğretim Görevlisi Gülay Kayacan’ın yönetiminde PAGEV sözlü tarih projemizi başlatmış olduk. Bir belgesel niteliği de taşıyan projemizde sektörü bugünlere taşıyan büyüklerimizle bir araya gelerek hepsinin birbirinden çarpıcı hikâyelerini hem yazılı olarak hem de görüntülerle kayıt altına aldık.

Birinci ayağı kitap serisi olan projemizin ikinci ayağı belgesel olacak. Dinlediğimiz her hikâye başlı başına bir kitap… Yaklaşık üç saat süren her röportaj yeni bir kapı açıyor. Bugün Türk Plastik sektörü dünyanın en büyük altıncı, Avrupa’nın en büyük ikinci ikinci üreticisi olma konumunda bulunuyorsa dişleriyle tırnaklarıyla kazıyarak sektörü yoktan var eden bu ustalarımız sayesinde…

Gece gündüz demeden projenin hayata geçmesi için katkı veren herkese sonsuz teşekkürler.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5