TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ AB'NİN DAİMİ ÜYESİ OLDU

TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ AB'NİN DAİMİ ÜYESİ OLDU

Türk plastik sektörü, Türkiye’den önce Avrupa Birliği’nin daimi üyesi oldu. PlasticsEurope çatısı altındaki Avrupalı plastik derneklerinin başkan ve üst düzey yöneticileri PAGEV başkanlığında düzenlenen İstanbul Plastik Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirvede, Türkiye ve Avrupa plastik endüstrisinin sorunlarının değerlendirildiği ve ileriye dönük stratejileri belirlendiği tarihi bir deklarasyona da imza atıldı. T.C. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan'ın da katılımıyla, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ve PlasticsEurope İcra Kurulu Başkanı Karl Foester'ın imzaladığı İstanbul Plastik Deklarasyonu; plastik sektörünün akışına yön verecek ve tüm sektörlere örnek olacak. AB’deki binlerce firmayı temsil eden dernek yöneticilerine, Türkiye ekonomisi ve ortak yatırım imkânları da Başbakanlık Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı Baş Direktörü Necmettin Kaymaz tarafından anlatıldı. Plastik değer zincirini güçlendirmek üzere toplanan zirve temsilcileri, 25. yılını kutlayan Avrasya’nın en büyük plastik fuarı PlastEurasia’nın açılışını da gerçekleştirdi.

 

TARİHİ DEKLARASYON

İstanbul Plastik Zirvesi Görüntüleri için tıklayınız 

Türk ve Avrupalı plastikçileri yakından ilgilendiren İstanbul Plastik Deklarasyonu’nda Türkiye ve Avrupa Plastik Endüstrisinin karşılaşacağı temel sorunlar: Büyümenin hızlandırılması, işsizlik, büyüme ihtiyacı, yüksek enerji ve hammadde maliyetleri, nitelikli işgücü eksikliği, gelecek dönemlere yönelik yatırım ihtiyacı, uyumlaştırılmış ve tamamlayıcı bir kanun ağının bulunmayışı ve sektörün “Plastik Atıkların Gömülmesinin Yasaklanması” politikasının daha iyi uygulanması olarak belirlendi.

Deklarasyonda belirlenen sorunların çözümü için öncelikle enerji ve hammadde fiyatlarının daha rekabetçi bir hale getirilmesi ve yeni enerji kaynaklarına odaklanılması gerektiğinin altı çizildi. ‘Tek pazar – tek yönetmelik’ yaklaşımı içerisinde kimyasal madde yönetmeliğinin uyumlaştırılması, AB’ye ve Türkiye’ye giren ürünlerin daha iyi denetlenmesi, yeniden sanayileşme ve döngüsel ekonomi girişimleriyle ilişkili politikalara plastik sektörünün de dâhil edilmesi, Türkiye ve AB Komisyonu’nda plastik sektörünün rekabetçiliğini iyileştirmeye yönelik teşvik politikaların oluşturulması da diğer önemli stratejiler arasında belirtildi. Geri dönüşüm teşviki, atık yönetimi kontrolü, plastik ürünlerin değeri üzerine toplumsal farkındalık kampanyaları ve gençlerin plastik sektörüne dâhil olabilmesi için eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi deklarasyondaki diğer maddeler arasında yer aldı. Yine denizlerdeki plastik çöplerin oluşmasını engelleyecek çalışmalara da sektör öncü olunmasına karar verildi.

ÜRETİMDE ÜS, KARAR ALMADA MERKEZ OLACAĞIZ

İstanbul Plastik Zirvesi’nin başkanlığını üstlenen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türk plastik sektörü olarak bugün üretim kapasitemizle Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci, dünyada ise yedinci sırada yer alıyoruz. Avrupa Birliği’nin üyesi bir ülke olmayabiliriz, ancak Avrupa Birliğinde çıkarılan yasa ve yönetmelikler, hem AB’ye mal ihraç ettiğimiz hemde Türkiye’nin AB ile yürüttüğü uyum süreci sebebi ile bizleri etkiliyor. Türkiye’deki kanun ve yönetmeliklere sektör olarak katkı vermek yanında AB’deki sürece de dâhil olmak bu sebeple sektörümüz için elzem hale geldi.Vakfımız AB’deki plastikçilerin çatı örgütüne üye olduğunda sektörümüz Avrupa’da yedinci sıradaydı, şu an ikinci sırada ve liderliği zorluyor. Bu konum Türk plastik sektörünün başarılı ilerleyişinin ve gelişiminin bir kanıtıdır. Ancak Avrupa’nın yalnızca plastik konusundaki üretim üssü değil, aynı zamanda karar merkezininde İstanbul olmasını istiyor ve bu doğrultudaki çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Düzenlediğimiz İstanbul Plastik Zirvesi ile Türkiye ve Avrupa plastik endüstrileri adına çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluyuz. AB plastik endüstrisinin en büyük çatı kuruluşu PlasticsEurope’abağlı AB üyesi ülkelerin plastik derneklerinden temsilcileriyle haftalardır süren müzakerelerimiz sonucunda ortak bir deklarasyon hazırladık. Avrupa ve Türkiye plastik endüstrisine yön verecekve iki pazarın birleşmesiyle oluşan büyüklük itibariyle global bir güce karşılık gelen İstanbul Plastik Deklarasyonu’nu plastik dünyasına kazandırmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

RAKAMLARLA AVRUPA VE TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRLERİ

  • Avrupa plastik endüstrisinde 1,45 milyon kişi istihdam ediliyor. Avrupa genelinde 62 bine yakın firma faaliyet gösteriyor. Türkiye’de ise 14 bin plastik firması 250 bin kişiye istihdam sağlıyor.
  • Plastik endüstrisi Avrupa’da 350 milyar Euro ciro yaparken ülkemizde 34 milyar dolarlık bir ciro söz konusu.
  • Plastik endüstrisinin en büyük özelliği diğer endüstriler için vazgeçilmez bir tedarikçi ve tetikleyici konumda olması. Avrupa’da yapılan bir araştırmada plastik endüstrisindeki 100 Euro’luk bir GSMH artışı, ülke ekonomisinde 238 Euro’luk GSMH artışı yaratıyor. Yani Plastik endüstrisinin ülke ekonomisine çarpan etkisi tam 2,4 kat.
  • Aynı araştırmada plastik endüstrisinde yaratılan her bir istihdamın karşılığı genel ülke ekonomisinde 3 ek istihdam anlamına geliyor.
VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3