TÜBİTAK Ekibi, PAGEV Yönetimine “Süper Malzeme Grafen”i tanıttı

TÜBİTAK ME Fotonik Teknolojiler Grubu başta Uzman Araştırmacı Dr. Elif Altürk ve çalışma arkadaşlarından oluşan ekip PAGEV Yönetim Kurulu’na “Süper Malzeme Grafen” ve kullanım alanları hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdiler.

TÜBİTAK içerisinde mucize malzeme olarak adlandırılan Grafen teknolojileri ile ilgili sanayiye dönük çalışmalar başlatmak istediklerini kaydeden Dr. Elif Parlak; “Samsung, Intel, Fujitsu, Eikos ve Samsung gibi dev şirketler grafeni ürünlerinde kullanmak için hızla Ar-Ge çalışmalarını yapmaktadırlar. Avrupa Birliği 10 yıl için 1.35 milyar euro grafenin üretimi ve uygulamalarına yönelik fon aktarımı yaparken, Güney Kore 350 milyon dolar ve İngiltere 50 milyon euro grafenin ticarileştirilmesi için ödenek ayırmıştır. Tüm dünya bu konuya ehemmiyet vermektedir. En ince, en hafif, en güçlü, iletken, bükülebilir, her şekle girebilir ve şeffaf yapısı sayesinde grafen, elektronik, havacılık, otomotiv, iletişim başta olmak üzere birçok sektörde kullanılabilecek bir malzemedir. TÜBİTAK olarak bizler de bu bağlamda Polimer/Grafen kompozitleri ve uygulamaları konularından başlamak istiyoruz. Az miktarlarda Grafen kullanarak lastik ya da otomobil, uçak malzemelerinin mekanik özelliklerini artırmaya aynı zamanda daha az yakıt kullanılabilmesi içinde malzemeleri hafifletmeye yönelik çalışmalara ilgi duyuyoruz. Bu kapsamda sektörün öncü kurumu olan PAGEV ile iş birliği çalışması yapmak istiyoruz” dedi.

Grafen malzemesinin kullanımına yönelik örnekler sunan Dr. Parlak; “Dünyada ilk kez grafenle kaplanmış bir hava aracı İngiltere'deki Central Lancashire Üniversitesi'nden havacılık ve uzay mühendisleri tarafından üretildi. Adı Juno olan bu insansız hava aracı Farnborough Havacılık Fuarında 2018'de sergilendi. 3,5 metre uzunluğundaki insansız hava aracında, grafen bazlı piller ve 3D baskılı bileşenler de yer alıyor. Grafen malzemelere yüksek dayanıklılık kattığı için fazla yakıt kullanmadan daha ağır yükleri taşıyabilir ve görece daha uzun süre uçabilir. Grafen ısıyı çok iyi ilettiği için, ısının malzeme boyunca yayılmasını sağlar. Dolayısıyla buzlanma görülme ihtimali çok düşüktür. Grafen elektriği de çok iyi iletir. Onunla kaplı bir uçağa yıldırım düştüğünde, enerji yüzey boyunca dağılır. Böylece yüksek ısı tek yerde toplanmadığı için araç zarar görmemektedir” diye ekledi.

TÜBİTAK ekibinin sunumlarını ilgi ile karşılayan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, sürekli yenilenen teknolojiyi yakından takip eden sektörün grafen malzemesinin sanayide kullanımı noktasında heyecan duyacağını kaydederek, PAGEV olarak TÜBİTAK ile bu çalışma kapsamında da işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Doç. Dr. Elif Parlak tarafından hazırlanan ve dergimizde yer alacak GRAFEN makalesini paylaşıyoruz.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3