Pandemide gelinen nokta itibariyle ortaya çıkan risk ve fırsatları değerlendiren TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi, sektör temsilcileriyle izlenecek yol haritasını konuştu
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi, 22 Eylül’de video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda sektörün öne çıkan sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclis Başkanı / PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun başkanlığını yaptığı toplantıya Meclis’ten Sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu ve sektör temsilcileri katıldı. Kamu kesiminden ise toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Hakan Erten, Güzin Baran, Tuğba Taşcı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü’nden Alper Avşar, Rukiye Zaman hazır bulundu. İş-Kur adına toplantıya Tamer Yılmaz iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Eroğlu, pandemide ortaya çıkan riskler ve bununla birlikte büyümeyi sağlayacak yeni fırsatları iyi değerlendirmek gerektiğini ifade ederek, “pandemide aşı ile birlikte ortaya çıkan yeni bir dönem var. Türkiye, kıyaslamalı maliyet tablosuna göre navlun ve benzeri konularda avantajlı hale gelmiştir. Üretim gücü, yetişmiş insan kaynağı ve ürünleri dünya pazarlarına ulaştırma konusunda Uzakdoğu pazarlarına göre daha güçlü duruma geldik. Türkiye için yeni fırsat kapıları açıldı. Örneğin makine sektöründe satın alma yapmak isteyen Avrupalı yatırımcı artık Çin’e gitmek istemiyor ve Türkiye’yi tercih ediyor” dedi.
Pandemide ortaya çıkan fırsatları iyi değerlendirmek için Türkiye’nin, öne çıkan bazı yapısal sorunları çözüme kavuşturması gerektiğini belirten Eroğlu şu şekilde konuştu: “üreticinin maliyetlerini düşürecek yapısal adımların atılması gerekiyor. Büyümeyi destekleyecek istihdam politikalarının hayata geçirilmesi lazım. Beden işçisinde yaşanan açık üretimi zora sokuyor. Yabancı işçilere yönelik düzenleme beklentisi var. Türkiye yaptığı tüm yatırımlarda katma değeri yüksek ürünleri öne çıkarmalıdır. Devlet tarafından sağlanan teşvik ve desteklerin etkin şekilde kullanılması önemli. Yeşil ekonomiye yönelik adımlar hızlıca atılmalı ve ülkemiz, Avrupa’nın döngüsel ekonomi yaklaşımına entegre olmalı.”
YATIRIM İKLİMİ OLUŞTURULMALI
Sektör temsilcilerinin yer aldığı toplantıda konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Zeytinoğlu, Türkiye’de yüzde 24 olan işe katılım oranının Almanya’da yüzde 45’lerin üzerinde olduğuna dikkat çekerek istihdamı arttıracak politikalara dikkat çekti. Navlun fiyatlarındaki yükselişin sürdüğüne işaret eden Zeytinoğlu, “Avrupa’da, Türkiye’den 2500 tırdan fazla giriş istemiyor ve bu nedenle demiryolu taşımacılığına yönelmemiz gerekiyor. Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu’ya yakınlığıyla büyük avantaj sağlayan Türkiye, bu şansını doğru kullanmalıdır. Ekonomik olarak büyümeye dair kıpırdanma yaşandığı dönemlerde daha da belirgin hale gelen istihdam açığı şu günlerde kendini yine daha fazla hissettirmeye başladı. Yüzde 40’la varan işsiz üniversiteli varken, çalışacak insan bulamayan işletmelerimiz var. Devlet, Üniversiteler, Sivil Toplum Örgütleri ve özel sektör iş birliği yaparak çözüm üretmeli. Türkiye’nin her yıl 1 milyon kişiye istihdam oluşturma hedefi olmalı. Öte yandan yatırımların arttırılması için gerekli yapısal reformlar yapılmalı ve yatırım iklimi oluşturulmalıdır.
İşte öne çıkan başlıklar
1. Sektörün artan ihracatı doğrultusunda istihdam ihtiyacının karşılanması hususu istişare edildi. Özellikle mavi yaka istihdamında yaşanan sıkıntılar dile getirildi.
• CNC teknisyeni, kalıp tasarımcısı gibi kadroların doldurulmasında sıkıntılar yaşandığı belirtildi.
• Personel ücretlerinin düşük olduğu, işverene maliyetlerininse yüksek olduğu ve sirkülasyonun yoğun yaşandığı anlatıldı. Son 3 yıl işsiz olan bir personelin istihdam edilmesi durumunda sigorta primi masrafından muaf olunması önerildi.
• Meslek lisesi mezunu teknisyeni istihdamında açık olduğu izah edildi.
• TOBB ve İş-Kur iş birliğiyle yürütülen MEGİP projesi hakkında bilgi verildi.
• İş-Kur temsilcisi proje kapsamında teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirildiğini, 6 aya kadar işbaşı eğitimi verilebildiğini ve kursiyerlere ayda asgari ücret seviyesine denk gelecek oranda günlük ödeme yapıldığını iletti.
• Çalışma yerlerinin söz konusu proje ile yetişmiş işgücü ihtiyacının karşılanmasının amaçlandığı belirtildi.
• MEGİP kapsamında kadın kursiyerler için kreş çağındaki çocuklar için de destek sağlandığı ifade edildi.
2. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi hakkında detaylı bilgi verildi.
• Hamle programı ile yüksek teknolojili ve orta- yüksek teknolojili ürünlerin desteklendiği aktarıldı.
• Yenilikçi alanların başlıklar ve GTİP’ler olarak belirlendiği söylendi.
3. İhracat hacmi ve taşımaya yönelik güncel durum paylaşıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nün bir sonraki toplantıda bilgi vermek üzere davet edilmesi kararlaştırıldı.
4. Piyasada hammaddeye erişim konusu istişare edildi.
• PETKİM tarafından iç piyasadaki süreçler hakkında bilgi verildi. Yurt içindeki ihtiyacın yaklaşık 2.2 milyon ton düzeyinde olduğu söylendi.
5. Ürünün menşei ile ithal edilen ülke arasında farklılık bulunması durumunda yaşanan sorunlar üzerinde duruldu.
• Menşe ile faturanın kesildiği ülkenin farklı olması durumunun sorun konumunda olmaması gerektiği ifade edilerek bu yönde bir yazı hazırlanması için Meclis mutabakata vardı.