TEK KULLANIMLIK PLASTİK AMBALAJLAR MERCEK ALTINDA

AB’nin, 2021 yılından itibaren tek kullanımlık plastik ambalajların hangilerinin kısıtlanıp, hangilerinin tamamen yasaklanacağına dair hazırlattığı taslak rapor, PAGEV Tek Kullanımlık Ambalajlar Meclisi toplantısında masaya yatırıldı

Dünyanın tamamını etkisine altına alan Covid-19, ekonomideki tüm dengeleri yeniden şekillendirirken tek kullanımlık plastik ambalajlar bu süreçten pozitif yönde ayrışıyor. Koronavirüs salgınının yayılmasını engelleyen tek kullanımlık plastik ambalajlara bakış açısı olumlu yönde değişiyor. Amerika ve Avrupa’nın ardından Türkiye’de de tek kullanımlık plastik ambalajlara ilişkin yasal düzenlemeler gerçekleştirildi ve tüketiciler, tek kullanımlık plastik ambalajlı ürünlere yönlendirildi. Marketlerdeki ekmeğin yanı sıra sebze ve meyvenin poşette satılması zorunlu hale getirildi. Öte yandan “virüs kaparım” endişesiyle kimse kimsenin yediği-içtiği bardak, çatal, kaşık ve tabağı kullanmak istemeyince tek kullanımlık plastik ürünlere talepte artış yaşandı.

Tek kullanımlık plastik ürünler, virüse karşı kalkan olunca dünya genelinde bu ürünlere yönelik bakış açısı olumlu yönde değişiyor. Salgının, tek kullanımlık plastik ürünlerin önemi hakkında ciddi farkındalık oluşturduğunu belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, PAGEV Tek Kullanımlık Ambalajlar Meclisi’nin son toplantısını bu gündemle gerçekleştirdiklerini söyledi. Tek kullanımlık plastik ambalaj üreticisi 40 firmanın katılımıyla yapılan toplantıda tüm üreticilerin görüşlerini alarak, sektörün geleceğe dair projeksiyonunu çizmeyi hedeflediklerini belirten Eroğlu, “virüs ile zirveye çıkan hijyen kaygısıyla birlikte plastik ürünlerin hayatımızı nasıl kolaylaştırdığı daha net anlaşıldı.

Ameliyathanelerdeki aletlerden serum ve kan torbalarına, şırıngadan kalp stentlerine kadar medikal sektördeki her yerde biz varız. Gıdanın tüketiciye hijyenik olarak ulaştırılmasında ve israfın engellenmesinde de yine ürettiğimiz ambalajlar rol alıyor. Öte yandan uçaktan otomobile, inşaattan tarıma kadar her sektörde plastik sektörümüzün ürünleri var ve bu ürünler hijyenik, pratik ve ekonomik özellikleriyle hayatımızı kolaylaştırıyor” dedi.  

TEK KULLANIMLIK AMBALAJLAR MECLİSİ TAKİPTE

PAGEV Tek Kullanımlık Ambalajlar Meclisi olarak 8 Mayıs’ta gerçekleştirdikleri son toplantıda Covid-19 ile ilgili gelişmelerin yanı sıra Avrupa’da üzerinde çalışılan tek kullanımlık ambalaj ürünleriyle alakalı konuları da gündeme getirdiklerini söyleyen Eroğlu, toplantıda tek kullanımlık ambalaj üreticileriyle ilgili süreci değerlendirip, ortak akıl oluşturmayı istediklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, en geç 2021 yılından itibaren tek kullanımlık plastik ambalajların bir kısmının yasaklanması, bir kısmının ise kısıtlanması konusunda birtakım kararlar almıştı. AB bu süreçte, tek kullanımlık plastik ambalajlara uygulanacak kısıtlamaları içeren yönetmeliğinde; hangi ürünleri, hangi kriterlere göre seçeceğine dair özel bir şirkete yaptırdığı araştırma raporunun taslağını kamuoyu ile paylaştı. PAGEV olarak bu taslak raporu, Türkiye’deki üreticilerimizle masaya yatırarak değerlendirdik. Sonuç olarak taslak çalışmada muğlak konuların olduğunu ve bazı hususların düzeltmeye muhtaç olduğunu tespit ettik. Bu noktalara ilişkin fikirlerimizi toparlayıp Avrupa Birliği’ndeki Komisyona ileterek sektörümüzle ilgili sağlıklı kararların alınmasını hedefliyoruz.  Taslak raporlara ilişkin görüşlerimi, Yönetim Kurulu’nda yer aldığımız Avrupa Birliği Plastik Mamul Üreticileri Derneği (EuPC) vasıtası ile AB’ye iletmemiz önem arz ediyor. PAGEV Tek Kullanımlık Ambalajlar Meclisi toplantımıza katılan firmalarımız, tek ses halinde ve birlikte hareket etme paydasında buluşarak sektörü ileri taşıyacak adımları birlikte atma kararı almıştır”.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5