PLASTİKLER SAYESİNDE ARTIK BUZDOLAPLARI YÜZDE 20 DAHA UCUZ

PLASTİKLER SAYESİNDE ARTIK BUZDOLAPLARI YÜZDE 20 DAHA UCUZ

Beyaz eşyada 2,5 milyar TL tüketicinin cebinde kaldı

Hayatımızı kolaylaştıran elektrikli ev aletleri ve tüketici elektronikleri inovatif özellikleri ve yenilikçi tasarımları ile günlük yaşamımızın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Her geçen gün büyüyen bu pazarın başarısında önemli bir kısmı ise plastikler üstleniyor. 2014 yılında üretilen elektrikli ev aletlerinde ürün başına ortalama 4 kg kullanılan plastikler, sektörden yüzde 40 pay alıyor. Buzdolaplarında eskiye göre plastik parça kullanımı yüzde 100 artmış durumda. Üretilen elektrik süpürgelerinin sac gövdesi artık tamamen plastikten yapılıyor. Plastikler sayesinde buzdolaplarını yüzde 20, elektrik süpürgelerini yüzde 35 daha ucuza satın alıyoruz. Sadece buzdolabında 1,4 milyar TL tüketicinin cebinde kalırken tüm beyaz eşyada gerçekleşen tasarruf miktarı 2,5 milyar TL’ye yakın. Elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya sektörlerinde plastiklerin üstlendiği bu rolden yola çıkan PAGEV, 10. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nde sektördeki son gelişmeleri mercek altına aldı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’ bu yıl “Elektrikli Ev Aletleri ve Tüketici Elektroniğinde Plastikler” teması ile Hilton İstanbul Bomonti Otel’de gerçekleştirildi. Kongre kapsamında elektrik-elektronik sektöründe plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmeler tüm boyutları ile tartışıldı.

Türkiye’de beyaz eşya sektörü, yıllık yaklaşık 25 milyon adet üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük üretim üssü haline geldi. Her yıl dış ticaret fazlası veren sektörde yerli malzeme kullanım oranı yüzde 70’e yakın. Bugün Türkiye, hem plastik hem beyaz eşyada Avrupa’da önemli bir konumda. Türkiye Avrupa’da plastik mamul üretiminde 2. sıradayken, beyaz eşya üretiminde ise lider. Plastik ise elektrikli ev aletleri ve tüketici elektroniği sektöründe kısa sürede en çok kullanılan malzeme olurken bu alanda mevcut yıllık büyüme oranı yüzde 29,5 dolaylarında seyrediyor.

Pazardaki payını her yıl yüzde 10 artıran elektrik-elektronik plastik malzemeler; elektrik ve ısı izolasyonu, hafiflik, tasarım özgürlüğü, dayanıklılık, enerji tasarrufu ve geri dönüşüm gibi sunduğu birçok avantaj sayesinde bir adım öne çıkıyor. Türkiye ve yurtdışından uzmanların, sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin bir araya geldiği kongrede; elektrikli ev aletleri ve tüketici elektroniğindeki son gelişmeler, beyaz eşya sektörü ve plastik ilişkisi, Türkiye’de ve dünyada tüketici teknolojisi ürünleri pazar trendleri, enerji verimliliği ve karbon salımını azaltmada plastiklerin rolünün yanı sıra inovatif tasarımlar ve yeni trendler gibi konular konunun uzmanları tarafından detaylı olarak masaya yatırıldı. Kongreye; Arçelik, Vestel, BSH gibi beyaz eşya üreticileri ile Arzum, Arnica gibi elektrikli küçük ev aletleri üreticileri, endüstriyel tasarım guruları, yerli ve yabancı inovatif hammadde ve makine üreticileri konuşmacı olarak katıldı.

İnovatif tasarımlar, yeni trendler ve Ar-Ge çalışmaları ile teknolojik gelişmeler sonucunda nitelikli görünüme sahip, enerji verimi son derece yüksek ürünler ortaya çıktığı ve tüketimin her alanında olduğu gibi beyaz eşya sektöründe de enerji tasarruflu, doğaya daha az zarar veren ürünler geliştirilmeye başlandığı örneklerle aktarıldı. Uzmanlar, enerji verimliliğinin yanı sıra son yıllarda tüketicilerin çevre dostu beyaz eşyaya olan talebinin artması ve bu konudaki AB ve ulusal teknik mevzuatın da etkisi ile üreticilerin bu yöndeki çalışmalarının hız kazandığını belirttiler. Ayrıca üstün özellikleri nedeniyle tüm dünyada ve Türkiye’de elektrikli ev aletlerinde plastik kullanımının artacağı ve plastiğin bu sektörün geleceğini şekillendireceği vaka analizleri ile ifade edildi.

Bu yıl 10’uncu kez düzenledikleri kongrenin plastik sektörü açısından son derece yararlı olduğunu belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türk plastik sektörü olarak bugün üretim kapasitemiz ile Avrupa ikinciliği ve dünya yedinciliğine sahibiz. Kongremizin ana temasını toplam üretimimizin yüzde 10 civarındaki bölümünü üstlenen elektrik-elektronik plastik malzemeler oluşturuyor. Plastiklerin bu sektöre sağladığı avantajları rakamlar da net olarak ortaya koyuyor. Beyaz eşya sektöründe yoğun olarak kullanılan plastikler sayesinde bu ürünler eskiye göre çok daha ucuz şekilde evlerimize giriyor. Eskiden lüks olan birçok ürün, plastik sayesinde şimdi daha dar bütçeli insanımıza da ulaşabiliyor. Eskiden beyaz eşya parçaları, metal ve cam gibi pahalı malzemeden yapılırken bugün ucuz ve hafif plastik malzemelerden üretiliyor. Hafifleyen ürünler doğal kaynakların verimli kullanılmasıyla karbon emisyonunu azaltıyor, enerji verimliliği sağlıyor ve çevreyi koruyor. Buzdolaplarında plastik parça kullanımı yüzde 100 artmış durumda. Ayrıca üretilen elektrik süpürgelerinin sac gövdesi artık tamamen plastik ve geçmişe kıyasla yüzde 50 daha hafif” dedi.

Elektrikli ev aletleri ve tüketici elektroniğinin her geçen gün büyüyen ve gelişen bir pazar olduğunu ifade eden Eroğlu, “İnovatif tasarımları, son teknoloji özellikleri bizi cezbediyor. Plastik sektörü olarak bizler de ürünlerimizi uygun hale getirebilmek için yeniliyoruz. Avrupa’nın birinciliğine oynayan böylesine önemli bir pazarın başarısına katkı sağlıyor olmaktan dolayı mutluyuz” diye konuştu.

Elektrik Elektronik Sektöründe Plastik…

- Türkiye’de 620 firma elektrik – elektronik ev aletleri için plastik malzeme üretiyor.

- Türkiye’de, toplam plastik malzeme üretiminin yaklaşık yüzde 10’u elektrik-elektronik sektörü için üretiliyor.

- Elektrik – elektronik plastik malzemeler üretimi 2001 – 2014 yılları arasında yılda ortalama yüzde 10 büyüdü.

- Özellikle beyaz eşya sektör üretiminde ve ihracatındaki hızlı artış nedeniyle 2001 yılında 252 bin ton olan plastik elektrik – elektronik malzeme üretimi, 2014 yılında 823 bin tona çıktı. Üretimin 2015 yılında ise 837 bin tonu bulacağı ön görülüyor.

- 2014 yılında üretilen elektrikli ev aletlerinde alet basına ortalama 4 kg plastik kullanıldı.

- Elektrikli ev aletlerinin üretiminde kullanılan plastik hammaddelerin yüzde 80’ini PP, yüzde 14’ünü PE ve yüzde 6’sını da PVC oluşturuyor.

Bu yıl başta PAGÇEV ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ana sponsorluğunda gerçekleştirilen PAGEV Plastik Endüstrisi Kongresi’nin diğer sponsorları; Engel, TSP, LANXESS, Boykan olarak sıralanırken; işbirliği kuruluşları TÜRKBESD, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu, ZÜCDER ve KESİD oldu.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3