Plastikler İle Bir Maceraya Hazır mısınız?

Erkan İndibay / PAGEV Yayın Danışma Kurulu Üyesi (Zirve Polimer)

Dünyayı keşfetmek, sportif yürüyüşler, kamp yapmak… her birinin yaz tatilini en iyi nasıl geçireceğine dair kendi vizyonu var. Ancak herkes rahatlamayı ve hayatı basitleştirmeyi hedefliyor. Bu yüzden plastikler rahat tatilimizin büyük bir parçası

Bavullar: Polimerler büyük bir sıçrama yapıyor
Bagajın neredeyse 70 yıldır geliştiğini unutmak kolaydır. 1950’lere kadar, bütçesi olanlar için valizler deriden veya haşlanmış kartondan yapılırdı. Hacimli, ağır ve hantal, tek kaliteleri işlevsellikleriydi. Bu o kadar da kötü değildi çünkü gezginler azdı ve ilgili seçkinler henüz maceraperest değildi. Kitle turizminin başlangıcını son dünya savaşından sonra gördük. En azından gelişmiş ülkelerde…
O zamanlar çok moda ve modern bir malzeme olan plastikteki patlamadan yararlanan üreticiler, ilk plastik valizleri geliştirmeye başladılar.

Onları kim icat etti? Sektördeki büyük isimler, belli bir gurur duymadan orijinal mucit olduklarını iddia ettikleri için söylemek zor… Her halükarda, 1956’da Samsonite, vinil kanvasla kaplanmış enjekte edilmiş polipropilen (PP) çerçeveden yapılmış bir valiz piyasaya sürdü. Esnek ve sert olan bu valiz, piyasaya sürüldüğü andan itibaren bir hit olacaktı. Aynı zamanda, doğrudan rakibi olan Delsey (Amerikan şirketi dünya lideri olduğu için bugüne kadar kaldı ve onu Fransız şirketi yakından takip ediyor), tamamen kalıplanmış PP’den yapılmış bir valizi pazarlamayı tercih etti. dünyanın ilk sert plastik bavulu. Aynı zamanda ani bir başarıydı! Daha da şaşırtıcı olanı, halihazırda çeşitli boyutlarda bulunan ve uçak kabinlerinin bagaj bölmelerine sığabilen bu bavulu özellikle popülerleştiren işadamlarıydı. Hafif, kompakt, taşıması kolay, yok edilemez… Bu yeni nesil valizlerin avantajları barizdi.

Plastikler iş başında!
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, böyle bir çılgınlık rekabeti kayıtsız bırakmadı. Bugün, bazı lüks bavul üreticileri bavul kapakları için deri kullanmaya devam ederken (iç kaplamalar PVC veya polyesterden yapılmış olsa da), bavulların büyük çoğunluğu polimerlerden yapılmıştır. Polikarbonat veya polipropilenden üretilirler, darbelere ve çizilmelere, deformasyona, kötü hava ve sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklıdırlar. Oldukça pahalı olmasına rağmen, bu polimerler neredeyse sınırsız bir kullanım ömrünü garanti eder. Ara sıra seyahat edenler için, zamanla daha az dayanıklı olabilen ancak çok daha uygun fiyatlı bir polimer olan ABS’den yapılmış valizler vardır…

Her zaman bir öncü olan Delsey’in 1972’de dahice (hatta bariz) bir fikri vardı, valizlerini daha kolay yönetilebilir hale getirmek için tekerleklerle donatmak. Tekerlekler, hafiflik için polimerlerden ve konfor ve gürültü azaltma için kauçuktan yapılmıştır. Hatta üretici yakın zamanda fermuar sistemini yeniden tasarlayarak zorla açılmasını neredeyse imkansız hale getirdi.

Kullanılan malzeme yakından korunan bir sırdır. Tek bildiğimiz, bunun bir polimer olduğu ve tutturma sisteminin tamamen yenilikçi olduğu. Yaklaşık on yıl önce, ısıyla şekillendirilmeden önce dokunmuş polipropilen elyaftan yapılmış bir çanta olan Curv’u piyasaya sürerek darbe vurma sırası Samsonite’a gelmişti. Bu malzeme, geleneksel kalıplanmış polipropilenden beş kat daha hafiftir ve bir o kadar güçlüdür, aynı zamanda daha esnektir, bu da dolu bir valizi kapatmak için çok pratiktir… Tek dezavantajı, yüksek fiyatıdır, bu da onu daha ucuz olmasına engel olmamıştır. bugün bile bir başarı! Son olarak marka çocukları da unutmamış ve onlar için polipropilen bir valiz tasarlamış. Çocukların binip ayaklarını kullanarak hareket edebilecekleri dört tekerleğe monte edilmiş sallanan bir ata benziyor.

Renkli polimerler yeşile döner
Pazar liderleri, rekabeti uzak tutmak için liderliğini sürdürmek istiyor. Üç yıl önce Samsonite, yiyecek tepsileri veya çilek ve ahududu tepsileri gibi evsel plastik atıklardan yapılan geri dönüştürülmüş polipropilenden yapılmış ilk sert valizi piyasaya sürdü. İç astar geri dönüştürülmüş PET’ten yapılmıştır. Delsey ise yumuşak valizlere ilgi duydu ve şimdi geri dönüştürülmüş PET ve polyesterden yapılmış eksiksiz bir koleksiyon (tekerlekli valizler, seyahat çantaları, sırt çantaları vb.) sunuyor.

Bu malzemeler, bagajın tıpkı orjinal hammadde ile yapılanlar gibi yalnızca polimerlerin izin verdiği parıldayan renkler ve hatta malzeme efektleri sergilemesini engellemez. Hüzünlü siyah valizlerin modası uzun süredir yok ve tüketiciler giderek artan bir şekilde kendilerini farklılaştırmanın yollarını arıyor. Sadece bagajlarını havaalanı konveyörlerinden almaları gerektiğinde bulmalarını kolaylaştırmak için.
Amerikan üst düzey bagaj markası Tuplus’ın %50 tüketici sonrası elektrikli ve elektronik atık içeren tamamen geri dönüştürülebilir bir akrilonitril bütadien stiren (ABS) olan Terluran® kullanarak yeni bir koleksiyon oluşturduğuna dair kısa süre önce yaptığı duyuru ile lüks sektörü de bir istisna değildir. ekipman (WEEE) ve Ineos Styrolution tarafından geliştirilmiştir.


Geri dönüştürülmüş plastikler sıcak! Üst düzey bagaj üreticileri bile artık geri dönüştürülmüş polimerlerden yapılmış lüks modeller sunuyor.

Plastikler hayatımıza yer açıyor
Hafif, taşıması kolay… Günümüzün valizleri, sınırsız seyahat için gereken tüm niteliklere sahiptir. Neredeyse, çünkü çok az değişen bir şey varsa, o da bariz sebeplerden dolayı hacimleridir. Daha büyük bagajların taşınması zaten zor ve bir arabanın bagajına, hatta bir uçağın bagajına sığması imkansız olurdu. Bazı gezginler hileyi buldu! Kıyafetlerini önceden tamamen hava geçirmez polimer torbalara koyarlar ve ardından bisiklet pompasına benzeyen küçük bir vakum pompasıyla havayı emerler. Bu torbalar çok ucuz ve genellikle polietilenden, valf sistemleri ise poliamidden yapılıyor ve her ikisi de şişirmeye uygun. Torbalardan hava emilerek giysiler sıkıştırılır ve hacimleri üçe bölünür! Net bir alan tasarrufu. Tek dezavantajı, kütleden değil hacimden bahsetmemizdir. Ek ücretlere dikkat edin…


Küçük bir vakum pompası ve hepsi bu. Bu su geçirmez plastik torbalar, kıyafetleri sıkıştırmak ve böylece valizinizde yer kazanmak için çok pratiktir.

Plastikler eşyalarınızı taşımanızda yardımcı olur
Bavullar, yürüyüşçüler ve sırt çantalı gezginler için açık bir seçenek değildir. Mantıken eşyalarını bir sırt çantasında taşımak isteyeceklerdir. Sırt çantası yeni bir icat değil, çünkü konseptin tasvirleri 10. yüzyıldan kalma gravürlerde bulunabilir! O zamanlar, çiftçilerin hasatlarını taşımalarını sağlamak için tasarlanmış, ip veya deri kayışlı basit bir hasır sepetti.
Valizlerde olduğu gibi, 20. yüzyıla kadar gelişmeye başlamadı. İlk modern modeller, İzci Hareketi’nin başlangıcına ve ilk yürüyüş girişimlerine tanıklık eden geçen yüzyılın başında ortaya çıktı. Bu çantalar, metal bir çerçeveden (başlangıçta demirden ve daha sonra daha hafif alüminyumdan yapılmıştır) ve genellikle bir su geçirmezlik görünümü sağlamak için yağlanmış bir pamuklu kanvas çantadan oluşuyordu. 1950’lerde devrim yaratan valizlerin aksine, sırt çantaları on yıl sonra geldi. Kayıt için, çok daha ileri giderdi.
Bugün, bir GPS’e, telefona veya hoparlöre güç sağlamak için tasarlanmış güneş panelleri (esnek polimerlerden yapılmış) ile donatılmış bağlantılı sırt çantaları var. Bazıları ayrıca gıda ile temasa uygun bir polimer olan PEVA’dan yapılmış entegre bir su şişesi ile donatılmıştır. Günümüzün yürüyüş çantaları hafif ve sağlamdır ve çeşitli polimerlerden yapılmış gerçekten teknik nesnelerdir. Kabuk ve astar genellikle neredeyse yırtılmaz ve su geçirmez olan polyester liflerden yapılır. Çanta yere bırakıldığında yerle temas eden alanlar, aşınmaya karşı oldukça dayanıklı bir elyaf olan poliamidden yapılmıştır. Askılar, çantanın omuzlarda bir kez yerinde kalmasını sağlamak için çok az esnekliğe sahip güçlü bir kumaş olan polipropilenden yapılmıştır. Sınıfının en iyisi çanta üreticileri, ürünlerinin arkasına, daha fazla konfor için vücudun şekline mükemmel şekilde uyan, kalıplanmış bir poliüretan köpük ped ekler. Üstüne üstlük, günümüzün çantaları artık üniseks değil.
Erkek ve bayan modelleri bulunmaktadır. Ana fark, köpük dolgunun kadın veya erkek vücut şekline göre uyarlanması ve kayışların aynı nedenle farklı konumlandırılmasıdır.


Sırt çantaları gerçekten teknik nesnelerdir. Kullanılan polimerlerin özellikleri sayesinde çantalar artık her vücut tipine uyum sağlıyor

Genç bir Fransız şirketi olan La Virgule, bu pazara iki yıl önce oldukça yenilikçi bir çantayla girdi. Freitag gibi, bu genç tasarımcıların da farklı çanta modellerini tasarlarken ileri dönüşüme dayalı benzersiz bir felsefeleri var. Fransız girişimin çantaları, yalnızca polyester kamp çadırları, PVC tekneler ve kanolar ve poliüretan veya PVC cankurtaran botları gibi ömrünü tamamlamış nesnelerden üretiliyor.

Polimerler size ek bagaj imkanı sunar
Çantalar toplandı! Geriye kalan tek şey onları tatil yerinize götürmek. Araba ile seyahat etmeyi seçenler bazen çok pratik olan ve basit bir port bagaja takılabilen portbagajları tercih ederek önemli miktarda ekstra bagaj taşımanıza olanak tanır. İki türü vardır: İlki esnektir ve çoğunlukla iyi bir sızdırmazlık sağlamak için ideal bir malzeme olan ve aynı zamanda duş perdelerinde de kullanılan PVC’den yapılır… Bu esnek modeller kaldırıldıktan sonra hiç yer kaplamaz. katlanabildikleri için.


Plastik tavan bagajları, hırsızlıktan ve hava koşullarından korurken birkaç ekstra bagaj parçasını taşımak için artık olmazsa olmazlardan biri.

En yaygın olan diğer tip serttir. Genellikle, birçok motosiklet kaskının yapımında kullanıldığı için dayanıklılığı iyi kanıtlanmış bir malzeme olan ABS’den yapılmış bir taban ve bir kapaktan oluşurlar. Bazı üreticiler kapaklarına özellikle ultraviyole ışığa dirençli bir polimer olan PMMA eklemeyi tercih etmektedir. Diğer üreticiler cam elyafı ve epoksi reçine gibi bir kompozit malzemeyi tercih ederken (bu, daha çok gezi teknelerinin gövdelerinde kullanılan kompozittir).

Güçlüdür, hemen hemen her şeye dayanıklıdır ve tek dezavantajı biraz daha ağır olmasıdır. Geri kalanı için, mevcut birçok model arasındaki fiyat farkı, sunulan aksesuarlarla açıklanır: menteşelerin kalitesi, entegre LED aydınlatma, kurcalamaya dayanıklı kilitler, yükseklik ayar mekanizması, vb.

Polimerler iyi bir seyahatin garantisidir.
İster bir maceracı, ister sırt çantalı bir gezgin veya basit bir gezici turist olun, orada burada biraz konforu reddetmezsiniz. Kamp malzemeleri üreticileri bunu biliyor ve her yıl dışarıda geçirilen geceleri daha konforlu hale getirmek için yeni yenilikler ortaya koyuyor. Daha da iyisi ve bu neredeyse bir öncelik, kullanıcılarının hayatlarını basitleştirmeye çalışıyorlar. Öncelikle tatilde olan bir nüfusla uğraşırken bu mantıklıdır.

Plastikler metallerin yerini alıyor
Sırt çadırı, popüler imgelerde ilk nesil maceracıların en tanınan sembolü olmaya devam etse de, artık büyük ölçüde modası geçmiş durumda. Kamp yaparken başınızın üzerinde bir çatı sağlarken, yakından bakarsanız birçok dezavantajı vardı. Başlangıçta, çoğunlukla yağlı pamuktan yapılmış çift çatısı nedeniyle çok ağırdı. Nispeten su geçirmez bir malzeme, ancak hafif değil, üstelik yoğuşmadan nemi emmek gibi can sıkıcı bir eğilime sahip ve bu da onu daha da ağır yapıyor. Pamuklu bir örtü ve çift çatıdan yapılmış, montaj zaman alıyordu. Ayrıca zaman zaman su geçirmez olması gerektiğinden düzenli bakım gerektiriyordu. Kısacası piknik değildi. Pamuk, 1970’lerde yerini polyester gibi sentetik tekstillere bırakacaktı, ancak bu çadırı kurmak hâlâ karmaşıktı.

Yaklaşık on yıl sonra, ilk iglo çadırları, eski güzel sırt çadırını iflas ettirdi (ya da neredeyse). Çoğunlukla ultra hafif, ultra esnek ve su geçirmez bir malzeme olan polyester elyaftan yapılmıştır, yalnızca birkaç kilogram ağırlığındadır ve şaşırtıcı bir kolaylıkla katlanabilir ve hatta bir top haline getirilebilir. Demir direklerin yerini yine yalnızca birkaç gram ağırlığındaki cam elyafı veya alüminyum çemberler almıştır.


Modern çadırlar ultra hafiftir, kolayca katlanır ve taşınabilir ve artık bagajınızda çok fazla yer kaplamaz ve aynı zamanda en temel özellikleri sağlar: akşamları sığınak.

Hayatı kolaylaştıran polimerler
Üreticiler öylece bırakabilirdi ama burada da rekabet şiddetli ve en ufak bir yenilik başarı anlamına gelebilir. Örneğin, yaklaşık on beş yıl önce, tanınmış marka Decathlon, adını onu kurma süresinden alan 2 saniyelik çadırı piyasaya sürdü! İlke, direklerin ve kanvasın önceden monte edildiği ve bir yay gibi sıkıştırıldığı katlama mekanizmasına dayanmaktadır.
Onları bırakın ve çadır açılır. Ve bir cazibe gibi çalışıyor! Tek sorun, çadırı tekrar katlamanın hala sıkıcı bir işlem olmasıydı.
Mühendisler çizim tahtasına geri döndüler ve en yeni modeller, kampçıların hayatını çok daha kolaylaştırmak için tüm gereksinimleri karşılıyor. Zarf hala klasik polyesterden yapılmış olsa da, direkler “2 saniye” teknolojisinin temelini oluşturdukları için birçok araştırmanın konusu olmuştur. Çekme ve darbeye karşı çok dayanıklı, sürünmeye (deformasyon) karşı çok hassas olmayan ve her şeyden önce zamanla özelliklerini kaybetmeyen gelişmiş mekanik özelliklere sahip bir termoplastik polimer olan cam elyafı ve polioksimetilen bazlı bir kompozit malzemeden yapılmıştır.
Bu gerçekten doğayla uyum içinde olmak için Fransız marka, polyesterin ham rengi olan beyazı koruyarak çift çatıyı boyamamayı seçti. Bu seçim, boyama için gereken sudan tasarruf edilmesini sağlar ve boya banyoları tarafından kirlenmiş suyun tahliye edilmesini önler.
Tek sorun, beyazın güneş ışığına karşı yalıtım için en iyi renk olmamasıdır. Bunu düzeltmek için polyester, olağanüstü bir opaklaştırma gücüne ve güneş ışınlarını yansıtma yeteneğine sahip, kimyasal olarak inert bir bileşen olan titanyum dioksit ile kaplanmıştır.

Bununla birlikte, bu “otomatik” çadırların yalnızca 2 ila 3 kişilik küçük modellerde mevcut olduğuna dikkat edilmelidir. Tatillerini gereksiz yere karmaşık hale getirmeme hakkını talep eden küçük çocuklu aileler için tasarlanmamıştır. Artık şişirilebilen birkaç odası olan aile çadırları var. Direkler şişirilebilir. Bunlar, gerçekten her türlü araziye uygun ve güçlü bir polimer olan (örneğin motosiklet sürücülerinin koruyucu donanımlarında bulunan) ısıyla kaynaklanmış poliüretan kasalardan ve valflerden yapılmıştır. Basit bir pompa ile şişirilebilirler ve çadır yapısı ortaya çıkar. Geriye kalan tek şey tekstil parçalarını tutturmaktır: oda bölmeleri, çatı vb. Bu sistem zamandan tasarruf sağlar ve aynı zamanda çadırın ağırlığını azaltır.

Son olarak, bir ülke veya bölgeyi arabayla dolaşmayı tercih edenler için, bir port bagaja (biraz portbagaj gibi) takılabilen çatı tenteleri vardır. Kullanılan malzemeler aşağı yukarı aynıdır, tek fark, çadırın katlandığında koruyucu bir kutu görevi gören menteşeli bir alüminyum tabana sabitlenmiş olmasıdır.

Polimerler konumlarını güçlendirir
Çadırda rahat bir gece uykusu çekmek için, esasen kendinizi yerden izole etmek ve zeminin pürüzlülüğünden ve rutubetinden korumak için bir şilte şarttır. Bu nedenle bir çadır şiltesi rahat olmalıdır, birincil amacı budur. Ayrıca taşınması kolay olmalı ve bu nedenle küçük bir çantaya sığacak şekilde katlanmalı veya yuvarlanmalı ve tabii ki çok ağır olmamalıdır. Bu gerçekçi olmayan bir şekilde talepkar görünüyor mu? Sizce bu polimerler olmadan olur muydu? Her zevke ve her şeyden önce her bütçeye uygun bir şey var. En uygun fiyatlı modeller, katlanmayan nispeten rahat bir malzeme olan köpüklü polietilenden yapılmıştır. Rulo haline getirilmeli ve sırt çantanızın üst kısmına yapıştırılmalıdır. Son derece konforludurlar ve yerden mükemmel yalıtım sağlarlar fakat bu onların tek avantajı değil. Sadece birkaç yüz gram ağırlığında olduklarından ve katlanıp küçük bir keseye konulabilmeleri de çok büyük bir avantajdır.

Son olarak, Vaude gibi en prestijli olanlar da dahil olmak üzere giderek daha fazla sayıda üretici, modellerine geri dönüştürülmüş polimerler ekliyor. Alman markası, daha önce çöpe atılan polyester hurdalarını kendi üretim hatlarından geri kazanıyor. Bu sayede gezegeni korurken kaynaklarını da koruyor.


Uyku matları, uyku tulumları… polimerler, ıssız bir yerde bile sıcacık geceler geçirmek için pek çok hizmet sunar.

Daha yeşil ürünlere yönelik aynı eğilim uyku tulumlarında da görülmektedir. Yalıtkan bir malzeme (astar) ile doldurulmuş bir torbadan oluşurlar. Bazı üreticiler Uyku tulumlarını yapmak için çoğunlukla ömrünü tamamlamış balık ağlarından geri dönüştürülmüş poliamid lifler kullanır. Astar olarak, en azından aşırı soğukta kullanılabilecek torbalar için içi boş polyester elyaflar kullanıyorlar. Bu lifler hava ile doludur ve bu nedenle ısıyı daha iyi depolar. Ek olarak, torbanın yalıtım özelliklerini daha da geliştirmek için çok sayıda küçük hava cebi oluşturmak üzere birbirine bağlanırlar.

Her şeyin kontrol altında olduğu bir macera için polimerler
Bazı insanlar bir maceraya atılırken, bazen pratik, hatta zor durumlardan kurtulmak için gerekli olan çok sayıda aksesuarı yanlarına alırlar. Bunların arasında, esnek veya sert modelleri ve hatta sırt çantası biçiminde gelen vazgeçilmez soğutucu var. Çoğu, yiyecek ve içecekleri 10 saatten fazla soğuk tutacağını garanti eder. Bunlar sert modeller için polipropilenden veya yumuşak modeller için polyesterden yapılır ve iç kısım genellikle farklı polistiren ve poliüretan köpük katmanlarından oluşur.

Yemek sırasında keyifli anların paylaşılabilmesi için kamp masaları ve sandalyeler artık neredeyse sıfır ağırlıkta ve daha iyi saklama için katlanabiliyor. Çerçeveler hala çelik veya alüminyumdan yapılmış olsa da, koltuklar ve sırtlıklar uzun süredir polyester gibi tekstil elyaflarından yapılmıştır. Sırt çantalı gezginler ise mutluluklarını, mikronun birkaç onda biri büyüklüğündeki gözenekleri bakteriler de dahil olmak üzere neredeyse tüm safsızlıkları tutan hidrofilik polietersülfon (PES) gibi polimer zarlarla donatılmış su şişelerinde bulacaklar. Dizanteri korkusu yaşamadan her dereden su şişelerini doldurabildikleri için artık su derdi olmadan yola çıkabilen yürüyüşçülerin vazgeçilmezi oldular.

Bir ayak kabarcığı veya yaralanması da bir yürüyüşü bozabilir. İlk durumda, ağrıyı anında silen süper etkili bandajlar vardır.
İkinci deri olarak adlandırılan, yumuşaklık için bir elastomer, yarayı izole etmek için bir poliüretan film ve bandajı yerinde tutmak için bir termoplastik yapışkan reçineden oluşurlar.
Kabarcık neredeyse sihirle iyileştiğinde kendilerini ayırırlar.

Son olarak, kesik gibi büyük yaralanmalarda pıhtılaşmayı hızlandırmak için süper emici pansumanlar vardır. Kanı dağıtmak için bir viskoz ve polyester tabakasından ve selüloz lifleri ile kütlesinin 300 katına kadar su emme yeteneğine sahip bir polimer olan poliakrilat karışımından yapılmış süper emici olarak bilinen başka bir tabakadan oluşurlar. Dış katmanlar dokunmamış polipropilen elyaflardan yapılmıştır.

Bu ürünleri valizinizde bulundurmak çok önemli olsa da güzel vakit geçirmek için onları kullanmak zorunda kalmamak en güzeli…

Karavanlar, plastikler yola çıkıyor
Diğer maceracı tatilciler ise karavan ve hatta karavan konforunu tercih ediyor.
Bu pazar, özellikle yaşlılar arasında hızla genişliyor. İç mekan genellikle tamamen rahatlık ve pratikliğe adanmış mükemmel bir kozadır ve bu, alan sınırlı olduğu için normaldir.
Birkaç yıl önce, pazardaki önde gelen Alman üreticilerinden biri olan Hymer, geleceğin karavanı vizyonunu ortaya koydu. Üretici, hafif, çok kırılgan olmayan ve çok kolay kalıplanabilen polimerleri kapsamlı bir şekilde kullanmıştır. Alman üretici, Vision Venture adını verdiği ismiyle geliştirmek için dünyanın önde gelen polimer üreticilerinden biri olan BASF ile bir araya geldi. Henüz prototip aşamasında olduğu için (2025 yılında satışa çıkması bekleniyor) bu proje için seçilen ve geliştirilen polimerler henüz ortaya çıkmadı. Çatısının polimerik voltaik panellerle donatılacağını ve yine polimerlerden yapılmış bir pnömatik körük sistemi sayesinde kaldırılabileceğini zaten biliyoruz. BASF, ısıyı emen Chromacool adlı bir boya da geliştirdi. Cıva daha yüksek sıcaklıklara ulaştığında, boya aracın kaporta ısısının yaklaşık 20 derece düşürülmesine yardımcı olabilir, böylece iç sıcaklık 4 derece düşürülebilir. Bu, enerji yoğun iklimlendirme sisteminin kullanılmasından tasarruf sağlar. Tuvalet alanı, duş için mevcut alanı artırmak için yine plastik bir köşebent üzerine monte edilmiş olan döner bir bölme etrafında inşa edilmiştir. Son olarak Hymer, aracı kişiselleştirme seçenekleri sunmak için belirli gövde parçalarının katkı teknolojisi (3D yazıcı) ile üretildiğini belirtiyor. 2025’te Vision Future’ı yollarda görüp görmeyeceğimizi bilmek zor ama kesin olan bir şey var: Bu yenilikler, en azından kısmen, geleceğin ürünlerinde yer alacak.

Karavanlar, plastikler yola çıkıyor
Diğer maceracı tatilciler ise karavan ve hatta karavan konforunu tercih ediyor.
Bu pazar, özellikle yaşlılar arasında hızla genişliyor. İç mekan genellikle tamamen rahatlık ve pratikliğe adanmış mükemmel bir kozadır ve bu, alan sınırlı olduğu için normaldir.


Hymer, geleceğin karavanı olan Vision Venture’ı tasarlamak için polimer üreticisi BASF ile birlikte çalıştı.

Birkaç yıl önce, pazardaki önde gelen Alman üreticilerinden biri olan Hymer, geleceğin karavanı vizyonunu ortaya koydu. Üretici, hafif, çok kırılgan olmayan ve çok kolay kalıplanabilen polimerleri kapsamlı bir şekilde kullanmıştır. Alman üretici, Vision Venture adını verdiği ismiyle geliştirmek için dünyanın önde gelen polimer üreticilerinden biri olan BASF ile bir araya geldi. Henüz prototip aşamasında olduğu için (2025 yılında satışa çıkması bekleniyor) bu proje için seçilen ve geliştirilen polimerler henüz ortaya çıkmadı. Çatısının polimerik voltaik panellerle donatılacağını ve yine polimerlerden yapılmış bir pnömatik körük sistemi sayesinde kaldırılabileceğini zaten biliyoruz. BASF, ısıyı emen Chromacool adlı bir boya da geliştirdi. Isı daha yüksek sıcaklıklara ulaştığında, boya aracın kaporta ısısının yaklaşık 20 derece düşürülmesine yardımcı olabilir, böylece iç sıcaklık 4 derece düşürülebilir. Bu, enerji yoğun iklimlendirme sisteminin kullanılmasından tasarruf sağlar. Tuvalet alanı, duş için mevcut alanı artırmak için yine plastik bir köşebent üzerine monte edilmiş olan döner bir bölme etrafında inşa edilmiştir. Son olarak Hymer, aracı kişiselleştirme seçenekleri sunmak için belirli gövde parçalarının katkı teknolojisi (3D yazıcı) ile üretildiğini belirtiyor. 2025’te Vision Future’ı yollarda görüp görmeyeceğimizi bilmek zor ama kesin olan bir şey var: Bu yenilikler, en azından kısmen, geleceğin ürünlerinde yer alacak.

Hepinize iyi tatiller!

https://plastics-themag.com/Suitcases:-polymers-are-making-a-big-splash

https://plastics-themag.com/Roaming-polymers-to-guarantee-a-good-trip

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5