PLASTİKÇİLERİN İŞBİRLİĞİ İLE TÜDAV, ‘DENİZ ÇÖPLERİ ULUSAL FORUMU’NU DÜZENLEDİ

PLASTİKÇİLERİN İŞBİRLİĞİ İLE TÜDAV, ‘DENİZ ÇÖPLERİ ULUSAL FORUMU’NU DÜZENLEDİ

Çöpsüz denizler için yol haritası çiziliyor

Dünya denizlerinin atıklardan temizlenmesi ve sürdürülebilir sağlıklı bir çevreye ulaşılması kapsamında Avrupa Birliği tarafından yürütülen projeleri Türkiye’ye taşıyan PAGEV işbirliği ile TÜDAV tarafından düzenlenen "Deniz Çöpleri Ulusal Forumu"nda ‘Çöpsüz denizler’ için yol haritası çizildi. Akademisyenler, sektör temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının katılım gösterdiği forumda, Türkiye kıyılarında da tehdit oluşturan kirliliğe karşı çözüm önerileri geliştirildi. Forumda öne çıkanlar; düzenli depolama alanlarının denizlerden uzaklaştırılması, belediye ve kurumların yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi ile kamu spotları ve eğitim videolarının yaygınlaştırılması oldu.

Denizlerdeki kirliliğin boyutu giderek artıyor. Yüzde 80’ini çevreye bilinçsizce bırakılan karasal atıkların oluşturduğu kirlilik, deniz canlıları ve insanların hayatını da tehdit ediyor. Atıksız denizler ve sürdürülebilir bir çevreye sahip olmak isteyenler ise sorunun çözümü için çalışıyor. Bu kapsamda; yürüttüğü “Mutlu Balıklar” projesi ile tüm Türkiye’de deniz yüzeyindeki atıkları temizlemeyi amaçlayan PAGEV (Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) işbirliği ile “Marlisco” projesi ile Avrupa denizlerindeki çöpleri azaltarak sosyal sorumluluk ve toplumsal bilinç yaratmayı hedefleyen TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı) "Deniz Çöpleri Ulusal Forumu"nu düzenledi.

Forum boyunca deniz kirliğinin kaynağını oluşturan çöpler, bu sorunun çözümü için yapılan çalışmalar, eksiklikler ve önümüzdeki dönem için yapılması gerekenler konuşuldu. Ayrıca denizden çıkarılan çöplerin büyük bir kısmını plastik ambalaj atıklarının oluşturduğu belirtilirken, bu konuda geri dönüşümün önemi vurgulandı. Çok sayıda akademisyen, sektör temsilcisi ve sivil toplum kuruluşu üyesinin katıldığı toplantı sonunda belirlenen çözüm önerileri ise; Türkiye denizleri ve kıyılarının çöplerden temizlenmesi için düzenli depolama alanlarının denizlerden uzaklaştırılması, belediye ve kurumların yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi ile kamu spotlarının ve eğitim videolarının yaygınlaştırılması olarak sıralandı.

TÜDAV Başkanı Bayram Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen forumun moderatörlüğünü ise Güven İslamoğlu üstlendi. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denizcilik Faaliyetlerinin Çevresel Yönetimi Şube Müdürü Meryem Arslan, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Nur Eda Topçu ve Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tiryaki de foruma konuşmacı olarak katıldı.

Günümüzde birçok malzemenin yerini alan plastiklerin hayatı kolaylaştırdığını ve ekonomik bir değer yarattığını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu “Biz plastikleri yalnızca üretip satmıyoruz. Ürettiğimiz ürünü takip etmeye çalışıyoruz. Çünkü plastik sektörü olarak çevre ve geri dönüşüme çok önem veriyoruz. Bu anlamda kendimizi sorumlu endüstri olarak tanımlıyoruz ve çevre için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında PAGEV olarak geçtiğimiz yılın sonlarında önemli bir adım attık ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV)’ni kurduk. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ambalaj atıklarının belgelendirilmesi’ alanında yetkilendirilen üç kuruluştan biri olma özelliğini de taşıyan PAGÇEV ile ilk etapta 110 bin ton ambalaj atığının geri dönüşümü ile plastik sektörü ve ülke ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Dünya denizlerindeki kirliliğin yüzde 80’inin karasal atıklardan oluştuğunu ve bugün okyanuslarda yaklaşık 142 milyon ton atık bulunduğunu, bu sayıya her yıl 10 milyon ton daha atık eklendiğini belirten Yavuz Eroğlu, “Deniz atıkları konusunda PAGEV olarak biz çalışma yürütmeye karar verdik. İlk olarak Avrupa’da başlayan ve kısa sürede dünyaya yayınlan Waste Free Oceans Vakfı’nın atıksız denizlere ulaşmak için başlattığı projeyi ‘Mutlu Balıklar’ adıyla Türkiye’ye taşıdık. “Mutlu Balıklar” ile deniz yüzeyindeki atıkların temizlenmesi için atık balıkçılığı dediğimiz bir yöntem geliştiriyoruz. Üstelik bu temizliği sadece plastik atıklar için değil tüm ambalaj atıklarını toplamak üzere gerçekleştiriyoruz. Toplanan atıkların geri dönüşüm işlemlerini ise PAGÇEV aracılığı ile yapıyoruz. Biz plastik sektörü olarak temiz ve sürdürülebilir bir çevre için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu projemizle denizlerimizi temizlerken tüm sektörlere de geri dönüşüm konusunda örnek olmayı hedefliyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

 

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3