PLASTİK SEKTÖRÜ İŞ’İNİ SANAL ALEMDE GELİŞTİRECEK
Avrupalı plastikçiler eğitimi PAGEV’den alacak
Günümüzde teknoloji hızla gelişiyor, hayatımıza yenilikler sunuyor. Sektörler de bu yenilikleri üretim süreçlerine entegre ederek günün koşullarına ayak uydurmaya çalışıyor. Bu sektörlerden biri de Kimya… Sektörün, çalışanların iş gücü ve becerilerini geliştirmek üzere 2013 yılında çalışmalarına başladığı Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında hayata geçirdiği Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci- Chemical Movetech Projesi’nin ilk e-öğrenme modülleri hazır... Projenin ana ortaklarından PAGEV’in hazırladığı plastik modülü; plastik üretim teknolojileri, hammaddeler, katkı maddeleri, atık, ambalaj ve iş güvenliği konularını içeriyor. Aralık ayı sonunda internet üzerinden tüm kullanıcılarla paylaşılacak olan PAGEV eğitim kiti ve videoları, yalnızca Türkiye’ye değil, Avrupalı plastikçilere de sunulacak.
İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) koordinatörlüğünde ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Litvanya, Polonya ve İspanya ortaklığında 2013 yılında çalışmaları başlayan “Chemical Movetech” projesinin ilk e-öğrenme modülleri hazırlandı. “Yenilikçi Teknolojiler ile Mesleki Eğitimde Fırsatların Harekete Geçirilmesi” anlamına gelen projenin plastik modülünü üstlenen PAGEV, proje ile plastik sektöründe çalışanların mesleki bilgi düzeyi ve becerilerini geliştirmenin yanı sıra işleri ile ilgili yeni gelişmelere adapte olmalarını sağlamayı hedefliyor. Ayrıca program sadece Türkiye’yi değil tüm Avrupa Birliğini kapsıyor. Dolayısıyla tüm AB’deki plastikçiler bu projedeki sanal eğitimi PAGEV eğitim kiti ve videolarından alacak.
Plastik üretim teknolojileri, kullanılan polimerler hammaddeleri, katkı maddeleri, iş sağlığı ve güvenliği, atık ve ambalaj konuları hakkında bilgiler, Aralık ayı sonunda http://www.chemicalmovetech.eu/e-portal/ üzerinden sektörün paylaşımına açılacak. Avrupa’da uygulanan sistem ile uyumlu olarak geliştirilen modülde interaktif videolar da yer alacak.
Türk plastik sektörünün hızlı büyümesiyle Almanya’dan sonra ikinciliği yakaladığını ancak bunun sadece üretim büyüklüğü olmaktan çıkıp katma değer büyüklüğüne dönmesi için çalıştıklarını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, projeyle ilgili yaptığı açıklamada “Plastik sektörü olarak nitelikli işgücüne olan ihtiyacımızı her platformda dile getiriyoruz. PAGEV olarak bu konuda biri Gebze’de biri Halkalı’da olmak üzere iki okul açtık. Bu okullarla mesleki eğitimi geliştirmeye ve sektöre kalifiye işgücü yetiştirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda sektör çalışanlarımıza yönelik eğitimler düzenliyoruz. Ancak mevcut çalışanlarımızın bilgi ve mesleki yeterliliklerini daha da artırmamız lazım. Chemical Movetech projesi kapsamında yalnızca Türkiye’deki değil, Avrupalı meslektaşlarımızın da kullanabileceği eğitim kiti ve videolar hazırladık. Sektörümüz açısından oldukça önemli bir dijital platforma sahip olduk. İnternet üzerinden sektörümüz ile ilgili tüm güncel bilgilere kullanıcılar, artık oturdukları yerden tek bir tıkla kolayca ulaşabilecek. Dünyada teknoloji hızla değişiyor ve bu değişime ayak uydurmamız lazım. Bu proje sayesinde biz de Avrupa’da kullanılan yöntemi ülkemizde kullanmaya başlıyoruz. Bu vesileyle İKMİB’e de Chemical Movetech projesini başlattığı ve sektörümüze öncülük ettiği için teşekkür ediyoruz. Ülkemizin nitelikli insan gücüne kavuşması için bu tarz projelere ihtiyacımız var, umarım diğer sektörlere de örnek olur” dedi.