PAGEV Alışveriş Poşeti İstişare Toplantısı Sonuç Raporu

Geçtiğimiz Salı günü (15.01.2019) İstanbul’da düzenlediğimiz, “Ücretli Plastik Poşet Uygulaması ve Sektörel Yol Haritası Toplantısı”nda 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren “Ücretli Plastik Alışveriş Poşetleri Uygulaması”nın üreticilere etkisini ve geçiş dönemi için çözüm önerilerimizi geniş bir katılımla istişare ettik. Öncelikle bu toplantıya katılan, görüş ve önerilerini bizimle paylaşan, mazereti nedeniyle katılamasa da desteğini bildiren tüm üreticilerimize teşekkür ediyoruz.


Toplantıda PAGEV adına yapılan konuşmanın Videosunu izlemek için tıklayınız.

Linkteki (tıklayınız) yer alan toplantı raporunda da göreceğiniz gibi uygulamanın mevcut hali ile sürmesi halinde hem ülke hem çevre hem de sektörümüz açısından birçok sıkıntı yaşanması kaçınılmazdır.

Toplantıda dile getirilen görüşler de gösteriyor ki, Türk Plastik sektörü en az Avrupalı rakipleri kadar çevreye duyarlı ve korunması konusunda da kararlı… Ancak varlığını, rekabet gücünü ve ekonomiye katkısını korumak için Avrupalı rakipleriyle aynı yasal düzenlemelere tabi olmak istiyor. Detaylarını raporda da göreceğiniz gibi düzenleme yapılırken AB’nin kriterleri baz alınsa da AB’nin getirdiği kapsam, muafiyetler-istisnalar dikkate alınmamış. Mevzuat böyle olunca çevreyi koruyalım diye yola çıkılıp 20 bin kişiye istihdam sağlayan 2000 firmanın idam fermanına dönüşmüş.

Toplantıda ortak akıl olarak dile getirdiğimiz gibi “Çevre duyarlılığına evet, israfa hayır” diyoruz ama bunun çerçevesinin Avrupa Birliği’nde olduğu gibi açık, şeffaf ve makul bir mevzuat ile çizilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde mevzuat bu haliyle uygulanmaya devam ettiği sürece, koca bir sektör zor duruma düşecek, binlerce çalışan işsiz kalacak ve azalan üretime bağlı olarak firmalarımız sadece içeride değil ihracatta da pazar kaybedecektir.

Biz PAGEV olarak bu konu gündeme geldiği günden beri takipçisiyiz ve olmaya da devam edeceğiz. Ancak bunu yeterli görmüyoruz, sesimiz daha gür olmalı ve her ortamda bu sorunu gündeme getirmeliyiz.

Plastik Poşet üreticileri olarak 2 bin firmamız var ki hammadde üreten, satan, dağıtan kuruluşlar, makine tedarikçileri bu rakama dahil değil. Hepimiz en az bir meslek örgütü ya da sivil toplum kuruluşuna üyeyiz. Kimimiz sanayi, kimimiz ticaret odası, kimimiz bir ihracatçı birliğine, sektörel bir derneğe, odaya ya da vakfa üyeyiz. Bu kuruluşlara niçin oy veriyoruz, aidat ödüyoruz; bir gün bir sorunumuz olursa çözmeleri arkamızda olmaları için değil mi? İşte o gün, tam da bu gündür. Bir an önce üyesi olduğumuz platformları, meslek örgütlerini, STK’ları ısrarla bu konuyu gündeme getirmeye, üyelerine sahip çıkmaya ve aldıkları aidatı hak etmeye davet etmeliyiz.

Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış sanayicileriz. Bölgelerimizdeki yerel siyasetçileri, kanaat önderlerini, çevre örgütlerini, diğer STK’ları, yerel medyayı da bilgilendirmeli, haklılığımız konusunda ikna etmeli ve desteklerini kazanmalıyız. Linkteki toplantı sonuç raporunu tüm bu kurumlara ulaştırmalı ve sonuç alana kadar takip etmeliyiz.

Birlikten kuvvet doğar… Çatı örgütümüz PAGEV’in sosyal medya hesaplarını takip etmeli, mesajlarını geniş kitlelere ulaştırması için de destek olmalıyız.

Ve son sözümüz de “konu poşet üreticilerini ilgilendirir” diyen plastik üreticisi dostlarımıza: Bu yanlış uygulama başarılı olursa hiçbir bilimsel dayanağı olmayan plastik karşıtı kampanyaya dönüşecek ve genişleyerek sonunda sizi de tehdit edecektir.

Meşhur “Sarı öküzü vermeyecektik” hikayesini unutmayın diyorum ve sizi güç birliğine davet ediyorum.

Ücretli Plastik Poşet Uygulaması ve Sektörel Yol Haritası Toplantısı Raporu için tıklayınız.

Toplantıda PAGEV adına yapılan konuşmanın Videosunu izlemek için tıklayınız.

Ücretli Plastik Poşet Uygulaması ve Sektörel Yol Haritası Toplantı Videosunu izlemek için tıklayınız.

Kanal D Haber'de yayınlanan PAGEV Toplantısı Haber Videosunu izlemek için tıklayınız.

CNN Türk Haber'de yayınlanan PAGEV Toplantısı Haber Videosunu izlemek için tıklayınız.

Eko Türk Haber'de yayınlanan PAGEV Toplantısı Haber Videosunu izlemek için tıklayınız.

Konuya ilişkin haberimizi okumak için tıklayınız.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5