Plastik Poşetlerin Yasaklanması Söz Konusu Değildir..!

PLASTİK POŞETLERİN YASAKLANMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR..!

Türkiye plastik sanayisi; 6 Bin firması ve 250 Bin kişilik çalışanı ile bugün Avrupa’nın en büyük ikinci plastik mamul üreticisi konumunda yer alıyor. Firmalarımız; ambalajdan oyuncağa, halıdan pencereye, diş fırçasından araba farına, lensten bardağa, şırıngadan hava yastığına, kalemden elbiselerimize kadar ürettiği binlerce ürünü ile yurdumuzda ve dünyanın yüzlerce ülkesinde tüketicilerin tercihi olmaya devam ediyor.

Plastik poşetler ise üretimimizin yüzde 5’in üzerinde bir kısmını oluşturuyor.

Plastik alışveriş poşetlerin yerine kullanılabilecek diğer alternatiflerin, kağıt gibi diğer malzemelerin doğaya ve çevremize etkisinin bilimsel yöntemlerle iyi incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Plastik poşetler sorumluca kullanıldığı takdirde; hafif, dayanıklı, sağlam, ucuz ve suya dayanıklılık açılarından tüketiciler için çok önemli bir yerdedir. Plastik poşetlerin doğaya atılması sorunu, davranışsal bir sorundur. Bu sorun ilk önce eğitim programları ve kamu bilinci oluşturma girişimleri ile ele alınmalıdır. Bu noktada da, ülke çapında ciddi geri dönüşüm bilinci ve sistemi oluşturmaya odaklanmamız gerekiyor.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun basında yer alan "01.01/2018 tarihinden itibaren Plastik Poşetler Yasaklanıyor" şeklinde beyanatları gerçeği yansıtmamaktadır. Plastik Poşetlerin yasaklanması söz konusu değildir.

Konu hakkında dün (29 Mart 2017) Bakanlığımıza gerçekleştirdiğimiz çalışma ziyaretimizde, sektör görüşlerimiz paylaşılmış ve konu hakkında bilgi alışverişinde bulunulmuştur.

Bu çerçevede; Plastik Poşetlerin Yasaklanması söz konusu değildir. Halihazırda Taslak halindeki Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir şekilde, alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025 yılına kadar azaltılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

Taslak halindeki yönetmeliğin bu şekliyle yürürlüğe girmesi durumunda, 01.01.2019 tarihinden itibaren 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan Plastik Alışveriş Poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacaktır. Bu kalınlığın altında veya üstünde olan poşetler, eskiden olduğu gibi ücretsiz verilecektir. Belediyelerce kontrol edilen pazar yerleri bu yönetmelik kapsamı dışında olup, Belediye Meclislerinin kararlarına göre uygulamalar yapılmaktadır.

Dolayısıyla haberde geçen “Plastik Poşet Yasaklanıyor” ibaresi doğru değildir. Taslak şu anki şekliyle çıkarsa; ücretli poşet uygulaması 01.01.2018 tarihinde değil, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar bir hedef çerçevesinde (Taslak Yönetmelik için tıklayınız) uygulanacaktır.

Çevre Duyarlığı konusunda hassas, ülke ekonomisine katkı yönünde öncü, Dünya ile yarışan Plastik Sektörümüzü Plastik Poşet’ten yola çıkarak yalan haberlerle karalamaya çalışanlara karşı da, sektörümüzü ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Saygılarımla,

Yavuz EROĞLU
PAGEV Başkanı

Taslak Yönetmelik için linke tıklayınız.

PAGEV INTERNET HABERLERİ

Hürriyet

Milliyet

Cumhuriyet

Star

Habertürk

DHA

Cnntürk

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5