Gıda Ambalajı üreten firmalarımızın çok iyi bildiği gibi, firmalarımız plastik hammaddesini granül (GTİP 39.01-39.14) olarak temin etmekte ve bu granüller işlenerek ürün haline gelmektedir. Gıda Ambalajı üreten firmalarımız mevzuat gereği Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatına göre kayıt işlemi yaptırmış ve kontrol altındaki firmalardır. Firmalarımızı kayıt altında olduğu gibi, yaptıkları ürünler ayrıca Bakanlık numune ve onay mekanizmasını geçmekte, migrasyon ve diğer yönleriyle de belgelenmektedir.
Hal böyle olmasına rağmen, Mart 2018 tarihine kadar yapılan hammadde ithalatlarında (gümrükleme aşamasında) ayrıca Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iznine tabii olmakta ve firmalarımıza ekstra masraf ve bürokrasi doğmaktaydı. Bakanlıklarımızla yapılan görüşmelerde sektör olarak gereksiz bürokrasiyi kaldırma talebimizin haklılığı görülmüş ve uygulamaya Mart 2018 tarihinde son verilmişti.
Ancak aldığımız bilgiye göre hammadde üreticisi/tüccarı PETKİM, ithalatların tekrar bürokratik işlemlerle Tarım ve Orman Bakanlığı iznine tabi olması yönünde Ticaret Bakanlığına talepte bulunmuştur. Bu şekliyle, daha 6 ay önce ambalaj sanayinin önünden kaldırılan bürokratik engel, yeniden konulmuş olacaktır.
Böyle bir talebin gerçekleşmesi gerek gıda enflasyonuna en büyük etkiyi yapan ambalajın maliyetini arttıracak gerekse de Ambalaj üretici/ihracatçısı Kobilerimize ekstra zaman ve para kaybına sebebiyet verecektir.
Konu hakkında başta Ambalaj sivil toplum örgütlerimiz olmak üzere gerekli çalışmalar yapılmakla birlikte, firmalarımızın da konu hakkındaki hassasiyeti ve talep edilen böyle bir ekstra izin belgesinin, sektörümüze getireceği zaman ve maliyet yükü göz önüne alınarak, kamu nezdinde yapılan çalışmalara verecekleri destekler çok önemlidir.
Bilgilerinizi ve konuya ilişkin görüşlerinizi pagev@pagev.net.tr mail adresine iletilmesini rica ederiz.