PE ve PP İthalatında Kota Başvurumuz Hakkında

Geçen hafta size aşağıdaki duyurumuzla paylaştığımız 1.000.000 ton PE ve 1.000.000 ton PP ile ilgili Kota (Avrupa Birliği ve STA dışındaki ülkelerden vergisiz hammadde ithalatı) başvurumuzla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu konudaki haklı talebimizi her mecrada seslendirmeye devam ediyoruz. Bu çerçevede dün Hürriyet Gazetesinde konuyu kamuoyu ile paylaştık. Konu hakkında Bakanlığımızla çalışmalarımız devam etmekte olup, gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

Hürriyet Gazetesi haber metni;

Plastikçinin Başı AB ile Dertte

Plastik, iğneden ipliğe hayatımızın her alanında. Üstümüzdeki giysilerden soframızdaki örtüye, ambalajdan, sağlığa kadar her üründe kullanılıyor. Dünyada 1950’li yıllarda 1.5 milyon ton olan üretim, bugün 250 milyon tona ulaşmış. Türkiye’nin üretimi ise 8.5 milyon ton. Dünyada 6’ıncı, Avrupa’da ikinci büyük üretici ülkeyiz.

Üreticilerin büyük bölümü hem Türkiye’de hem de AB’de küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor.

Bu kadar plastik bilgisi neden veriyorum derseniz… Bugünlerde Türkiye’de plastik mamul üreticilerinin Avrupa Birliği ile derdi var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Plastik Sanayi Meclisi ve Plastik Geliştirme Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, gümrük birliğinin yarattığı ve sektörü zora sokan bu sıkıntıyı anlattı.

Durum şu:

  • Türkiye plastik sektörü hammaddesinin yüzde 15’ini Petkim’den, yüzde 30’unu ise AB’den karşılıyor. Bu iki kaynaktan karşılamadığı hammaddeleri üçüncü ülkelerden vergisiz ithal etmek istiyor.

  • Ekonomi Bakanlığı yerli sektöre bu desteği vermeyi kabul ediyor ancak AB’li üreticilerden izin alınması gerekiyor. Türkiye de bakanlıkla birlikte vergiyi sıfıra indiren Askıya Alma ve Tarife Kontenjanı için AB’ye başvuruda bulunuyor.

  • Ancak Türkiye hiçbir ihracatı olmayan iki üreticinin itirazı nedeniyle bu kota verilmiyor. Yani izin alakasız iki firma kanalıyla engelleniyor. Üstelik gerekçesi yok.

Eroğlu, yanlış gümrük birliği uygulamaları nedeniyle Türk üreticinin her adımının AB’li üreticilerin iki dudağı arasında olduğunu söylüyor. Haksız olarak yorumladığı bu uygulamaların da düzeltilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Daha önce gıdada yapılan uygulamanın plastik sanayi için de yapılması gerektiğini anlatan Eroğlu, “ Çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan sanayicilerimiz sıkıntıda. Bir an önce kara alınmalı” diyor.

Bu arada Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre AB ile Gümrük Birliği’nin revizyonu konusunda çalışmalar devam ediyormuş. Türkiye’nin bu sıkıntıları arasında bu sorunlara ne kadar ilgi gösterilir, o da belli değil. Ancak sanayi de ihmale gelmez!

EKLER:

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan Petrokimya Tesisleri ile ilgili haber

PAGEV'in Avrupa Birliği'ne yapmış olduğu talep ile ilgili formlar;

Yüksek Yoğunluklu Polietilen
Alçak Yoğunluklu Polietilen
Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen
Polipropilen
PAGEV'in Avrupa Komisyonunda INEOS ve LYONDELL BASELL Firmalarına Cevabı

 

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3