PAGEV Yönetim Kurulu Üyeleri İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ı Ziyaret Etti

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan heyet, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu Başkanlığı’ndaki heyetin ziyareti İstanbul Sanayi Odası (İSO) ana binada gerçekleşti.

Sektör meclisinin kurulmasındaki katkıları hatırlatılarak İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’a teşekkürlerini ileten PAGEV Başkanı, İSO’dan üzerinde çalıştıkları iki sektör sorunu konusunda işbirliği talep etti. Birincisi bütün ihracatçıların limanlarda yaşadığı ihracat konteynerlerinin tartım masrafı ile ilgili sıkıntıların giderilmesi olurken; ikincisi ise ham madde konusunda yerli petrokimya ürünlerinin payını artırmak oldu. PAGEV Başkanı özellikle Yumurtalık petrol bölgesinde bir uluslararası kümelenme projesiyle rekabetçi plastik mamul üretimi yapmak istediklerini dile getirdi.

Sorunları tek tek dinleyen ve aktarılan konuları not alan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan şunları söyledi:“Türkiye’nin her şeyden evvel büyük mega petrokimya yatırımlarına ihtiyacı var. Bu konudaki güçlü ülkelere cazip imkanlar sunarak yatırımları buraya çekmemiz gerekiyor. Bu konuda bir model oluşturmalıyız. Büyük firmalara pazar tavizleri verirken, ülkemizde yatırım yapmaları noktasında biraz daha teşvik edici ve ısrarcı olmamız lazım. Sektörün bu kadar güçlü bir üretici konumu varken ham maddede yüzde 85 ithalat bağımlılığını ortadan kaldırmamız kaçınılmaz. PAGEV olarak artık ortaya koymanız gereken en önemli gelecek vizyonunuzun da bu olması gerekiyor. Sizin sektörünüz gelişirken bu kadar dışa bağımlı olması, yeni bir vizyon değişimini gerektiriyor. Türkiye’nin artık bu anlamda büyük dönüşümlere kapı açması gerekiyor. Makinemizi de kendimiz yapmalı, ham maddemizi de kendimiz üretebilmeliyiz. Yeni düşünce yapımız bu olmalı.”

PAGEV heyetinin ziyareti sırasında, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu tarafından Vakıf hakkında ayrıntılı bir sunum yapıldı. Sunumda sektörün aralıksız büyüdüğüne ve plastik ürünlerin birçok malzemenin yerini almasına dikkat çekildi. Plastik sektörünün malzeme olarak sürekli büyüyen ve Türkiye’nin dünyada altıncı, Avrupa’da da Almanya’dan sonraki ikinci büyük üretici olduğu ifade edildi. Ayrıca 250 bin kişiye istihdam sağlayan ve ekonomiye katkısı 15 milyar dolar olan sektörün ihracatının direkt ve indirekt toplam 12 milyar dolar olduğu bilgisi aktarıldı. PAGEV’in plastik sektörünün bütün değer yaratan kurum ve kuruluşlarından oluşan zinciri temsil eden bir vakıf olmasına dikkat çekildi. Sunumda ham maddenin ve makinenin yüzde 15’inin üretildiği ve geri kalanın ithal edildiğine dikkat çekilerek bu döngünün bir an önce kırılması için gerekli adımların atılmasının zorunluluğuna dikkat çekildi. Sektörde yıllık 900 milyon dolarlık bir makine pazarı bulunduğu dile getirildi.


PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu halen sektörün katma değer yaratma noktasında da sıkıntıları olduğunu dile getirdi ve “Kilogram başına yarattığımız 2,6 dolarlık katma değer oldukça düşük. Çin’de de düşük katma değerden bahsedildiğini ama kilogram başına 4 dolarlık değerleri ile bizden daha ilerde” dedi. Eroğlu: “Bu konuda devletin de desteği ile AR-GE ve inovasyon çalışmaları içine girmeliyiz ve ürünlerimizdeki katma değeri artırmalıyız. Bunun için sektörün vizyonunun geliştirmek için gerek yurt içi gerekse yurt dışında düzenlediğimiz fuarlar ve eğitimlerde sektörü bir araya getiriyoruz. En önemlisi de geçen aylarda Bilim Snaayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Faruk ozlu ile imzaadığımız protokol çerçevesinde PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi oluşturulması yönünde çabalarımıza devam ediyoruz. Bu merkez Plastik Sektorumuzun Katma Degerartisinabuyuk destek verecek bir yapı olacaktır. 9 milyonluk nüfusun geri dönüşüm hizmetini PAGEV olarak veriyoruz. 170 milyon ton ambalaj atığın geri dönüşümü sağladık. İSO ile birlikte çevre bilincini geliştirmeye yönelik seminerler yaptık” şeklinde konuştu.

Yavuz EROĞLU tarafından TOBB Plastik, Kauçuk, Kompozit Sanayi Sektör Meclisinde gündemealdıkları VGM/DBA tartım ücretikapsamındaki haksız kesinti ile alakalı çalışmalarla ilgili de bir sunum yapılırken; İSO’nun bu işbirliği talep edildi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan yapılan sunumlar ve değerlendirmelerin ardından şunları söyledi:“Burası sizin eviniz, sektörün en güçlü şekilde temsil edildiği bir oda. Gelecek vizyonunun sizin elinizden yazılması gerekiyor. Bu vizyonu başkalarının yazmasına izin vermemelisiniz. Bugün üretenler olarak, işi, aşı ve ihracatı bu kadar güçlü düşünebiliyorsak, gelecek vizyonunu da ortaya koyma noktasında inisiyatif almalıyız. Sadece üretmek, yatırım yapmak ve iş aş oluşturmak için bunu yapmalıyız. Bundan daha büyük bir servet olamaz. Bizim istediğimiz tek şey taş üstüne taş koymak. Bu çerçevede vizyonumuzu oluşturalım.”

Ayrıca Bahçıvan, İSO üst kimliğinin sektörlerin sıkıntılarının belli yerlere taşınması konusunda yardımcı olabileceğini belirterek VGM/DBA tartım ücreti çerçevesinde yapılan haksız kesintiler konusunun önemli olduğunu ve gerekli desteği vereceklerini ifade etti.

PAGEV kurucuları arasından yer alan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay da ziyaret sırasında yaptığı konuşmada “PAGEV’in sektörün en köklü kuruluşu ve sektör adına birçok ilklere imza attı. En başından beri PAGEV’e katkı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Ayrıca yeni yönetime PAGEV’de yoğun ve dinamik çalışmalarıyla çıtayı sürekli yukarı çıkartmasından ötürü teşekkür etti.

Ziyarette İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay ve Nurhan Kaya ile İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz de yer aldı.PAGEV heyetinde PAGEV 1. Başkan Yardımcısı Ahmet Meriç, 2. Başkan Yardımcısı Ali Karadeniz, Yönetim Kurulu Üyeleri Kadir Topuçar, Cemil Çakar, Özge Avcı, Burak Önder, Denetim Kurulu Üyesi Şaban Gülbahar ve Danışma Kurulu Üyesi Oğuzhan Durmuş yer aldı.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5