PAGEV Türkiye plastik sektörüne yönelik risk ve tehditlere karşı oluşturulacak “Ortak Akıl” için düzenlediği toplantılarla sektöre yön vermeye devam ediyor. Son olarak 12 Mart 2020 tarihinde Hilton İstanbul Bosphorus’ta yerli oyuncak üreticilerini bir araya getiren PAGEV, sektördeki üretimin daha katma değerli olması için atılması gereken adımlar noktasında proaktif bir rol üstlenmeyi hedefliyor.
Sektörün sorunlarının çözülmesi noktasında aktif rol oynayan PAGEV, oyuncak sanayi yatırımları ve sürdürülebilirliğini ele aldığı toplantısı ile sektörün geleceğinde yerlileşmenin önemine dikkat çekti. Üretici firmaların ilgi gösterdiği toplantıya Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Yanaz, Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Berre Doğan Türkmen ve Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcısı Gülbiz Semiz katıldı.
Oyuncak sektörünün sanayi yönü olduğu kadar insana dokunan, toplum açısından duygusal bir yanı da olduğunu söyleyen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; “Plastik sektöründe faaliyet gösteren sanayiciler olarak 2014 yılında sanayimizi tüm alt sektörleri ile ele aldığımızda oyuncak sektörü plastik sektörünün en zayıf halkasıydı. Geriye dönüp baktığımızda Fatoş Bebek gibi değişik markalar yaratan Türkiye, oyuncak üretim üssü olmaktan geriye giderek bütün malzemeleri Uzak Doğu’dan ithal eden bir ülke konumuna gerilemişti. Bu durumda Çin’in ölçek ekonomisi ve çok iyi kümelenmesi sayesinde acımasız rekabeti etkiliydi. İşte o yıllarda oyuncak sektörü ile ilgili toplantı yapmak istediğimizde firmalarımızın hem isteği hem de çekincesi vardı. Çünkü firmalarımız üretimi destekleyen bir toplantıda görünürlerse ithalatçıların kendilerinden ürün almamalarından çekiniyorlardı. O yıllarda yerli üreticiler tamamen edilgendi diyebiliriz. PAGEV olarak bu konuda güç birliği yapalım istedik. Bu doğrultuda Yerli Oyuncak Komitemizi 2014 yılında kurduk. Sektörümüzü ileriye taşıyacak çeşitli adımlar attık. Bunların başında Çin’de gerçekleştirdiğimiz ve oradaki kümelenmeyi yerinde inceleme fırsatı bulduğumuz toplantımız geliyor. Kamu tarafı da sektörümüzü çok fazla destekledi. Yerli oyuncak sektörünün desteklenmesi için programlar yapıldı. Sanayi Bakanlığımızın strateji planının içine alındı. Bir tarafta bu çalışmalar yapılırken diğer tarafta yerli üreticilerimiz ciddi tasarımla kendilerini geliştirdiler. En son geldiğimiz noktada ithalat yapan sanayicilerimizin birçoğu üretim yapmaya çalışıyor. Bu da ülke adına bizi sevindiren bir şey çünkü Türkiye’de ne kadar çok üretim olursa ne kadar çok istihdam yaratırsak bundan hem ülkemiz faydalı çıkacak hem çocuklarımız Türkiye’de üretilen oyuncaklarla oynayacaklar. Riskli oyuncakların ülkeye girişi kontrol altına alınmış olacak.” dedi.
Oyuncak sektöründe çok büyük bir iş yapma potansiyeli olduğunu belirten Yavuz Eroğlu şunları söyledi: “Gerek dünya ekonomisi gerekse Türkiye ekonomisi açısından zor bir dönemden geçiyoruz. Ama rakamlara baktığımızda oyuncak sektörünün pozitif ayrıştığını görüyoruz. Oyuncak sektörümüz 2019 yılında yaklaşık olarak üretimini miktarda yüzde 29 artırarak 24,3 bin tona, değerde yüzde 23 yükselişle 167 milyon dolara yükseltti. Ekonomi açısından böylesi zorlu bir ortamda yeni yatırımlar yapıldığını görüyoruz. İthalat artık çocuk oyuncağı olmaktan çıktı. Belli ürün şartlarını sağlamıyorsanız ithalatta ciddi engellerle karşılaşıyorsunuz. Olması gereken de buydu. Bu toplantıdan hemen önce gerçekleşen ve yerli oyuncak üreticimizin hatta ithalatçılarımızın da yüzünü güldüren Oyuncak İhtisas Gümrükleri uygulaması için Ticaret Bakanlığı yetkililerimize çok teşekkür ediyoruz. PAGEV Oyuncak Komitemiz ile yerli oyuncak üreticilerimizin sorunlarının giderilmesi, haksız rekabetin önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığımızla 2014 yılından bu yana çok yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Oyuncakların serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirecek uzmanlaşmış Oyuncak İhtisas Gümrükleri haksız rekabetin önlenmesinde önemli bir eşik olacak. Yerli üreticilerimiz başta İran olmak üzere doğu sınırlarımız üzerinden giren, haksız rekabete sebep olduğu kadar çocuklarımızın sağlığını da tehdit eden Uzak Doğu menşeli kalitesiz oyuncaklardan rahatsızdı. Bu uygulama ile yurdumuza girecek oyuncaklar uzmanlar tarafından kontrol edilecek böylece kalitesiz oyuncakların yurda girmesi önlenmiş olacak. Daha önce Doğu Anadolu’daki gümrük kapılarından yurda giriş yapan kalitesiz ucuz oyuncaklar bundan sonra Oyuncak İhtisas Gümrüklerine nakledilecek bu da yerli üreticiye maliyet avantajı sağlayacak. Böylece oyuncak ithalatı yapan firmalarımızın yatırım yaparak üretici olmaya geçiş süreci hızlanacak. Kaliteli oyuncaklarla ithalat da devam edecek firmalarımız ise merdiven altı ithalatçıların haksız rekabetinden kurtulmuş olacak.”.
Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Berre Doğan Türkmen, toplantıda “Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Oyuncak Güvenliği ve Sınıflandırması” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Berre Doğan Türkmen, “Ürün güvenliği tüketicileri, hayvanları, bitki ve çevreyi ilgilendirdiğinden tek ayaklı yürütülebilecek bir konu değil. Bakanlığımızın mevzuat hazırlayarak, yönetmelik hazırlayarak etkin bir ürün güvenliği konusunu tamamlaması imkânsız. Bu sebeple siz değerli üreticilerimizle işbirliği içinde hareket ederek ve üçüncü bir ayak olarak da tüketicilerin farkındalığını artırarak ancak birlikte etkin bir ürün güvenliği sağlayabiliriz” dedi.
İhtisas Gümrükleri uygulamaları biz oyuncak üreticileri ve işini düzgün yapan ithalatçılar açısından son derece memnuniyet verici diyen Dolu Oyuncak Genel Müdür Yardımcısı Göksel Dolu, ilave gümrük vergisinin devamlılığının olup olmayacağını Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Yanaz’a sordu.
Toplantıda kendine yöneltilen soruları cevaplayan Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Yanaz, ilave gümrük vergisi ile ilgili şu açıklamada bulundu: “15 tane Gümrük Müdürlüğü açıldı. Bu gümrüklerin açılması, kaçakçılığın yanında ilave gümrük vergisi uygulamaları açısından da önemli. Daha etkin, daha doğru ve daha izlenebilir olacaktır diye düşünüyorum. İlave gümrük vergilerinde süre yoktur, alınırken belli bir süre konulmuyor. Dolayısıyla gözden geçirilerek devamlılığına karar veriliyor. AB’de biraz sorunlu bir konu, şu anda bizde devam edecek gibi görünüyor. Hatta bu kapsamda yeni ürünler bile görebiliriz.”.
Oyuncak sektöründe talebin gün geçtikçe arttığını belirten Pilsan Plastik ve Oyuncak San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzcan Çetinalp; “İlave gümrük vergilerinin yapılmış olan ithalatın düşmesine çok büyük oranda etkisi var. Var olan ithalatta yüzde 61’lik bir azalma olduğunu görüyoruz. İthalattaki düşüşte ithalatçı firmaların imalatçı konuma geçmesi de rol oynuyor. Bu gümrük vergilerinin devamının getirilmesinin yurtiçinde yapılmış olan imalatı daha da güçlendireceğini düşünüyorum.” dedi.
Toplantıda söz alan Zuzu Toys Genel Müdürü Cengiz Yılmaz, her üretici firmanın KDV açığı olduğunu söyleyerek KDV’nin katma değerli üretim noktasında üreticinin üzerinde bir yük olduğunu belirterek KDV’de iyileştirme talebinde bulundu.
Toplantının kapanışında konuşan Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Sinan Yanaz şunları söyledi: “Çin’in 2018 yılı ithalatı 648 milyon dolar, ihracatı 25 milyar dolar. Bizim Çin’e ihracatımız yok. Oyuncak sektörü e-ticarete çok uygun bir sektör. Bu bağlamda yerli oyuncak üreticileri açısından Çin pazarı araştırılması gereken bir pazar. Firmaların tek başına yapabileceği bir iş değil, bunun için bir devlet politikası lazım. Ülke bazlı bir e-ticaret politikasına ihtiyacımız var. Dünya çapında oyuncak sektörü değişiyor. Gelecekte sürdürülebilir ve çocukların gelişimine değer katan oyuncaklar üretenler kazanacak. Bu bağlamda Ar-Ge büyük önem taşıyor. Her şeyden önce aile ve çocukların çok iyi anlaşılması gerekiyor.”.