Çocukların gelişimi ve eğitimi için vazgeçilmez olan oyuncakların ve dolayısıyla oyuncak sektörünün ülkemizde gelişimi için çalışmalar yürüten PAGEV Oyuncak komitesi oyuncak sanayinin geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlerine hızla devam ediyor. Bu konuda son olarak, PAGEVbünyesinde20 Temmuz 2017 Perşembe günü PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, PAGEV Oyuncak Komite Başkanı ve Pilsan Oyuncak firma sahibi Oğuzcan Çetinalp, ZuzuToys, Akçiçek Oyuncak, Dede Oyuncak, Uçar Oyuncak, Abc Oyuncak, Güçlü Oyuncak, Efe Toys, Akar Oyuncak, Ks Puzzle ve Dolu Oyuncak gibi oyuncak sektörünün önde gelen imalatçılarının, temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda oyuncak sektörünün güncel sorunları /projeleri ve düzenlenen fuarlar ayrıntılı olarak masaya yatırıldı.
Türkiye’nin en büyük oyuncak üreticilerinin üretimin ve kalitenin arttırılması amacıyla bir araya geldiği PAGEV Oyuncak Komitesi, çalışmalarına bölgenin en büyük oyuncak sektör buluşmasını olan Toyzeria&KidsTurkey Fuarı’nı da destekleme kararı aldı. Buna paralel olarak komite, Türkiye’de yerli oyuncak sektörünün gelişimi için yürütecekleri faaliyetleri sektör temsilcilerine anlatıyor. Sektörün yurtiçinde ve yurtdışındaki etkinliğini artırmak üzere çalışmalar yürüten PAGEV Oyuncak Komitesi; Ar-Ge, tasarım ve üretim ile ilgili tüm aşamalar, yerli karakterlerin yaratılması ile sektör sorunlarının çözümü için çalışıyor.
Toplantıda konuşan PAGEV Oyuncak Komitesi Başkanı Oğuzcan Çetinalp, “Yerli oyuncak sektörünün gelişimi için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Oyuncakta ithalat muhakkak ki olacaktır. Ancak bu sektör büyük istihdam, tasarım ve yenilik yaratma potansiyeline sahip. Oyuncak sektöründe faaliyet gösteren yerli üreticilerimizi kimseye yedirmeyeceğiz. Oyuncak çocuklarımıza kültürümüzü aktarmanın en önemli enstrümanı, kültürümüzü de Çin’e teslim etmeyi düşünmüyoruz. Uzun yıllar kaderine terk edilen sektörü, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’nün de destekleri ve PAGEV Oyuncak Komitesi liderliğinde canlandırmaya başladık. Bu sürecin katalizörü olmayı sürdüreceğiz. Özellikle ithal ürünlerin çocuklarımızın sağlığı göz önüne alınarak Sanayi Bakanlığımıza yaptığımız ithalatın TAREKS çerçevesinde kontrolü talebimizin, Ekonomi Bakanlığımızca uygulanmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Ancak ithalat lobisinin bu süreci sulandırma çabaları var. TAREKS süreci sağlık ve kalite yönünden haksız rekabete yol açan bir çok oyuncağın yurtiçine kontrolsüz girişini engelleyerek , yerli oyuncak üretimini ve istihdamı arttırmıştır ve arttırmaya devam etmektedir” dedi.
Türkiye oyuncak piyasasının canlanması için yapılması gereken bütün oyuncak firmalarının organize olarak, hem yurtiçinde hem yurtdışında alım heyetleri ağırlıklı etkinlik gerçekleştirmesi fikri ağırlık kazandı.
Yine toplantı da komite üyeleri Nisan ayında Kırtasiye Fuarıyla aynı tarihte bir oyuncak fuarı daha yapılması ile bir söylenti olduğunu belirterek, sektörün daha çok fuara değil; daha az ama kuvvetli, katılımcısı ve ziyaretçisi iyi fuara ihtiyacı var. Olanı bölmek yerine nasıl güçlendiririz diye çalışmak daha önemli görüşünü dile getirdiler.
Özellikle bu konuda söz alan üyeler, Nisan ayında kırtasiye fuarıyla eş zamanlı ikinci fuarın yapılması ile ilgili şu görüşleri dile getirdiler:
“Nisan ayında yapılan kırtasiye fuarının amacı, okulların açılma dönemi öncesinde nihai tüketiciye satılacak ürünlerin toptancılar tarafından alınarak kırtasiyelere satışının sağlanmasıdır. Yeni ürünlerin lansmanı ve müşteri verilerinin güçlendirilmesi ikinci plandadır. Bunun yanında da kurumsal sarf malzemelerinin ilgili toptancılar ile görüşme ve ticaretinin sağlanması, üretici firmalara ise bu satış ve görüşme ile birlikte uluslararası ziyaretçi ile ticari bağlantılar kurması sağlanır.
Fuarı ziyaret eden toptancılar birçok ürün yelpazesini stoklarında bulundurmaktadır. Oyuncak, kırtasiye, hırdavat, vs. Bu ürün yelpazesinde stok dengesini, hangi ürünler hangi zamanlarda rafta en hızlı RPT görür ise ona göre alımlar yaparak dengelemektedirler.Nisan ayında alacakları kırtasiye hızlı hareket görecek ürün olacaktır ve oyuncak rafta bekçi mal olarak kalacaktır. Bu sebeple de ziyaretçilerin önceliği hızlı satacakları ve paraya çevirecekleri kırtasiye ürünlerine odaklanmak olacaktır. Oyuncak ise kırtasiye dönemi bittikten sonra yani okul dönemi sonrasında raflarına girecektir.Kırtasiye Fuarı her dönem katılımcı olarak oyuncak firmalarını ağırlamıştır ancak devamlılığını yukarıda bahsedilen konular sebebiyle sağlayamamıştır.
Bir iki örnek vermek gerekirse; Türkiye’nin en büyük ithalatçısı firma sadece 1 defa katılım sağlamıştır.. En önemli örnek ise Ceren Kırtasiye firması uzun yıllardır oyuncak fuarının katılımcısı. Aynı zamanda kırtasiye fuarının da katılımcısı olan Ceren Kırtasiye içinde hem oyuncak hem de kırtasiye bulunduran büyük bir firma. Ancak kırtasiye fuarında 300 m2 alanı vardır ve içinde bir tane bile oyuncak yoktur. Çünkü o dönem Kırtasiye dönemidir.Bunun gibi birçok Oyuncak firması, üretici veya ithalatçı firma kırtasiye fuarına katılım sağlamış ancak devamlılık sağlanamamıştır. Çünkü bu fuarda oyuncak kırtasiye sektörünün altında ezilmiş ve iş yapamamıştır.”