PAGEV TEK KULLANIMLIK AMBALAJLAR MECLİSİ ONLINE TOPLANDI

PAGEV, Türkiye plastik sanayinin en önemli alt sektörlerinden tek kullanımlık ambalaj üreticilerinin sesi olacak PAGEV Tek Kullanımlık Ambalajlar Meclisi’ni 12 Mart 2020 tarihinde kurmuştu. Tek kullanımlık ambalajlarla ilgili yanlış algıyı ortadan kaldıracak çalışmaları hayata geçirme amaçlı kurulan meclis, söz konusu ambalajların insan sağlığı için önemini yeniden hatırlatacak projelere de odaklanıyor. Dönem içerisinde sektörde yaşanan gelişmeler doğrultusunda bir araya gelen meclis geçtiğimiz günlerde Işık Plastik temsilcisi Oktay Ekinci Başkanlığında yeniden bir araya geldi.

Bir yıldan fazla süredir Dünya genelinde yaşanan koronavirüs pandemisinde Tek kullanımlık ambalajların insan sağlığı için ne denli önem taşıdığının daha yakından anlaşıldığını kaydeden Oktay Ekinci, Avrupa Birliği’nde yaşanan son gelişmeleri de meclis üyelerine aktardı. Tek Kullanımlık Plastik Ambalajlara Genel Bakış ve Pazara Sunulmasına İlişkin Sorular ve Yanıtların da yer aldığı sunumlarını da üye firmalara anlatan Ekinci, Tek kullanımlık plastik ürünlerle ilgili (AB) 2019/904 sayılı Direktifte (SUP Direktifi) “pazara sürme” kavramının Komisyon'un Mavi Kılavuzuna (AB ürün kurallarının uygulanmasına) ilişkin COM Bildirimi 2016) göre yorumlanması, COM 2016 / C 272/01) ve SUP stoklarının temizlenmesi, işaretlemesi ve yasaklanmasıyla ilgili de kapsamlı bir bilgilendirmede bulundu. SUP Direktifi ve paralelinde son dönemde yaşanan gelişmeler kapsamında Avrupa Komisyonu üye ülkelerden tek kullanımlık ambalajlardan içecek kapları ve yiyecek kapları ile ilgili olarak tüketimin azaltılması ile ilgili olarak alacakları tedbirleri raporlamalarını istedi. Söz konusu İşaretleme yönetmeliği 3 Temmuz 2021’de devreye girecek. Oktay Ekinci; “Kullan-at” vurgusu yapılarak insan yaşamına sağlık ve konfor katan tek kullanımlık plastik ambalaj ürünlerinin değersizleştirmeye çalışıldığını belirterek plastiğin ne kadar kıymetli bir malzeme olduğunu daha çok vurgulamalıyız” dedi.

Sunumların ardından, PAGEV Tek Kullanımlık Ambalajlar Meclisi üyesi firma temsilcileri sektörde yaşanan son gelişmeler hakkında değerlendirmelerini aktararak, sürece dair atılması gereken adımlar hakkında görüş ve önerilerini de paylaştılar.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5