PAGEV-PAGÇEV’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ziyaret

ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMESİ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ

PAGEV-PAGÇEV’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ziyaret

PAGEV’in “Sorumlu Endüstri, Sorunsuz Çevre” misyonu ile hayata geçirdiği Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV, çalışmalarında başarıyla ilerliyor.

2015 yılında ülke genelinde 40 belediye ile işbirliği yapan PAGÇEV 8 milyon kişiye ulaştı. Bu sayıyı 2016 yılında yeni projelerle artırmayı hedefleyen PAGÇEV, yeni yıl stratejilerini T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile paylaştı. Ambalaj atıklarının ve genel anlamda tüm atıkların geri dönüştürülmesinin Türkiye ve yeni nesiller için önemli olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, PAGEV ve PAGÇEV tarafından yürütülen çalışmaların destekçisi olacaklarını vurguladı.

Türkiye’nin ambalaj atıkları konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) atık yönetimi çerçevesinde; ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için yürüttüğü çalışmalarına hızla devam ediyor. Yeni yıl projelerini ve stratejilerini ilk olarak makamında ziyaret ettiği T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile paylaşan PAGÇEV yönetimi Ambalaj Atıklarının Kaynağında ayrı toplanmasına yönelik faaliyetleri ile ilgili , Bakanlığın desteğinin artarak devamı konusunda destek aldı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Muğla, Bursa, Çanakkale, Denizli, Aydın, Mersin, Antalya, Balıkesir, Sakarya, Isparta’da toplam 40 belediyeyle ambalaj atıklarının toplanması konusunda işbirliği yapan PAGÇEV, 2015 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 100 artışla 8 milyon kişiye ulaştı. Türkiye’de üretilen PET şişelerin önemli bir bölümünü geri dönüştüren PAGÇEV, yaklaşık 100 bin ton pet şişenin geri dönüştürülmesiyle ekonomiye 150 milyon liraya yakın katkı sağladı. Ayrıca PAGÇEV, yıl boyunca geri dönüşüm bilinci yaratma konusunda eğitime destek verdi. Özellikle ilköğretim okullarındaki ve ev kadınlarına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yürüttü. PAGÇEV aynı zamanda hazırladığı “kamu spotu” ile kamuoyunun geri dönüşüm konusundaki farkındalığını artırmayı hedefliyor.

Toplantıda, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun WFO Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanlığı çerçevesindeki faaliyetleri ve önümüzdeki dönem T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılması planlanan işbirlikleri de gündeme geldi. PAGEV’in de üyesi olduğu Avrupa Plastik İşleyicileri Birliği (European Plastics Converters - EuPC) tarafından deniz atıklarının temizlenmesi konusunda Avrupa’da başlatılan Waste Free Oceans “atıksız denizler” hareketinin devamı niteliğini taşıyan ve Türkiye’de plastik sektörü olarak üstlenilen “Mutlu Balıklar” projesi ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Av yasağı ile birlikte uygulamaya geçirilen proje kapsamında, balıkçıların özel bir ağ ile deniz yüzeyini metal, cam, plastik gibi çeşitli atıklardan temizlemesi ve toplanan bu atıkların geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılması sağlanıyor. Av yasağı sırasında yapılan bu çalışmalar ile balıkçılara ek bir gelir kapısı açılması planlıyor. Geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların ise çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanılması, böylece enerji tasarrufuna katkı yapılması amaçlanıyor.

Plastik Sektörünün tanıtıldığı ve sorunlarının gündeme getirildiği sıcak ziyaret sonrasında Sn. Bakana, PAGEV Başkanı Yavuz EROĞLU tarafından PAGEV Rozeti takdim edildi.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5