PAGEV Oyuncak Komitesi Çalışmaları Sürüyor!

Yerli Oyuncak Sanayinin gelişimi ve kümelenmesi çalışmaları kapsamında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda; Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kültür ve Turizm Bakanlıkları, PAGEV, TRT, TİKA, Düzce Üniversitesi ve yerli oyuncak üreticilerinin katılımlarıyla Ankara'da bir toplantı yapıldı.

 

Milli oyuncak üretimi için Düzce'deki Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi'nde özel bir gelişme bölgesi oluşturulması amacıyla çalışmalara başlandı. Bölgede akülü araba gibi oyuncakların yanı sıra peluş, tahta, elektronik oyuncaklarla puzzle gibi karton oyunlarına yönelik üretim yapılacak. Oyuncakların tasarımından testine ve hammadde üretimine kadar pek çok aşaması bu bölgede gerçekleştirilecek.

Düzce'deki milli oyuncak üretimi için Almanya'nın Nürnberg bölgesindeki oyuncak kümelenmesi örnek alınacak. Dünyada oyuncakta oluşan "Made in Nürnberg" markasının benzeri "Made in Düzce" olarak yaratılacak. Düzce'de üretilen oyuncakların güvenilir, uluslar arası kriterlere uygun ve sağlıklı oyuncakların sembolü olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT ve TİKA gibi kurumlar da milli oyuncağın kültürel boyutu için çalışma yapacak. Oluşturulacak milli oyuncak, TRT Çocuk kanalında gösterilecek çizgi filmlerle desteklenecek.

Toplantıya konuşan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, evrensel insani değerlere, bizim kültürümüzden yaptığımız katkı üzerine yoğunlaşan bir çalışma içerisindeyiz. Burada önemli olan ilk planda şu an zayıf durumdaki yerli oyuncak üretimini canlandırmak. Bunun için Türkiye’de oyuncak üretimini cazip kılamamız gerekiyor. Çin’den gelen haksız rekabet tehdidini , uzun vadeli politikalarla kontrol altına alır ve ithalatın yerliyi yok etmesini engellersek bu konuda hızlı yol alırız. İthal oyuncakları, sağlık ve çevre yönünden kontrol ederek, yerli sanayiyi vahşi rekabete maruz bıraktırmamalıyız.

Toplantıda söz alan PAGEV Oyuncak komitesi Başkanı Oguzcan Çetinalp ise “ Eğer haksız rekabet önlenir , ve gerçekten oyuncağa stratejik öncelik verilirse, Türkiye , bölgenin oyuncak üretim üssü olabilir. Kümelenmeye bu yüzden önem veriyoruz” diye konuştu.

 

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5