PAGEV- İSO MESLEK LİSELERİ İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI

PAGEV okulları mesleki eğitimde ayrıcalıklı bir konumda

PAGEV, plastik sektörüne ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmek amacıyla önemli adımlar attı. PAGEV Kurucuları, Yöneticileri ve üyelerinin destekleri, eğitime olan inançları mesleki eğitimde örnek olan iki okulu ülkemize kazandırdı: Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yine sanayinin yanı başındaki Küçükçekmece PAGEV Plastik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. PAGEV’in eğitim vizyonunun bir yansıması olan okullar gerek bilgi ve teknoloji altyapısı gerekse nitelikli eğitim kadroları ile mesleki eğitimde diğer sektörlere de örnek teşkil ediyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO), Okul-Sanayi işbirliği ile mesleki eğitimde başarıyı artırmak amacıyla 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladı. PAGEV-İSO Meslek Liseleri İş Birliği Toplantısında, bu protokol kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi ve işbirliği yapılabilecek konular hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun Başkanlık yaptığı PAGEV-İSO Meslek Liseleri İş Birliği Toplantısı’na; İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV) Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay, PAGEV Birinci Başkan Yardımcısı Ahmet Meriç, PAGEV Başkan Yardımcısı Ali Zeki Karadeniz, PAGEV Eğitimden Sorumlusu Yönetim Kurulu Üyesi Eren Ünlü, İSO Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban ve plastik sektöründen sanayiciler katıldı. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak da toplantıyı izleyen isimler arasındaydı.

Geçtiğimiz günlerde 30 yıllık PAGEV tarihindeki en geniş üye katılımıyla yapılan Genel Kurul’da oybirliğiyle yeniden PAGEV Başkanlığına seçilen Yavuz Eroğlu, toplantının açılışında, “İstanbul Sanayi Odamızın ziyaretinden çok mutlu olduk. Nahit Kemalbay hem İstanbul Sanayi Odası kimliği hem de bu okulların temelini atan kişi olarak burada. Bu anlamda da bizim için çok kıymetli. Eğitimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Eren Ünlü de yine bu toplantıda. Kendisi bu işi çok sahiplendi ve son iki senedir çok büyük emekler ve katkı verdi. Biz de Yönetim Kurulu olarak PAGEV için çok değerli olan okullarımızın arkasındayız” diyerek sözü PAGEV’in Kurucularından ve aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV) Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay’a bıraktı.

Toplantıda konuşan Nahit Kemalbay, “PAGEV’in kurucularındanım, Yönetim Kurulu’nda da bulundum. Sonrasında üye olarak da şu ana kadar devam ediyoruz. Bizim bıraktığımız yerden gençlerimiz, en son da Yavuz Başkanımızın liderliğinde PAGEV devam ediyor. Yavuz Başkan yıllardır çok güzel bir çaba gösteriyor ve bundan çok gurur duyuyoruz. Ben aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulunda görev yaptım. Uzun yıllar İstanbul Sanayi Odası Meclisinde ve son beş yılda Yönetim Kurulu’nda bulundum. Şu anda da İstanbul Sanayi Odası Vakfı Yönetimindeyim. İstanbul Sanayi Odası’nın diğer okullarda yapmış olduğu çalışmaları PAGEV’in yapmış olduğu okullarda da devam ettirmek istiyoruz. PAGEV mesleki eğitimde çok ilerlemiş ve ayrıcalıklı bir konumda. Bu konuda kendini kanıtlamış bir kurum. Sektör bazında çok başarılı ve bundan da çok mutlu oluyoruz, teşekkür ediyoruz. PAGEV’i yakından tanıyan biri olarak diğer okullara nazaran PAGEV ile daha çok şey yapacağımızı tahmin ediyor ve güzel işler yapacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

İSO Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban, İstanbul Sanayi Odası (İSO), Milli Eğitim Bakanlığı ile 25 Ocak 2019 tarihinde imzalanarak hayata geçirilen Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü çerçevesinde yapılan çalışmalar ve gelinen aşamalar ile ilgili bir sunum yaptı. İstanbul’da 40 civarında okulu İSO’nun destekleyeceğini belirten Çoban, bu okullar arasında yer alan PAGEV Plastik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin potansiyeli en yüksek okullardan biri olduğunu belirtti.

Sanayiciler sektörde istihdam edecek nitelikli eleman bulamazken meslek okulunu bitiren öğrencilerin eğitim aldıkları sektörler dışında çalışmalarını kabul edemeyiz diyen İSO Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban, “Mesleki eğitimin önemine inanan Milli Eğitim Bakanlığı ile çok önemli bir protokol imzaladık. İstanbul Sanayi Odası’nın da en fazla önem verdiği projelerden biri mesleki eğitim ve toplumun da buna ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler ile çok yakın bir diyalog içindeyiz. Başarı öyküleri yaratmak istiyoruz. İşverenin beklentisi; karakteri düzgün, becerisi yüksek çalışanları istihdam etmek. Bunun için iyi ücretler vermekten de çekinmeyiz. Ülkemizdeki mesleki eğitim 1980’lerden itibaren geriye gidiyor ve geriye giden bu sistemi düzeltmek, iyileştirmek ciddi emek ve zaman isteyen bir iş. Sanayicilerin müfredatın güncellenmesinden okul yönetimine, altyapı eksiklerinin giderilmesinden öğrencilere staj imkanı sağlanmasına kadar pek çok konuda mesleki eğitim ile iç içe olacakları bir model öngörüyoruz. Öğrencilerin sanayici ile geç tanıştıklarını gözlemliyoruz ve bunu değiştirmeye ihtiyaç var. Firma ziyaretlerinin çocukları çok ilerlettiğini görüyoruz. Nihai amacımız ise bu okullarda eğitim alan öğrencilerin istihdamını sağlamak” dedi.

Çoban, PAGEV’in okullarında istisnai ve özel bir model ortaya koyduğunu belirterek öğrencilerin eğitim alırken çalışmaları ve para kazanmalarını sağlayan Döner Sermaye oluşumunun Vakfın en iyi olduğu konulardan biri olduğunu dile getirdi.

İSO Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban, yeni bir yönetim paradigması getirdiklerini, bu doğrultuda okul müdürlerine ve öğrencilere yönelik eğitimler gerçekleştirdiklerini, firmaları ziyaret ettiklerini ve velilerle de buluşarak bilgilendirme yaptıklarını ayrıca okul müdürlerine Yönetici Geliştirme Programı uyguladıklarını ifade etti. Desteklenen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde geçen seneki LGS sonuçlarına göre okullardaki doluluk oranının yüzde 70’den yüzde 100’e çıkmasının önemli bir başarı olduğunu da ekledi.

Toplantıda söz alan PAGEV Eğitimden Sorumlusu Yönetim Kurulu Üyesi Eren Ünlü, PAGEV okulları konusunda bilgi vererek şunları söyledi: “Vakfımızın ve sanayicilerimin okullarımıza çok büyük desteği var. Yönetim ve eğitim kadromuz çok donanımlı. Öğretmenlerimizin sektöre yönelik patent ve modelleri bulunuyor. Seri üretim yapabilecek atölyelere sahibiz. Altyapı konusunda eksiğimiz yok. Sanayicinin öğrencilerimizle çok yakın bir iletişim halinde olmaları, onları anlamaya çalışmaları gerektiğine inanıyoruz. Eski yöntemlerle ve bakış açıları ile bu çocukları sektöre kazandırmak mümkün değil… Mesleki eğitim veren okulları tercih eden öğrencileri burslar ve diğer imkanlarla desteklemenin tercih edilirlikte önemli olduğuna inanıyoruz. PAGEV olarak İstanbul Üniversitesi ile bir protokol imzaladık. Sanayicilerimiz Plastik Teknolojisi Bölümünde ders verecek. Burayı tercih eden öğrencilerimize de burs vermeyi planlıyoruz”.

PAGEV 2. Başkan Yardımcısı Ali Zeki Karadeniz ise PAGEV’in Küçükçekmece yerleşkesinde temelini attığı PAGEV Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili bilgiler aktardı.

Ali Zeki Karadeniz, Türkiye’nin plastik üretiminde Almanya’dan sonra Avrupa’da ikinci olduğunu, katma değerli üretim ve ihracatta çok iyi olan Almanya’nın bunu nasıl yaptığını araştırdıklarını ve Mükemmeliyet Merkezlerinin bu anlamda çok başarılı bir model oluşturduğunu gördüklerini söyledi. Karadeniz, “Almanya, 1950’lerden itibaren öncelikli sektörler belirleyerek enstitüler açmış. Bizim en büyük eksiklerimizden biri bu: Sanayi ile akademi arasında bağ kurulamadı. Almanya bu bağlantıyı işte bu enstitüler ile kurdu ve başarılı da oldu. PAGEV olarak Alman sistemini Türkiye’de uygulamak istedik. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık ve 2019 yılında PAGEV Mükemmeliyet Merkezi’nin temelini attık. Almanya’yı incelediğimizde; Start up’lar Ar-Ge konusunda maliyet açısından zorlanıyor. Enstitüler ortak Ar-Ge yaptırıyor. Aynı konuyla ilgili farklı firmalar Ar-Ge maliyetlerini paylaşıyor. PAGEV Mükemmeliyet Merkezi Ar-Ge anlamında çok önemli bir rol üstlenecek. Ayrıca uygulamalı eğitimin bir devamı olacak. Sanayici için ulaşılabilir ve uygun maliyetli Test ve Sertifikasyon hizmeti verecek. Firmalara danışmanlık hizmeti de sunacak” diye konuştu.

İSO 35. Grup Plastik Hammaddeleri ve Plastik Enjeksiyon Mamulleri Sanayii Meclis Üyesi Oğuzhan Durmuş da PAGEV’in mesleki eğitime vizyon ve ivme getiren bir kurum olduğuna dikkat çekerek “İşyerlerimizi çocuklara açmaya, işi, sektörü göstermeye ve staj yaptırmaya talibiz” dedi. Bir destek de yine toplantıya katılan isimler arasında yer alan İstanbul Ticaret Odası (İTO) 68. Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Başkanı Metin Güler’den geldi. PAGEV’in okuluna her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Güler, en başarılı öğrenciye burs sözü verdi. Ayrıca, “Sanayiciler olarak bu okullarda okuyan çocuklara iş garantisi ve iyi bir gelir vermemiz gerek” dedi.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, okullarımızın temelini atan ve emek veren başta Başkanım Nahit Kemalbay’a ve toplantıda bizlerle değerli bilgiler paylaşan Hakan Çoban’a teşekkür ediyorum. PAGEV ve İSO olarak iletişim için zemin oluşturduk. Birlikte yapabilir, birlikte başarabiliriz” dedi.

Toplantı, Nahit Kemalbay’ın, “Birlikten kuvvet doğar. Hepimizin amacı ülkemiz için iyi şeyler yapmak. PAGEV’e teşekkür ediyorum” sözleri ile sona erdi.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5