PAGEV'in Yerli Oyuncak Sektörü Lobi Faaliyetleri Sonuç Verdi

PAGEV'in Yerli Oyuncak Sektörü Lobi Faaliyetleri Sonuç Verdi

Geliştirdikleri eylem planlarıyla sektörün önünü açtıklarını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, "Sanayi Stratejisi Belgesi’ne giren yerli oyuncak sektörü daha fazla desteklenerek ithal oyuncaklara karşı güçlendirilecek" dedi.

Sektörün diğer temsileriyle güç birliği yaparak ortak aklı devreye soktuklarını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yürüttükleri çalışmaların meyvesini toplamaya başladıklarını açıkladı. İthalatın ve dolayısıyla cari açığın hızla arttığı oyuncak sektöründe, ithal oyuncaklarla rekabetini kaybeden yerli üretimin her geçen gün biraz daha yok olduğuna dikkat çeken PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, oyuncak sektörünün gerçekleştirdiği ithalatın yaklaşık yüzde 20’sini, ihracatın ise yüzde 5’lik bölümünü plastik oyuncakların oluşturduğu hatırlatarak, yerli oyuncak endüstrisinin korunması için yapılan çalışmalara öncülük ettiklerini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile gerçekleştirdikleri sektör buluşması toplantısında oyuncak sektörünün sorunlarını ve çözüm yollarını başlıklar halinde masaya yatırdıklarını belirten Eroğlu, “ekonomi yönetimi ve sektör temsilcilerinin oluşturduğu ortak akıl meyvelerini vermeye başladı. Bakanlık, Türk oyuncak sektörünü, Sanayi Stratejisi Belgesi’ne dahil etti. Yeni stratejiye göre Oyuncak İhtisas Bölgesi kurulacak ve yerli oyuncak markaları oluşturulacak. Bölgede tasarım ofisi de yer bulacak. Oyuncak ihtisas bölgesinde oyuncukların, plastik, metal ve elektronik aksamlarını üreten firmalar bir arada bulunacak. Bölgede, bir meslek lisesi de yer alacak. Oyuncak sanayimiz, ‘Türk Tipi’ markalarını yaratacak. Böylece piyasadaki ithal oyuncak egemenliğini sona erdirilecek” dedi.

TALEBİMİZ ÜZERİNE, GÜMRÜKLER İTHAL OYUNCAKLARDA KONTROLÜ ARTTIRDI
Yine bu toplantı sonrası; Gümrüklerdeki kontrol ve testlerin sayısı ve kontrol sıklığı arttırılarak, ithal oyuncakların yurda kontrolsüz girişi engellenmiştir. Nitekim oyuncak sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz, son beş aydır, bu durumun işlerine olumlu yönde yansıdığını iletmeleri sevindirici bir gelişmedir.

HANGİ AVANTAJLAR SAĞLANACAK?
Oyuncak İhtisas Bölgesi’nde, yerli oyuncakçılara yönelik avantajlardan bahseden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada üretim yapanlar vergi ve prim desteklerinden yararlanacak. Bölgede, Ar-Ge desteği alacak bir tasarım ofisi de kurulacak. Bu ofiste çocukların ve gençlerin ilgisini çekecek tasarımlara imza atılacak.”

MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Türkiye’nin son beş yıllık oyuncak ithalatı 1,6 milyar dolara ulaşıyor. Toplam ithalatın yüzde 92’si ise Çin’den geliyor. Oysaki aynı dönemde Türk oyuncaklarının ihracatı sadece 121,9 milyon dolar ve bu rakam beş yıllık ithalatın sadece yüzde 7,5’lik bölümünü karşılıyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyar liralık oyuncak pazarı mevcut. 2013 yılı verilerine göre; ülkemizde yaşayan 0-14 yaş grubundaki yaklaşık 19 milyon çocuğun yıllık ortalama oyuncak tüketimi 20 dolar civarında. Bu rakam Avrupa’da 250 Euro, ABD’de ise 300 dolara ulaşıyor.

Konuyla ilgili yayınlanan 21 Mayıs 2015 tarihli HABERTURK Gazetesi'nin ANA SAYFADAN MANŞETTEN verdiği haberi aşağıda yer almaktadır.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5