Geri Dönüşüm Kayıt Platformu MORE AB ile aynı anda Türkiye’de
“Plastiğin doğada yeri yok, hayatımızda yeri çok” sloganıyla Türkiye genelinde geri dönüşüm seferberliği başlatan PAGEV, geri dönüştürülmüş hammadde kullanımını artırmak için de kolları sıvadı. PAGEV’in Gönüllü Taahhütler için MORE (Monitoring Recyclates for Europe) Projesi’nin Türkiye'de uygulanmasına yönelik protokol PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ve EuPC Genel Müdürü Alexander Dangis arasında imzalandı.
"MORE Projesi" İmza Töreni videosu için tıklayınız.
Plastik için daha sürdürülebilir bir ekonominin oluşması, sektörün kullandığı geri dönüştürülmüş hammadde miktarını arttırmak gibi yollarla daha döngüsel hale gelmesine bağlıdır. Avrupa'da 50 bini aşkın firmanın oluşturduğu plastik mamul üretimi sektörü, bu amaçla ortak ve gönüllülüğe dayalı bir sektör projesi oluşturmaya karar verdi. MORE (Monitoring Recyclates for Europe) adıyla hayata geçen bu AB projesi PAGEV ve EUPC arasında imzalanan protokolle artık Türk Plastik üreticilerini de kapsamına aldı.
İmza töreninde, Avrupa Birliği Plastik Mamül Üreticleri Birliği (EuPC) Genel Müdürü Alexander Dangis, Avrupa Birliği’ndeki plastik üreticilerinin 2025 yılına kadar plastik ürünlerde geri dönüştürülmüş plastik hammadde kullanımını 10 milyon tona çıkarmayı hedefledikleri Gönüllü Taahhütler için MORE (Monitoring Recyclates for Europe) Projesini anlattı. PAGEV, MORE Projesi’nin Türkiye paydaşı seçildi. Buna yönelik protokol PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ve EuPC Genel Müdürü Alexander Dangis arasında imzalandı.
Geri Dönüşüm Kayıt Platformu MORE’un, AB ile aynı anda Türkiye’de hizmet verdiğini belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu da şunları söyledi; “PAGEV olarak dünya genelinde sektörümüz ile ilgili tüm gelişmeleri ve trendleri yakından takip ediyoruz. Son yılların en önemli gündem maddelerinden biri olan geri dönüşüm her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. PAGEV hem sektör hem toplum genelinde geri dönüşümü daha konuşulur ve uygulanır hale getirmek için çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda Gönüllü Taahhütler için MORE (Monitoring Recyclates for Europe) Projesi’nin Türkiye paydaşı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. MORE ile ülkemizde geri dönüştürülmüş hammadde kullanımını artırmayı ve geri dönüştürülmüş hammadde miktarını kayıt altına almayı amaçlıyoruz. Ayrıca uluslararası bir platform olan MORE’u kullanan firmalarımız AB’deki bir çok global gıda, deterjan, kozmetik gibi firmalara ihracatta da avantaj sağlayacak ve rekabet üstünlüğü kazanacak”.
MORE Hakkında:
Avrupa plastik geri dönüşüm sektöründe geri dönüştürülmüş polimerlerin takibinde kullanılan MORE, plastik mamul üreticisi şirketlerinin yeni ürünler üretmek için kullandıkları geri dönüştürülmüş polimerlerin daha fazla kullanılmasını teşvik ederek plastik sektörünün döngüselliğini artırmaya çalışıyor.
MORE uygulaması Avrupa Plastik Mamül üreticileri Birliği (EuPC) tarafından, üye kuruluşlarının iş birliğiyle Avrupa Komisyonu’nun 2025 itibariyle yılda 10 milyon ton geri dönüştürülmüş polimer kullanılması hedefine destek vermek amacıyla geliştirildi. Toplanan konsolide veriler sadece Avrupa ve ülke düzeyinde geri dönüştürülmüş polimer kullanımına ilişkin raporların oluşturulmasında kullanılacak. Plastik sektörü MORE’a ek olarak döngüsel ekonomiye geçişi sağlayacak başka önlemlere yönelik taahhütlerde de bulundu. Avrupa plastik sektörünün Gönüllü Taahhütlerine www.circularplastics.org adresinden ulaşılabilir.
Daha fazla bilgi almak isteyen firmalar PAGEV Teknik Uzmanı Aykut Eren (aykut.eren@pagev.net.tr) ile irtibata geçebilir.
MORE web sitesi için tıklayınız.
Detaylar için More sayfamıza tıklayınız.
"MORE Projesi" İmza Töreni videosu için tıklayınız.