PAGEV DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu:
“Haksız saldırılara karşı güç birliği yapmak zorundayız ”

PAGEV Danışma Kurulu Toplantısı, 31 Temmuz 2019 tarihinde Swissotel The Bosphorus’da gerçekleştirildi. PAGEV Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurseli Uyanık’ın moderatörlüğünde toplanan Danışma Kurulu’na, PAGEV Yönetim Kurulunun yanı sıra sektöre önemli katkılar sağlamış isimler ve akademisyenler katıldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nu ve TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kimya Daire Başkanı Alpaslan Murat Yıldız’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda sektörün güncel sorunları ve gelecek projeksiyonu ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda, tarihinde hiç olmadığı kadar plastik karşıtlığı ile karşı karşıya kalan sektörün varlığını sürdürebilmesi ve potansiyeli oranında büyümesi için atılması gereken adımlar da ele alındı. Gündemi uzun zamandır meşgul eden plastik karşıtı söylemlere karşı birlikte hareket etmenin ve kamuoyunda konu ile ilgili bilinç düzeyini artıracak çalışmalara imza atmanın gerekliliği vurgulandı.

Dünyanın en büyük 6’ncı, Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi konumunda bulunan Türkiye plastik sektöründe; mamül üreticisinden ekipman sağlayıcısına, hammadde üreticisinden katkı üreticisine, makineciden kalıpçıya sektör zincirini oluşturan tüm halkalar içinden geçilen “karalama döneminin” olumsuz etkileri ile karşı karşıya bulunuyor. PAGEV, kurulduğu günden bu yana olduğu gibi sektörü ileriye taşımak adına ve ülkenin geleceğine katkı sağlamak için gerçekçi yaklaşımına ve cesur adımlar atmaya devam ediyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi; “Sektörü ileri taşıyacak katma değerli üretim formüllerinin aranması gereken bir dönemde plastiklerle ilgili “çevreyi kirletir” algısı yaratılması hem Türkiye plastik sanayiine hem de ülke ekonomisine önemli kayıplar yaşatıyor. 01 Ocak 2019 itibari ile geçerli olan ücretli plastik poşet uygulamasından yara alan sektörümüz yeni tehditlerle karşı karşıya bırakılıyor. Örneğin; MHP, TBMM Başkanlığına önerge vererek çocuk parklarındaki plastik zemin kaplama ve oyuncakların çocuk sağlığına zararlarının araştırılmasını istedi. CHP tarafından tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması için meclise yeni kanun teklifi verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, “Geri Kazanım Katılım Payları”na ilişkin hazırlanan yönetmelik taslağı ile plastik ambalajlara ekstra çevre vergisi gündeme geldi. Plastiklerle ilgili hemen her gün bilimsellikten uzak yeni bir haber yapılıyor. Sanayicilerimiz rahat bir nefes alıp sektörü ileriye taşıyacak projelere odaklanmakta zorlanıyor”.

Eroğlu, haksız saldırılar karşısında sektörün birlikte hareket etmesi ve güç birliği yapmasının gerektiğini vurgulayarak, “Koşullar böyleyken sektör olarak hep birlikte hareket etmemiz ve hızlıca etkin bir mücadele planını hayata geçirmemiz gerekiyor. Bugün sesimizi yeterince çıkarmazsak yakın bir gelecekte plastiğin kullanıldığı tüm alanlarda “zararlı” etiketi kullanılıp yasaklama yöntemine geçilmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Öncelikli gündemimiz plastiğin ne olduğunu, insanın plastiğe neden ihtiyaç duyduğunu ve plastiğin yaşamın sürdürülebilirliğindeki rolünü insanlara doğru anlatmak olmalıdır. İlk olarak tüketiciler nezdinde plastiğin ne kadar önemli olduğunun anlaşılması noktasında Ekim ayında yoğun bir kampanya dönemine start vermiş olacağız. Bu kampanyamızın kelebek etkisi yaratarak büyük ve olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Danışma kurulu üyelerimize değerli katkıları için teşekkür ediyoruz.”


Plastik sektörünün en önemli gündem maddelerinden birinin katma değerli üretim olması gerektiğini belirten PAGEV Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurseli Uyanık, katma değerli ürün üretmenin artık bir tercih değil zorunluluk olduğunu ve sanayicilerin söz değil icraat üretmeleri gerektiğini söyledi.

Plastik sektörünün birincil gündeminin plastik imajının düzeltilmesi olduğunu belirten PAGEV Danışma Kurulu Üyesi Aydın Ağaoğlu ise, toplum genelinde plastiğe karşı yürütülen karalama kampanyasına karşı sahada aktif bir şekilde mücadele edilmesine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. PAGEV Başkanı Yavuz EROĞLU’nun bu konudaki mücadelesini takdir ettiklerini ancak sektörün birçok paydaşının hala durumun ciddiyetinin farkında olmadığını ve geç kalınırsa üzerinde konuşacak bir sektör kalmayacağını belirtti.

PAGEV Danışma Kurulu Üyesi Yavuz Biçer, tasarım ve üretimin birlikte ele alınmasının öneminin altını çizdi ve “Ucuz diye tanınan Çin, tasarım ve kalıpta geldiği nokta sayesinde bizden çok daha fazla kazanıyor. Plastik firmalarında tasarım için 30 tane mühendis çalışıyor. Bu noktada çok geride kalıyoruz. Kalıpçılık üzerine eğitim verilen bir okula ihtiyacımız var. Bugün kurulacak böyle bir okulla 10-15 yıl içerisinde çok önemli bir noktaya gelebiliriz. Tek başına pahalı bir tasarım ya da pahalı bir üretimin anlamı yok. Üretimde yaratıcı olacaksınız, pazarlamada yaratıcı olacaksınız, tasarımda yaratıcı olacaksınız. Tek bir tanesiyle bu iş olmuyor” dedi.

Plastiğin günah keçisi ilan edildiğini belirten PAGEV Danışma Kurulu Üyesi Filiz Karaosmanoğlu da, şunları söyledi; “Hepimize düşen görev; plastiğin bir kömür olduğu, petrol olduğu, orman olduğu, tarla olduğu, geri dönüştürülebilir bir madde olduğunun altını çizmektir. Atık plastik ulusal bir hammaddedir, servettir. Hammadde plastik tedarikini düşünüyorsak atık plastiğin geri dönüşümünü de aynı şekilde düşünmemiz gerek. Atık endüstrisi en büyük hammadde kaynağımız. Geri dönüşüm sektörümüzün geleceğinde önemli yer tutuyor.Plastik sektörünün geleceği geri dönüşümdedir.”

PAGEV Danışma Kurulu Üyesi Haluk Erceber, sektörün uzun soluklu bir strateji planına ihtiyacı olduğunu ifade ederken bir diğer Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Koyun ise sektörün alanında uzman yöneticilere, iyi eğitimli mühendislere ihtiyaç duyduğunu belirterek polimerin mutlaka Türkiye’de üretilmesi gerektiği ve bir tasarım merkezine ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Toplantı boyunca notlar alan PAGEV Yönetimi, Danışma Kurulunda oluşan çerçeve kararlar etrafında faaliyetlerini aynı tempoda devam ettirme kararı aldı.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3