PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, TRT Radyo 1’de PAGÇEV verileriyle geri dönüşümün ekonomimize katkılarını anlattı

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, TRT Radyo 1’de PAGÇEV verileriyle geri dönüşümün ekonomimize katkılarını anlattı

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu 5 Kasım Perşembe günü TRT Radyo 1’de yayınlanan “Ekonomi Günlüğü Programı”nda, Türkiye plastik sektörü ve PAGÇEV’in geri dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgileri paylaşarak, geri dönüşümün Türkiye ekonomisine katkılarını anlattı. Türkiye plastik sektörünün mamul üretim kapasitesi bazında; Avrupa ikincisi ve Dünya genelinde ise yedinci sırada olan büyük bir sektör olduğunu vurgulayan Eroğlu, 2014 yılında sektörün 8 Milyon Ton mamul işlediğini de belirtti. İşlenen bu mamulün yaklaşık % 30 ila 40’ının ise ambalaj alanında kullanıldığını aktardı. Geri dönüşümün çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Yavuz Eroğlu, “Dünyada plastiğin verimli kullanımı geri dönüşüme bağlı, dolayısıyla plastiğin hayata sağladığı kolaylıkları geri dönüştürdüğünüz zaman başta ekonomi olmak üzere bir çok alanda katkı yapabilirsiniz. Plastik, en kolay geri dönüştürülebilen malzemelerin başında gelmektedir. Örneğin PET şişelerin geri dönüşümüne bakacak olursak, 2014 yılında ülke olarak 10 Milyar PET şişeyi geri dönüştürdüğümüzü görmekteyiz. Bunun ekonomiye katkısı ise 150 Milyon TL’dir. Bu rakam AB ortalaması verilerinde olup, ilerleyen süreçte daha da gelişmesi kaçınılmazdır” diye ekledi.

Yavuz Eroğlu, dünyada bu konuda en başarılı ülkelerin başında Almanya’nın geldiğini ve Türkiye’nin de geri dönüşüm hedeflerini Almanya’yı örnek alarak koyması gerektiğini açıkladı. Eroğlu, “Geri dönüşüm konusunda Almanya’nın başarısı tartışmasız herkes tarafından kabul ediliyor. Almanya’da işbirliği yaptığımız Forum PET ile yaptığımız çalışma sonucunda bir yandan Türkiye’nin pet şişe geri dönüşüm karnesini ortaya koyarken Almanya’nın ulaştığı noktayı da görmüş olduk” dedi. Araştırma sonuçlarına göre ülkedeki pet şişelerin yüzde 93,6’sı geri dönüştürülüyor. Bu ürünlerin sadece küçük bir kısmı başka ülkelere gönderilerek işleniyor. Gıda ambalajlarında kullanıma uygun yüksek saflığa sahip geri dönüştürülmüş PET malzeme talebi de artıyor.

Almanya örneğindeki rakamlara bakıldığında ülkemizin de bu rakamlara ulaşmasının çok uzak olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz diyen Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuat konusunda çok güzel çalışmaları var. Bu mevzuatlar Bakanlığımızca sürekli güncellenmektedir dedi. Eroğlu “PAGEV olarak sektörümüzün benimsediği ‘sorumlu endüstri’ anlayışından hareketle; yeşil bir gelecek ve sürdürülebilir bir çevre için kurduğumuz PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) ile “geri dönüşüm” konusunda eğitim, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak Türkiye’nin geri dönüşümde model olarak alması gerektiğine inandığımız Almanya’daki seviyelere ulaşmak için tüketicilere de büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle ambalaj atıklarını kaynağında ayrıştırıp bu şekliyle belediyelere teslim etmeleri önem taşıyor. PAGÇEV olarak plastikten metale, camdan kâğıda kadar her türlü ambalajın geri dönüşümü için belediyelerimizle birlikte çalışıyoruz. Hep birlikte el ele vererek hem çevremiz hem de ekonomimiz için geri dönüşümü daha da yaygınlaştırabiliriz” dedi.

PROGRAMIN TAMAMINI DİNLEMEK İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYARAK İNDİRİNİZ...

1 : TRT Radyo 1 > EKONOMİ GÜNLÜĞÜ >05.11.2015 17:35 > Süre: 00:11:56 > Ref:18298401

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5