Ordino Bedelinin Kaldırılması ile İlgili Çalışmalar

Değerli Sanayicilerimiz,

İthal edilen tüm hammadde ve ürünlerin gümrük işlemleri sırasında Nakliye Acentaları tarafından "Ordino" veya benzer adlandırmalar altında, firmalarımızdan kanunda yeri olmayan bir bedel tahsil edilmektedir. Bu bedelin yıllık toplam değeri 700 Milyon TL’yi bulmaktadır.

Bir kanun dışı "Ordino" uygulaması Dünya’da bir tek ülkemizde vardır ve bu yüzden İngilizce karşılığı bile yoktur. Tamamen firmalarımızdan haksız bir kazanç elde etmek amaçlı üretilmiş ve kanuni bir fonksiyonu olmayan "Ordino", ülkemizin kanayan yarası olan lojisitik sektörü (özellikle de deniz taşımacılığında tekelleşmeye varan) tarafından o kadar yaygın hale gelmiştir ki, ülkemizde faaliyet gösteren yabancı nakliyeciler bile bu haksız kazançtan faydalanmakta sakınca görmemektedirler.

Ordino alınması işlemi zaman kaybına neden olduğu gibi, nakliye acentalarına ordino ücreti, özet beyan vs. gibi sonu gelmeyen ibareleri kullanarak faturalar düzenleme fırsatı vermekte ve bu tür birçok ücretin ödenmesini gerektirmektedir.

İthalatçımız kendi malını, nakliyeciden teslim alabilmek için bu bedeli ödemek zorunda bırakılmaktadır. İhracatımızın, ana ve yardımcı hammaddelerini ithal ettiğimiz düşünülürse, bu uygulama ve maliyeti ihracatımızı da olumsuz etkilemektedir.

Bu bedelin kaldırılması ile ilgili son bir aydır Bakanlığımız bir çalışma yürütmekte ve bizlerde kendilerine gerekli verileri sağlamakta ve öneriler yapmaktayız.

Acenteler ise bu kanun dışı alınan bedel için; "Serbest Piyasa var, bizim ticari işimize kimse karışamaz, istemeyen başka acentayla çalışsın” diye savunmakta ve uygulamanın devam etmesini istemektedirler. Gümrük Müsteşarlığı'nın da geçmişte benzer bir görüşü olmakla birlikte, bu görüşün de firmalarımızın lehine yenilenmesi konusunda kendileriyle istişare içerisindeyiz. Bizce makul bulunmayan bu açıklamaya karşı, hukukçularımızla öneriler oluşturup, konuyu Bakanlığımıza ilettik.

Bu çerçevede firmalarımızdan "Ordino Bedeli"ni başka adlar altında da tahsil ettikleri yönünde aldığımız duyumlar çerçevesinde, ithalat işlemleri sırasında bahse konu "Ordino Bedeli" ile aynı amaçla haksız yapılan kesintilerin hangi adlar (Örneğin; yük teslim belgesi, özet beyan ücreti, konşimento ücreti, acentelik hizmet bedeli, dökümantasyon bedeli gibi) altında yapıldığına dair bilgi toplamaktayız. Firmalarımızın PAGEV - Uğur Aktel (ugur.aktel@pagev.net.tr) e-mail adresine konu hakkında bilgi iletmesi, yapılan çalışmaya katkı verecektir.

Saygılarımla,

Yavuz EROĞLU
PAGEV Başkanı

Gümrük Müsteşarlığı'nın yenilenmesi için istişare ettiğimiz geçmişteki görüşü

Başbakan Yardımcısı Sn. Recep Akdağ'ın Ordino Uygulamasına yönelik açıklaması

TİM Başkanı Sn. Mehmet Büyükekşi'nin açıklaması

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5