GRANÜL KAYIPLARINI ve KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ULUSLARARASI GEÇERLİ OCS BELGENDİRMESİNE BAŞVURUN
Operation Clean Sweep Türkiye Sertifikasyon Programı Nedir?
Operation Clean Sweep, Avrupa Birliğince mikroplastik kabul edilen plastik granüllerin doğaya salımını önlemek amacıyla yürütülen uluslararası bir girişimdir. Avrupa Birliği, Yeşil Dönüşüm Çerçevesinde, Plastik Sektörünün üretimde kullandığı polimer granülleri mikroplastik olarak kabul etmekte ve bunların doğaya salımını engelleyecek önlemlerin, firmalarca alınmasını istemektedir. Türkiye’de Uluslararası OCS Belgelendirmesi PAGEV tarafından yürütülmekte olup, Aralık 2023 tarihinde yayınlanan OCS Global Kılavuzu'nda Türkiye'deki tek OCS temsilcisi olan PAGEV de yer almıştır.
OCS Sertifikasını Neden Almalısınız?
1-Yasal Zorunluluk: AB Mikroplastik (Plastik Hammadde Granül dahil) Kayıplarının Engelenmesine İlişkin Yönetmelik Teklifi Yayınladı
Avrupa Komisyonu mikroplastiklerin kasıtsız salımını azaltmak amacıyla granül kaybının önlenmesine ilişkin Yönetmelik Teklifini 17 Ekim 2023 tarihinde yayımladı. Teklifin, 2024 yılının ikinci yarısında yürürlüğe girmesi beklenmekle birlikte, genel olarak, sertifika zorunluluğu Yönetmelik kabulünden 18 ay sonra yürürlüğe girecektir. Teklif kapsamında yer alanlar:
Tüm paydaşlar için granül kaybını engellemeye yönelik ekipman, prosedür vb. bulundurulmalı
Zorunlu sertifika ve şahsi beyanlar: Her yıl 1000 ton ve üzerinde hammadde kullanan firmalar bağımsız bir üçüncü tarafça düzenlenmiş bir sertifika almalı, daha küçük şirketler ise uygunluklarını kendileri beyan etmeli
OCS Sertifikasyonu bu yasal zorunluluğa uyumu sağlamak için en etkili araçtır, nitekim AB Komisyonu söz konusu yasa teklifinin detaylarını açıkladıkları bu linkte mamul üreticileri ve nakliyecilere yönelik gereksinimlerin, Operation Clean Sweep programına (OCS) dayandığını ve mevzuat spesifikasyonlara uyum sağladığını belirtmektedirler.
2- Gönüllü Taahhütler
Bildiğiniz gibi plastiklerin doğaya salımının azaltılması konusunda bir çok uluslararası girişim bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekeni ise Ellen MacArthur Vakfı öncülüğünde yürütülen ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı iş birliğinde gerçekleştirilen Yeni Plastik Ekonomisi Global Taahhüdü’dür. Bu taahhüdü imzalayan marka sahipleri tedarikçilerinden yani plastik mamul üreticilerinden mikroplastik kayıplarının azaltılması konusunda çalışmalarını kanıtlamak amacıyla OCS Sertifikası istemeye başlamışlardır.
Ayrıca Operation Clean Sweep Sertifikası, 2011 yılında 5. Uluslararası Deniz Atıkları Konferansı’nda imzalanan “Deniz Atıkları Sorununa Çözüm İçin Ortak Deklarasyon”da plastik endüstrisindeki dünya liderleri tarafından verilen taahhütleri tam olarak karşılamaktadır. Açıklamanın altı ana hedefi arasında “ürün kaybını önlemek için plastik hammadde granüllerinin ve ürünlerinin tedarikçiden müşteriye taşınması ve dağıtımının yönetilmesi ve müşterilerimizin de aynısını yapmaya teşvik edilmesi” açıkça yer almaktadır.
OCS Sertifikası ile plastik granülleri tesisinizde tutulur, hem maddi anlamda hammadde kayıplarınız önlenir, hem de çevreye olan bağlılığınızı ve sorumluluk sahibi bir üretici olduğunuzu kanıtlar. Operation Clean Sweep Türkiye Programına katılarak uluslararası alanda kurumsal sosyal sorumluluk sergilemiş olur, katılımınızı mümkün olduğunca geniş bir çevrede duyurma imkanı bulursunuz.
Sertifikasyon programı çerçevesinde PAGEV olarak Sertifikasyon sistemi hakkında eğitim vererek farkındalık kazanmanızı sağlayabiliyoruz. Sertifikasyon sistemi hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için OCS Türkiye web sitesi olan www.operationcleansweep.com adresini ziyaret edebilir, Vakfımızdan Teknik Uzman Nagihan Kul (nagihan.kul@pagev.org.tr, +90 212 425 13 13) ile iletişime geçebilirsiniz.
OCS Bilgi Notu için tıklayınız
"Operation Clean Sweep (OCS) nedir?" videolu anlatım için tıklayınız
Avrupa Komisyonu Basın açıklaması için tıklayınız
“Plastik Granüllerden Kaynaklanan Mikroplastik Kirliliğin Azaltılmasına Yönelik Önlemler Hakkında Sorular ve Cevaplar” Türkçe / İngilizce için lütfen tıklayınız
Avrupa Birliği'nin Mikroplastiklerin kısıtlanmasına yönelik tedbirler için tıklayınız