İSO Meclis Üyesi / İSO 35. Grup Plastik Hammaddeleri ve Plastik Enjeksiyon Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi Başkanı
Ömer KARADENİZ: PLASTİK HAYATIN HER YERİNDE!
Geçmişten bu yana önemli çalışmalar sürdürdüğünüz İstanbul Sanayi Odasında yeni dönemde hedeflerinizi paylaşır mısınız?
İstanbul Sanayi Odası ve öncesinde sivil toplum kuruluşlarında çok eskiden beri çalışma içerisindeyim. Sivil Toplum Kuruluşlarında görev almam Umum Plastik Sanayicileri Derneği ile başladı. Bir dönem plastik sektörünün tek temsilcisi vardı. Şu anda bizim sektörümüzde en eski sivil toplum kuruluşu daha sonra Plastik Sanayicileri Derneği adını aldı. O dönemlerden beri sivil toplum kuruluşlarında çalışmalar sürdürüyorum. Eski dönemlerde Umum Plastik Sanayicileri Derneği'nin önemi daha farklıydı. Petkim nezdinde sektör için yapılacak her bir işlemin bir görüşmenin büyük yankı getirdiğini bütün sektör görmekteydi. Tirajı çok yüksek olan bir gazeteye Petkim ile yapılan bir görüşme sırasında şikayetimizi dile getirdiğimizde tam sayfa bir yayınla beraber gazetede Petkim’e çatan bir üslup kullanılmıştı. Etki alanımız oldukça güçlüydü. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının önemi gerçekten çok büyük. Birçok insan, bu dernek ne yapıyor? bu vakıf ne yapıyor? şeklinde konuşuyor ancak işin aslının böyle olmadığını en iyi bilenlerdenim.
Plastik sektöründe bir firmamız bir sorun yaşadığında, bu sorunu kendisi çözebiliyor mu? Çok zor. Bu duruma örnek verirsem; savaşa girdiğimizde örneğin yalın ayak bir savaşa girmeyi düşünün. Bir de elinizde teknolojik her türlü silah donanımı alıp ta gitmeniz ile aradaki fark ne denli bariz ise bu da o derneklerimiz, vakıflarımız bizlerin aynı zamanda savunmacıları bunun bir defa bütün üreticileri bütün STK ların bu gerçekliğin bilincinde olması gerekiyor. Birlikten her zaman kuvvet doğar, birlik içerisinde hareket etmezseniz sonucu almakta zorlanırsınız.
Tabii ki sivil toplum kuruluşlarının önemi çok büyük olmakla birlikte, buna bir şey daha ilave etmek istiyorum. Örneğin sektörün bir sivil toplum kuruluşu farklı bir çözüm önerisi ile diğer bir sivil toplum kuruluşu daha farklı bir çözüm önerisi ile Ankara'ya Bakanlıklara gittiğinde maalesef bu çözüm, çözüm olmaktan çıkıyor. Bir entegrasyon olması şart. Sivil Toplum Kuruluşunun kendi aralarında ortak çözüm konusunda bir fikir birliği içerisinde olmaları şart. Bakın kavga hiçbir sivil toplum kuruluşuna bir şey kazandırmadığı gibi, üyelerinin tamamına zarar verir. Onun için ben her zaman şunu söylüyorum, beraber birlikte kol kola olmamız gerekir. Farklı fikirler her zaman olacaktır ama müşterek faydalarda ortak hareket edilmesi sektörün menfaatine olacaktır.
Geçmişten bu yana İstanbul Sanayi Odasında hangi görevlerde bulundunuz?
90'lı yıllardan beri Sanayi Odası içerisindeyim. Bir dönem Ticaret Odasında da görev aldım. İTO’da 1994 yılından itibaren çeşitli komitelerde ve daha sonra da meclis üyesi olarak bulundum. 2000’li yılların başından itibaren Sanayi Odasına tekrar dönüş yaptım. Sanayi Odası çok önemli bir kurum. Türkiye’nin üretiminin yarısını İstanbul Sanayi Odası üyeleri yapıyorlar. İSO ve İTO çok önemli kurumlar, İSO Türkiye’nin en önemli STK’sı ve lokomotifidir. Üyelerimiz geri durmasınlar İSO üyeleri ile ayakta ve onların haklarını korumak için buradayız. Benim telefonum 24 saat açık, her zaman üyelerimize şunu söylüyorum hangi sıkıntınız var ise beni arayın, imza atmak için buraya gelmedik, sizin sıkıntınızı Bakanlıklara, bürokratlara iletmek için buradayız. Sektör mensuplarımıza şunu söylemek istiyorum sıkıntılarını bireysel çözmeye kalkmasınlar. Sivil Toplum Örgütleri olarak bizlere başvursunlar, sorunlarını ifade etsinler çözüm mutlaka bulunulacaktır.
İSO’da plastik meslek komitesi sayısı arttı. Neden böyle bir ihtiyaç doğduğunu aktarır mısınız?
En başta beri bu şekilde olması yönünden en çok mücadele veren insanlardanım. Bunun sebebi de şu; daha önce NACE kodlamaları sebebi ile plastik sektörünün İSO’da temsilcilerinin sayısı çok değildi. Halbuki son döneme gelirken biz epey bir mücadele verdik bir önceki dönemde ve bu sayıda bir ilerleme kaydettik ve son dönemde de bunu daha da artırmak istedik. Plastik sektörünün İSO’da daha önce 12 olan temsilci sayısı 17 ye çıktı. Meclisteki temsilci sayısı 5’ten 7’ye çıktı. Bugün plastik sektörü İSO içerisinde çok önemli bir konuma sahip.
Komitenizin bu dönemde sürdüreceği çalışmaları aktarır mısınız?
Plastik sektörü çok büyük bir sektör. İnsanlar Türkiye genelinde sektörün önemini daha çok anlıyorlar. Son zamanlarda çevresel faktörler ile ilgili nokta üzerinde duruluyor ne hikmetse özellikle belli sektörlerin kaşıması ile beraber plastiğin hep olumsuz yanları gösteriliyor. Plastik sektörü teknolojik anlamda dünyada son derece ileri giden bir sektör. Bugün uçağın motorunun pistonu dahi plastik sektörünün gelişmesi ile birlikte insan taşımacılığında kullanılıyor. Kalp stentlerinde plastik kullanılıyor, poşet deniyor ama artık poşetlerde biobozunur malzemeler kullanılıyor, doğada çözülüyor bunlar insanlara gösterilmek istenmiyor. Bazı sektörler özellikle bunun üzerine giderek Türkiye’de plastiğin kullanımını daha da azaltılmaya çalışıyorlar. Biz olayın farklı bir noktasındayız. Bugün Dünya da Airbusların Boeinglerin plastiklerin gelişmesi ile harcanan yakıtı düşürdüğü görülüyor bu ne demektir yakıt harcamasının azaltılması demek yapılabilecek en büyük çevreciliktir karbon salınımı azalıyor. Bugün kullanılan araçlarda bakınız plastik kullanımı gitgide artıyor daha az yakıt harcıyorsunuz. Karbon emisyonu azalıyor doğal kaynakları da verimli kullanmış oluyorsunuz. Düzgün ve şık kullanımlı gayet güzel profil üretimleri var. Profil üretimini alın kullanın sağlıklı bir profil üretimini 50 sene değiştirmezsiniz ama oraya siz ahşap profil koymaya kalkarsanız çok iyi baksanız dahi 3-5 sene sonra size sıkıntı yaratıyor. Ağaçlardan yapılıyor ormanlar yok ediliyor. Plastik sektörü sürekli güncel tutulması gereken bir sektör. Birçok sorunu var ama onların hepsini biz günün koşullarına ve durumuna göre yeniden masaya yatırıyoruz ve yeni baştan o konularla ilgili sektör mensuplarıyla yaptığımız istişareler ile oluşan sorunları birebir oturuyoruz çözümlerini oluşturup ilgili makamlara bakanlıklara getirip sorunların çözülmesine katkıda bulunuyoruz. Yeni meclis ve yönetimimizle önemli kararlar aldık. Yeni dönemde yapılan iki toplantıda komitelerin önemli olduğunun altını çizdik ve bu dönemde sektör içerisinde yer alan tüm sivil toplum kuruluşları ile daha yakın çalışmaya karar verdik.