KORONAYA KARŞI TEK KULLANIM!

Hijyenik ve pratik özellikleri nedeniyle fast food, cafe, çay bahçesi, hastane ve pikniklerde kullanılan tek kullanımlık plastik ürünlere talep koronavirüs nedeniyle arttı. Salgının önüne geçmek için artık ev ve fabrikalarda da bu ürünler kullanılıyor.

Dünyayı sarsan koronavirüs salgını, tek kullanımlık plastik ürünlerde son 2 haftadır tüketimde ciddi artış yaşanmasına yol açtı. Hijyenik, pratik ve ekonomik özellikleri nedeniyle fast food, cafe, çay bahçesi, hastane ve pikniklerde kullanılan tek kullanımlık plastik ürünler, salgın hastalık endişesiyle artık evlerde ve fabrikalarda da tüketiliyor. Doktorlardan gelen uyarıların ardından korunmak için kendini izole edenlerin sayısında artış yaşanırken, hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla artık evlerde de tek kullanımlık plastik bardak, tabak, çatal, kaşık, bıçak gibi ürünlere yönelim görülüyor. Hastanelerdeki tek kullanımlık ürünlerde de talep artışı var. Virüsün hastane içinde yayılmasını engellemek için doktorlar, personel ve hastalar tarafından sadece tek kullanımlık plastik ürünler tercih ediliyor. Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de toplu karantina alanlarında yalnızca tek kullanımlık plastik ürünler kullanılıyor. Bu hafta umreden dönen yolcuların karantinaya alındığı yurtlarda da tüm içecek ve gıdalar tek kullanımlık plastik ürünlerle servis ediliyor.

NTV'de yayınlanan Piyasa Hattı Programında Tek Kullanımlık Haberini izlemek için tıklayınız.

 

EV VE FABRİKALAR DA TEK KULLANIMLIĞA GEÇTİ

Ev içinde de artık tek kullanımlık plastik ürünler tercih edilirken, toplu yemeklerin verildiği fabrikalarda da durum aynı. Eskiden porselen tabak veya metal tabldot kapları kullanan fabrikalar, koronavirüs ile birlikte toplu yemek tüketiminde tek kullanımlık plastik kaplara geçti. Özellikle son iki haftadır başlayan yoğun talep, market raflarında ve perakendede ara ara plastik tek kullanımlık ürünlerin tükenmesine yol açtı. Virüs endişesiyle artan talep, bazı marketlerde stokları eritti. Rafların boş kalmayacağıyla ilgili açıklama yapan Türk Plastik Sektörünün tepe kuruluşu PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; Türkiye’nin, Avrupa’da İtalya’dan sonraki en büyük plastik tek kullanımlık ambalaj üreticisi olduğunun altını çizerek, tedarik zincirinde sorun yaşanmayacağını söyledi. Fabrikaların, üretim artışına giderek kısa sürede kapasitelerine arttırdığını ve marketlerde boşalan rafların yeniden doldurulduğuna işaret eden Eroğlu, “Üreticilerimizle koordinasyon halindeyiz. Market raflarının boş kalmaması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Firmalarımızın, hammadde başta olmak üzere üretim için ihtiyaç duyduğu tüm girdilerde sıkıntı yaşanmaması için tedbirlerimizi alıyoruz. Türkiye, ihracatta Çin ve İtalya’dan sonra 3. Büyük oyuncu konumunda. Plastik tek kullanımlık ürün üreten fabrikalar tam kapasite çalışıyor ve hem yurt içi hem yurt dışı talebe cevap veriyor. Özellikle İsrail’den yoğun talep var. İsrail’de kendini evlerinde izole eden insanların tek kullanımlık plastik ürün kullanımı talep patlamasına yol açıyor. İsrail yüzde 25’lik pay ile Türkiye’nin en çok tek kullanımlık ihracat yaptığı ülke olurken bu ülkeyi Fransa, İngiltere ve ABD takip ediyor. Türkiye 2019 yılında 2 milyar 105 milyon liralık tek kullanımlık plastik ürün üretti.

Milliyet Gazetesi'nde bu gün yayınlanan "Koronaya Karşı Tek Kullanım" Haberi için tıklayınız.

 

TEK KULLANIMLIKLAR EL DEĞMEDEN ÜRETİLİYOR

Tek kullanımlık ürünlerin tercih edilmesinin sebebiyle ilgili açıklama yapan PAGEV Başkanı Eroğlu; “Tam otomatik makinalarda, el değmeden üretilen ve paketlenen ürünler, hijyenik olma özelliğine sahip. Virüs salgınının yaşandığı şu günlerde tek kullanımlık plastikler, ilk kez kullanılıyor olması ve daha önce başkası tarafından dokunulmamış olması özellikleriyle hijyenik olma niteliği taşıyor. Ayrıca bu ürünlerin, kullanıldıktan sonra çöpe atılıyor olması başkasının, bir daha bu ürünü kullanmayacağını garanti altına alıyor. Dolayısıyla salgın hastalık endişesi yaşanan şu günlerde bu özellik oldukça önemli” şeklinde açıklama yaptı.

Plastik ürün üreten fabrikalarda, virüs sebebiyle personel içinde yaşanacak olası salgının üretimi durdurabileceğine dair kaygılar hakkında da konuşan Eroğlu, ‘Tek kullanımlık plastik üretiminin durması; hastaneler, karantina bölgeleri, fabrikalar ve evler başta olmak üzere her ortamda büyük zorluklar yaşatır ve virüsün bulaşma riskini arttırır. Ancak tek kullanımlık plastik üretimi daha ziyade tam otomatik makinalarla yapılmakta. Bu konuda aldığımız önlemleri birkaç başlıkta açıklamak isterim. Öncelikle bu sektör; işgücü yoğun bir sektör olmayıp ağırlıklı olarak tam otomatik makinelerde üretim yapıldığından az çalışan bulunmakta. Bu durum salgının kontrol altında tutulmasını kolaylaştırmakta. Fabrikalarımız, bünyelerinde istihdam ettikleri doktorların koordinasyonuyla, işe girişlerde uzaktan ateş ölçmekte, 37.5 derece üstü olan personeli o gün için fabrika alanına almayarak hastaneye yönlendirmekte. Fabrika alanlarının tüm aşamalarında hijyen ve dezenfektasyon sağlanmakta ve uzman hekim gözetimde personel eğitilmekte. Çalışanlar, semptomlara karşı takip altında tutulmakta. Bunlara ait kayıtlar sağlık otoritelerine verildiği gibi talep eden müşterilerle de paylaşılmakta. Plastik tek kullanımlık ambalajlar zaten üretilirken, el değmeden üretildiği için herhangi bir kontaminasyon riski taşımamakta” görüşünü dile getirdi.

FAHİŞ ZAM YAPAN FIRSATÇILARI ŞİKÂYET EDİN

Tüketicilerin, tek kullanımlık plastik ürünlerde fahiş fiyat artışlarını PAGEV ve TOBB’un ilgili birimine şikayet etmelerini isteyen Eroğlu, plastik tek kullanımlık bardak, tabak, çatal, kaşık ve bıçak gibi ürünlerde fiyatlarda kur kaynaklı küçük artış olabileceğini ifade ederek şu açıklamada bulundu, “Ürünlerde %100’ün üzerinde artış yapan bazı perakende noktalarının bilgileri geldi ve bu fırsatçılara karşı gerekli uyarılarımızı yaptık. PAGEV üyesi hiçbir üretici bu dönemde, yurt içi satışlara enflasyon ve döviz kurları dışında zam yapmadı. PAGEV olarak fahiş fiyat artışları yapan fırsatçıları uyarmakta hatta bunları TOBB’un ilgili birimlerine bildirerek yasal işlem yapılması talep edilmekte. Amacımız halk sağlığı ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için olmazsa olmaz plastik tek kullanımlık ürünlerin, fırsatçıların insafına bırakmamaktır. Salgının önlenmesinde önemli role sahip ürünlerimizin, tüketicilerimize en kolay ve uygun fiyatla, kesintisiz olarak ulaştırılmasını hedefliyoruz.”

PLASTİK SEKTÖRÜ İŞİNİN BAŞINDA

Plastik endüstrisi olarak salgınla mücadelede ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ve işlerinin başında olduklarını belirten Eroğlu; “Dünya çapında koronavirüs vakaları artarken, hastalık kamu sağlığına giderek büyüyen bir tehdit oluştururken, plastik sektörü tüm tedarik zincirindeki iş ortaklarıyla işbirliği yaparak ihtiyaçların karşılanmasını, hastaların tedavi görmesini, sağlık personelinin korunmasını sağlarken, tek kullanımlık bardak, tabak, çatal, kaşık, bıçakla salgının bulaşmasını engelleyecek ürünleri sağlıyor. Plastik ürünler, yıllardır sağlık sektörünün ilk tercihidir. Salgın hastalıkların azalmasının en önemli sebeplerinden biri ve daha uzun, sağlıklı hayatlar sürmemizin sebeplerinden biri de bu ürünlerdir. Dünya plastik endüstrisi, koronavirüs salgınıyla mücadelede resmi makamlara ve kamu sağlığı yetkililerine tüm yardımı yaparak malzemeleri ve ürünleriyle ön saflarda yerini alacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

NTV'de yayınlanan Piyasa Hattı Programında Tek Kullanımlık Haberini izlemek için tıklayınız.

Milliyet Gazetesi'nin Haber kupürü için tıklayınız.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5