KAYDI ZORUNLU KİMYASALLAR VE BİLEŞİKLER HAKKINDA

23/06/2017 tarihli 30105 sayılı Resmi Gazete’de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK)” yayınlamıştır. Yönetmelik gereğince 31/12/2020 tarihinden itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasal Kayıt Sisteminde (KKS) Kayıt Modülü aktif olacak ve sanayiciler girişlerine başlayacaktır.

Yönetmelik kapsamında tanımlanan kimyasal madde ve bileşiklerin 31/12/2023 tarihinden itibaren imal edilebilmesi veya piyasaya arz edilebilmesi için kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde, bu madde ve bileşiklerin üretimi veya satışı mümkün olamayacaktır.

Yönetmelik kapsamı kimyasal ve bileşiklerin, yılda bir tondan fazla Türkiye'de imal edilmesi veya Türkiye’ye ithal edilmesi halinde kayıt zorunluluğu bulunmaktadır.

Kayıt süreci; Ön-Kayıt ve Kayıt süreci olmak üzere iki basamak şeklinde yürütülmektedir.

- İlk basamak olan KKDIK Ön-Kayıt süreci 23/12/2017 ile 31/12/2020,

- Kayıt süreci ise 31/12/2020 ile 31/12/2023,

tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.

İmalatçı, ithalatçı ve tek temsilcilerin ortak kayıt yapabilmeleri için; öncelikle  Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) aracılığıyla ön-Madde Bilgisi Değişim Formu (ön-MBDF) göndermesi gerekmektedir. Ön-MBDF gönderen firmalar; MBDF sorgulama yaparak aynı maddenin ön-MBDFsini göndermiş olan diğer firmaların iletişim bilgilerine ulaşabilmekte, bu sayede kayıt için gerekli olan veri ve maliyet paylaşımına ilişkin hususlar hakkında kayıt süreci öncesinde aynı madde imalatçı, ithalatçı ve tek temsilcileri ile irtibat kurabilmektedir.

Ön-MBDF'lerin kayıtların başlayacağı 31/12/2020 tarihinden önce gönderilmiş olması, ortak kayıt sürecinin etkin işlemesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Ancak kayıt sürecinin 31/12/2023 tarihine kadar devam edecek olması ve 31/12/2020 tarihinden sonra piyasaya arz edilecek olan maddeler için de sistemin aktif olması açısından 31/12/2020 tarihinden sonra da ön-MBDF modülü kapanmayacak ve işlevini sürdürecektir.

Diğer taraftan Yönetmelik ve eklerinin firmalarımız tarafından ayrıntılı şekilde incelenmesi önem arz etmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kimyasallar Yardım Masasına kyd@csb.gov.tr mail adresi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik için tıklayınız.

Konuya ilişkin Bakanlık duyurusu için tıklayınız.

Taslak KKDİK Kayıt ücretlerini incelemek için tıklayınız.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sunumu için tıklayınız.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5