KARTELE KARŞI “GÜÇ BİRLİĞİ” ÇAĞRISI DÜNYADA YANKILANDI

PAGEV’in, petrokimya karteline karşı “Güç Birliğiyle Direnelim” çağrısına Standart&Poors Platts ile Plasteurope’den sonra Çin, Rusya, S. Arabistan, Hindistan ve Ukrayna’dan ses geldi

Habere ulaşmak için tıklayınız.

OPEC benzeri kartel yapıya sahip olan petrokimya devlerinin arzı kısarak hammadde fiyatlarının %150’den fazla artmasına yol açmasına tepki gösteren Türk Plastik Sektörünün temsilcisi PAGEV, başta TOBB olmak üzere diğer tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte astronomik fiyat artışlarına karşı güç birliğiyle direnme çağrısı yapmıştı. PAGEV Genel Kurulu’nda oy birliğiyle alınan karara göre; Türkiye’deki mamul üreticilerinin, ihtiyaç fazlası hammadde alımını durdurmasına yönelik görüş çıkmıştı. Aynı toplantıda petrokimya karteline karşı, “Hammadde Güç Birliği Platformu” oluşturmuştu. Kısa vadeli çözüm önerisinde PETKİM’in, tüm üretimini iç piyasaya kanalize etmesini talep eden PAGEV, ayrıca devletten de vergiden arındırılmış hammadde ithalatı yolunun açılmasını istemişti. Yüksek hammadde fiyatlarının üretim, istihdam ve ihracata yaptığı baskıyı ortaya koyan PAGEV, astronomik fiyat artışlarının aynı zamanda enflasyonu da körükleyeceğinin altını çizerek, duruma acil çözüm üretilmesi gerektiğine işaret etmişti. Bu amaçla, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, bir yandan sektör mensupları ve paydaşlarla sürecin çözüme kavuşması için yakın iletişim içindeyken aynı zamanda ilgili bakanlıklarla da görüşmeler gerçekleştirmişti. Türkiye için kısa vadeli çözümlerini sunan Eroğlu, ayrıca dünyanın en büyük hammadde ithalatçısı olan Çin’deki meslek kuruluşlarıyla da iş birliği kurup, petrokimya karteline karşı iş birliği yapma ve fiyatlara birlikte direnerek sürecin global bir boyut kazanmasını sağlamıştı. Hammadde krizi, Türkiye’deki ulusal medya tarafından yakından izlenirken, yabancı yazılı ve görsel basın kuruluşları ile önemli kurumlar da Türk Plastik Sanayicilerinin, petrokimya karteline karşı yaptığı çıkışa yer verdiler.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

AVRUPA VE AMERİKA’DAN SES GELDİ

Türk Plastik Sektörünün, zamlara tepki olarak Çinli alıcılarla birlikte hammadde alımını durdurmaya yönelik çağrı yapması, dünya plastik sektörünün ana gündem maddesi oldu. Amerika, Avrupa, Çin ve Ortadoğu’daki pek çok ülkenin medyası ve önemli kuruluşları Türkiye’de ortaya çıkan hammadde tepkisine ve PAGEV’in sürece liderlik yapmasına değindi. Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından New York Merkezli Standart & Poors kuruluşu Platts ve AB Merkezli Plasteurope’nin, yanısıra Avrupa’nın birçok ülkesiyle birlikte Çin, Rusya, Ukrayna, S. Arabistan ve Hindistan’ın medya organları ile önemli kuruluşları hammadde konusunu haberleştirdi. Astronomik fiyat artışlarını önemli sorun olarak nitelendiren analiz ve haberler; Türkiye’deki süreci çözüm noktasındaki umut ışığı olarak yorumladı. Standart&Poors’un Platts haberinde Türkiye’nin, plastik sektöründe dünya ölçeğindeki büyüklüğüne vurgu yaparken, “Türkiye, plastik sektöründe en büyük hammadde alıcılardan biri olmasının yanında, hammadde fiyatlarında öncü durumdaki ülkelerden biri” ifadesine de yer verildi. Diğer haberlerde ise PAGEV Başkanı Eroğlu’nun “Türkiye’deki alıcılar, Çinli alıcılarla birlikte tarih yazmakta. Türkiye, dünyanın en büyük 6., Avrupa’nın ise Almanya’dan sonra 2.en büyük plastik mamul üreticisi. Gücümüzün farkındayız ve bir avuç petrokimya karteline, bu sektördeki üreticilerin kolay lokma olmadığını göstereceğiz” şeklindeki ifadelerine dikkat çekildi.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

Habere ulaşmak için tıklayınız.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5