İTÜNOVA ve Cargill, PAGEV olarak paydaşı olduğumuz “Tarlada Sıfır Atık" projesiyle sürdürülebilir tarım için işbirliği yapıyor.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi, ülkemizde sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atmak için Cargill firması ile işbirliğine gitti. İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi’nin katılımıyla 2020 yılında başlatılan “Tarlada Sıfır Atık” ve "Biyoendüstriyel Ürünler" projeleri kapsamında çiftçilere eğitimler veriliyor, atıklar yüksek katma değerli ürünlere dönüşüyor. Tohumun ekiminden hasada kadar geçen sürede açığa çıkan sap, saman, koçan gibi bitkisel yan ürünler ile tarımsal faaliyetlerde kullanılarak atık haline gelen plastiklerin; geri dönüşümünün sağlaması ve ekonomiye kazandırılması için çeşitli paydaşlarla çalışmalar yürütülüyor.
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Tarımda Sıfır Atık Yönetimi Projesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. İTÜ’nün Ar-Ge çalışmalarında üniversite-sanayi işbirliğini çok önemsediğini ifade eden Koyuncu, sürdürülebilirlik odaklı bu tarz projelerde İTÜ için önemli hususlardan birinin katma değerli ürünler geliştirmek olduğunu dile getirdi.
“Eğer mesele sürdürülebilirlik gibi önemli bir konuda katkı sunmaksa, bu bizim açımızdan çok daha önemli bir hal alıyor diyebiliriz,” dedi. Rektörümüz, özel sektör veya kamu sektörü ayırt etmeksizin İTÜ için odak noktasının katma değerli ürünlere katkı sağlamak olduğunu dile getirerek proje paydaşlarına teşekkürlerini sundu.
Proje yöneticisi İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Bu proje kapsamında bir ilki gerçekleştirdik; tarlada sıfır atık yönetim sistemi model çalışmamızı tamamladık. Çiftçimizin tarlasındaki plastik atıkları tehlikeli kategoridekiler dahil olmak üzere toplayarak lisanslı atık toplama, ayrıştırma ve geri dönüşüm tesislerine kazandırdık. Böylece ekonomiye katma değer kazandırdık ve istihdam sağladık.”
"Tarlada Sıfır Atık" Projesi kapsamında Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) paydaş olarak yer alıyor. Bir İTÜ mezunu olarak PAGEV Başkanlığını yürüten Yavuz Eroğlu, Tarlada Sıfır Atık Projesi’nin önemini şu sözlerle ifade etti: “Tarımsal faaliyetler sonucu çok miktarda plastik atık ortaya çıkıyor. Sera örtüleri, damla sulama sistemlerinin parçaları, tarım kimyasallarının ambalajları gibi şeyler projemizden önce çevrede, tarlaların bazı noktalarında biriktiriliyordu.”
Cargill Türkiye firması CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “1000 Çiftçi 1000 Bereket” sosyal sorumluluk girişimlerinin bir ayağı olan “Tarlada Sıfır Atık” ve "Biyoendüstriyel Ürünler" projeleriyle uzun yıllardır İTÜ ile devam ettirdikleri işbirliğini sürdürülebilirlik odağında sağlamlaştırdıklarını ifade etti. Tarakçıoğlu, projeler ile hem tarlada açığa çıkan atıkları ekonomiye kazandırmayı hem de trafo yağı, asfalt, mısır proteini, diyet gıdalar gibi bitki temelli yüksek katma değere sahip endüstriyel ürünler üretmeyi amaçladıklarını söyledi.
İTÜ’nün Cargill ile yürüttüğü “Tarlada Sıfır Atık” projesine katılan çiftçiler, projede yer almaktan duydukları memnuniyeti vurguladılar. Çiftçi paydaşlar, eskiden yakarak imha ettikleri plastik atıklarını bu projeyle birlikte bilinçli bir şekilde topladıklarını ve atık toplama merkezleriyle çalıştıklarını dile getirdiler. Atık miktarını azaltmak için proje temelinde farklı uygulamalara gittiklerini belirterek gübre çuvallarının tekrar kullanılması gibi örnekleri sıraladılar.
Proje kapsamında Konya ve Karaman pilot bölge seçildi. 2021 yılında mısır, 2022 yılında ise ayçiçek ve kanola için yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılarak karbon izleri hesaplandı. Projeyle bugüne dek tonlarca plastik atık geri dönüştürüldü, tarımsal atıklar çimento üretiminde alternatif yakıt olarak kullanıldı. Atık kaynaklı karbon salımı azaltıldı. Enerji-su-kaynak verimliliği, iklim okur yazarlığı gibi konularda çiftçilere eğitimler verildi.
Proje hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.