Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm sürdürülebilir çevre politikasının yanında enerji verimliliği ve kaynakların etkin kullanımında da önemli katkılar sağlıyor. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında 2023 yılına kadar Türkiye önemli bir değişim süreci yaşayacak.
İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm seminerinde atıkların geri dönüşümünde yapılacaklar ele alındı. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın yaptığı toplantı, sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
İGEDDER’in organize ettiği toplantıda; İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı, İGEDDER Başkanı Yüksel Yılmaz, PAGEV ve PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu, AGED Başkanı Mustafa Saral, Akademi Çevre A.Ş. Koordinatörü Cem Ferda Tuncer, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu görüşlerini aktardı.
PAGEV ve PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı konuşmada; Türkiye’de Plastik ve Geri dönüşüm sektörü hakkında bilgiler vererek, “Biz plastik sanayicileri olarak plastiklerin hayatımızda işi çok, doğada yeri yok diyor; herkesi bilinçli tüketime ve geri dönüşüm zincirinin bir halkası olmaya davet ediyoruz. Altın değerinde olan plastik ambalajları denizlere, piknik alanlarına atanlar var. Bu kesinlikle kabul edilemez. Hayat kurtaran ambulansta, serumda, çocuğumuzu koruyan kemerde, suyu taşıyan hortumda, boruda, boyada, ayakkabıda daha iyi yaşamamızı sağlayan hemen her şeyde plastik var. Plastik düşmanımız değil, kendini sürekli yenileyen bir malzeme. Böyle olduğu için de inovatif ürünlerle insanlığa fayda yaratmaya devam edecek. Bilinçli tüketmeli, doğaya bırakmamalı ve yeniden kullanma imkânı olmayan tüm ambalajlarımızı mutlaka geri dönüştürerek ekonomiye geri kazandırmalıyız. Türkiye neden Dünyanın en büyük geri dönüşüm ve yeşil teknolojiler ülkesi olmasın” dedi.