Fiyatlardaki yüzde 100’lük artışa dikkat çeken PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu: “Öncelikle yerli petrokimya şirketi, zaten az olan hammaddeyi ihraç etmek yerine tamamını iç piyasaya satsın ve ithal hammadde üzerindeki ekstra vergiler geçici süreyle askıya alınsın”
Hammadde fiyatlarındaki yükseliş sanayicilerin öncelikli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Dünya çapında, üretimin çeşitli bahanelerle kısılmasının ardından son 6 ayda dolar bazında plastik hammaddede yüzde yüzden fazla astronomik fiyat artışları yaşandı. İçtiğimiz suyun şişesinde, kullandığımız diş fırçasında, su borusunda, buzdolabında, arabada, gıda ambalajında, cep telefonunda, kıyafetlerimizin dokunduğu iplikte kısaca tepeden tırnağa her üründe kullanılan plastik hammadde fiyatlarında yaşanan artış, enflasyonu tetikleyecek baş aktör olma yolunda ilerliyor.
Üretimde kullandığı hammaddeyi yüksek fiyattan almak zorunda kalan sanayici, hem kendi müşterileriyle zorlu süreçler yaşıyor hem artan fiyatlar nedeniyle sermayesini hızla eritiyor. PAGEV, hammadde fiyatlarında yaşanan astronomik fiyat artışlarıyla ilgili gerek kamuoyu gerek ekonomi yönetimine çözüm önerisi sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda dile getirdiğimiz önerimizi ve basın yansımalarını aşağıda dikkatinize sunuyoruz.
Bloomberg TV'de Yavuz Eroğlu'nun "Plastik Hammaddede Fiyat Artışları" açıklamaları için tıklayınız.
Türkiye’deki hammadde üretiminin, toplam talebin yanında devede kulak kaldığını belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, hammadde fiyatlarındaki astronomik fiyat artışlarının en azından Türkiye açısından çözülebilmesi adına şu görüşleri paylaştı: "iç pazarımızda plastik hammaddeye ciddi talep var. Bu nedenle yerli üreticinin, yurt içinde fiyatların daha da tırmanmasını sağlayacak ihracat stratejisini gözden geçirmesi gerekiyor. Nitekim AB ülkelerindeki ana hammadde üreticileri, arz sıkıntısı yahut fiyat artış dönemlerinde önceliği kendi iç piyasalarına veriyorlar. Dolayısıyla Türkiye’deki sanayiciler olarak bizlerin de yerli hammadde üreticisinden aynı yaklaşımı beklemek hakkımız. Ayrıca ekonomi yönetiminden de plastik hammaddeyi; ham olarak ihraç etmek yerine, yurt içinde işlenerek nihai ürüne dönüştürüp, daha katma değerli şekilde ihraç etmenin yolunu açacak önlemleri almasını bekliyoruz. Önerimiz böylesi zorlu bir süreçte yerli hammadde üreticisinin, mamul üreticileriyle diyalog ve iş birliği halinde hareket etmesidir. Üreticinin çağrısına kulak tıkanıyorsa, kamunun bu konuda arabulucu yahut oyun kurucu olarak çerçeveyi çizmesi gerekiyor. Nitekim geçmiş yıllarda kamu, farklı sektörlerde spekülasyonu engellemek için hammadde ihracatına kısıtlamalar getirmiş ve sorunun çözümüne katkı sunmuştur.”
Hammadde fiyatlarındaki çılgın yükselişin kısmen de olsa önlenmesine dair ikinci çözüm önerisini de anlatan Eroğlu, pandeminin de tetiklediği bu kritik süreç sona erene kadar en azından belli bir takvim dahilinde ithal hammadde üzerindeki referans fiyat, gözetim, antidamping, ek mali yükümlülük gibi vergilerin geçici olarak askıya alınması teklifinde bulundu. İthal hammaddeden geçici olarak vergi alınmamasının, fiyatlarda kısmi de olsa rahatlama getireceğini belirten Eroğlu, ‘Vergiden arındırılmış olacağı için daha ucuz temin edilecek ithal hammadde, fabrikalardaki çarkların daha hızlı dönmesini sağlayacak. Üretim maliyetleri ve dolayısıyla ürün maliyetlerine düşürücü etki oluşacak. Örneğin marketten aldığımız plastik su şişesinin fiyatında, sudan ziyade plastik şişenin maliyeti belirleyicidir. Dolayısıyla hammadde fiyatlarındaki astronomik yükselişe çözüm önerimizi; ilk adımda yurtiçindeki entegre petrokimya şirketinin, ürettiği zaten az olan hammaddeyi ihraç etmek yerine tamamını iç piyasadaki sanayicimize satması, ikinci adımda ise ithal hammaddeden alınan referans fiyat, gözetim, antidamping, ek mali yükümlülük gibi vergilerin geçici süreyle alınmaması olarak özetleyebiliriz. Bu adımların atılması üretimimizi rahatlatırken öte yandan hem Türkiye ekonomisinin canlanmasını sağlar hem de maliyetlerdeki düşüşle birlikte makro ekonomideki yüzde 5’lik enflasyon hedefinin tutturulmasını kolaylaştırır” şeklinde konuştu.
Bloomberg TV'de Yavuz Eroğlu'nun "Plastik Hammaddede Fiyat Artışları" açıklamaları için tıklayınız.
A Para TV’de 26.01.2021 tarihli yayın için tıklayınız.
Haber Global'de 28.01.2021 tarihli "Plastik Ürünlere Zam Yolda" yayını için tıklayınız.
Sözcü Gazetesi'nin "Zam Dalgası Kapıda" haberi için tıklayınız.
Sabah Gazetesi'nin "Sanayinin Hammadde Çıkmazı" haberi için tıklayınız.
Milliyet Gazetesi'nin “Plastikçiler Hammadde Tedariki İçin Arayışta” haberi için tıklayınız.
BloombergHT “Gıda enflasyonunda plastik ambalaj riski” haberi için tıklayınız.
KANAL B Ana Haber’de 28.01.2021 tarihli yayın için tıklayınız.
Hammadde Artışlarının Sebebini Anlattığımız "Kartel Üretimi Kıstı" haberimiz için tıklayınız.
Bakanlığımızla paylaştığımız sunum ve çözüm önerimiz için tıklayınız.
Detaylı Bilgi:
cesur.caca@pagev.ogr.tr