Değerli Sektörümüzü Bilgilendirme,
17 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan tebliğin yorumlanması, uygulanması ve mahiyeti ile ilgili itirazlarımız ve düzenleme taleplerimiz ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.
Münferiden Vakfımızdan bilgi alan sektör mensuplarının yoğunluğunu göz önüne alarak, böyle bir e-posta ile sizleri bilgilendirmek istedik.
Bildiğiniz gibi bu tebliğde değişiklik yapılmadan önce ithalatçılar gelen hammaddelerinin, orijinal olduğunu beyan ederek hammaddeleri gümrükten çekebiliyordu. Ancak 17 Şubat 2015‘de yayınlanan tebliğ değişikliği ile artık beyan yerine analiz ve analizin onaylanmasına dayanan, uygulanamaz ve dolayısıyla sektörü felç eden bir duruma döndü.
Gürbulak Sınır Kapısından Fotoğraflar
Bu tebliğde meydana gelen değişikliğin sebebi ise 4 sene önce açılan bir davanın neticelenmiş olmasıdır. 4 sene önce sektörümüzün önemli bir kuruluşu, tebliğin beyan sistemini içeren maddelerinin iptali için dava açmıştır. Danıştay; 10. Daire’nin 2014/3567 sayılı kararıyla davacının istediği şekilde beyan esadını iptal etmiştir. Bakanlık da bu hüküm uyarınca tebliğde değişikliğe gitmiş ancak ortaya çıkarılan yeni tebliğ sektörün işleyişini felç eden bir hale bürünmüştür.
Tebliğ değişikliğinin yayınlanması ardından Sektör mensuplarımızla defaatle yaptığımız toplantı ve görüşmelerde sektör görüşümüz oluşturularak yola çıkılmıştır. Geçen hafta içinde Ankara’da, başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere, konunun ilgili bakanlıklarının üst düzey Bürokratlarına sektörümüzün bu tebliğ sebebi ile yaşadığı ve süreç içerisinde yaşayacağı mağduriyet anlatılmış ve bu toplantılarda oluşturulan somut çözüm önerimiz paylaşılmıştır. Tebliğ üzerinde sektörümüzün taleplerine göre çalışmalar başlatılsa ve ilerleme sağlansa da henüz tam sonuca ulaşılmamış olup, konu şu an Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığı seviyesindedir.
İstişare Toplantılarımız
Hafta başında başta Mersin limanı olmak üzere, bazı gümrüklerde 17 Şubat'tan önce yüklenen mallar da gümrükten çekilememekte idi. Ancak daha önceki duyurumuzda da belirttiğimiz üzere tarih konusundaki bu yanlış uygulama Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İthalat Dairesi Başkanlığınca sonlandırıldı ve 17 Şubat öncesinde yüklenmiş mallar gümrüklerden serbest bırakıldılar.
Ancak tebliğ yürürlükte olduğundan zaman ilerlemekte, 17 Şubat sonrası yüklenen mallar gümrüklerden çekilememekte ve problem hızla artmaya devam etmektedir. Nitekim an itibariyle; başta Gürbulak ve Mersin olmak üzere, malları gümrükte bekleyen birçok sektör mensubumuz vardır. 17 Şubat'tan sonra yüklenen malları olan sektör mensuplarımıza ait malların limana varması sonrası ise yaşanan sorunlar katlanacaktır. Yeni ulaşan bilgiye göre parsiyel yüklenen konteynerlerde plastik hammaddesi bulunması durumunda, tüm mal gümrükte beklemeye alınmaktadır. Dolayısıyla bu tebliğ artık sadece sektörümüzü değil diğer sektörleri de zora sokar noktaya gelmiştir. Şu an için özellikle Gaziantep ve Adana’daki fabrikalarımızda üretimi etkile yecek noktaya gitmektedir.
Bugün çekilen, Gürbulak Sınır kapısındaki tır kuyruğunu gösterir fotoğraflar yukarıda verilmiştir. Kapıda 1100 tırdan oluşan 10 km’lik bir kuyruk olduğu bildirilmiştir. Yakında bu tablonun tüm gümrüklerde yaşanması işten bile değildir.
Bu konudaki Bakanlıklarımızda dile getirdiğimiz görüşümüz şu şekilde özetlenebilir;
Akredite kuruluşlardan aldığımız bilgiye göre; bir malzemenin içinde ne oranda geri dönüşmüş malzeme olduğunu yahut o malzemenin % 100 orijinal olduğunu tam olarak ispatlayacak bir teknolojinin ne Türkiye ne de Avrupa'da olmadığı ve 39.01-39.14 ve alt gruplarını içeren yeni ürünlerin orijinal hammadde olmaları, henüz atık özelliği göstermemeleri ve çevreyi kirletici bir etkisi bulunmamaları sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Kapsam Dışı Yazısı alınmasının gerekli olmadığı şeklindedir.
Zaten tebliğin hedeflediği ürün grubu atık ürünler olması gerekirken, gümrüklerin orijinal malzemeleri bu kapsamda görmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan atık olmayan bir hammadde için “Kapsam Dışı Yazısı” düzenlemesinin istenmesi doğru bir uygulama değildir.
Dolayısıyla zaten yapılamayacak bir test raporunun istenmemesi gerektiğini ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın orijinal malzeme için onay mekanizması olarak devreye girmesini doğru bir uygulama olarak görmeyeceğimizi belirttik. Bunun yerine sektör olarak, hammadde üreticisi olan ihracatçı firmalardan aldığımız belgeleri beyannamelere ekleyerek gümrüklerde işlemlerimizi tamamlamamız gerektiğini düşünmekteyiz.
Bu sürecin hızlı sonuçlanması büyük önem taşımaktadır. Aksi halde sektörümüzün de ülkemizin de kaybı artacaktır. Tüm sektörümüzün bu konuda yaşadığı sorun ve kayıpları, sorunun boyutunun hissedilmesi açısından Ekonomi Bakanlığımıza ulaştırması çok önemlidir.
Sorunumuzu ilk ağızdan en üst mevkiide dile getirmemizin yanında mağduriyetimiz, ekonomiye etkisinin büyüklüğü sebebiyle, basında da kendine yer bulmaya, ülke genel gündemine gelmeye başlamıştır. Tüm sektörümüzün bütün Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte konunun boyutunun daha iyi görülmesi yönünden biz de kamuoyunu aydınlatma gayreti içerisindeyiz. Ekte konu hakkında yapılan görsel ve yazılı iki çalışmayı paylaşıyoruz. Gümrüklerde bekleyen mallarımız serbest kalıp, sanayimiz ihtiyaç duyduğu hammaddesine kavuşup, başta ülkemiz ve tüm dünyada bizden mal bekleyen müşterilerimize kesintisiz hizmet vermeye devam edene kadar çalışmalarımız sürecektir.
Saygıyla bilgilerinize sunarız.
Yavuz EROĞLU
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı
MEDYA VE BASINDA YANSIMALAR
Bloomberg HT Ana Haber Programı videosu
Bloomberg HT Ana Haber Programını izlemek için aşağıdaki resme tıklamanız yeterlidir.
İnternet haberleri için linke tıklamanız yeterlidir.
SABAH Gazetesinde yer alan haber...
DÜNYA Gazetesinde yer alan haber...
Bursa A Gazetesinde yer alan haber...
Vatan Gazetesinde yer alan haber...
Yurt Gazetesinde yer alan haber...
Aliağa Ekspres Gazetesinde yer alan haber...
İzmir Ticaret Gazetesinde yer alan haber...
Trabzon Türksesi Gazetesinde yer alan haber...
Gazete Adana da yer alan haber...
Sabah Avrupa Gazetesinde yer alan haber...
Bursa Kent Gazetesinde yer alan haber...
Bursa Yenidönem Gazetesinde yer alan haber...
Adana Egemen Gazetesinde yer alan haber...
Antalya Gündem Gazetesinde yer alan haber...
Samsun Haber Gazetesinde yer alan haber...
Başkent Ankara Gazetesinde yer alan haber...
Anayurt Gazetesinde yer alan haber...
İzmir Haber Ekspres Gazetesinde yer alan haber...
Diyarbakır Tigris Gazetesinde yer alan haber...
Konya Anadoluda Bugün Gazetesinde yer alan haber...
Çankırı Karatekin Gazetesinde yer alan haber...