Güney Kore’den İthal Hammaddelere Uygulanan Cezalar Sektöre Zarar Veriyor

Mayıs ayı başından bu yana, Güney Kore’den (Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında) ithalat yapan çeşitli firmalara, Ticaret Bakanlığı'nca ek vergiler ve cezalar kesilmektedir.

Güney Kore’den yapılan alımlarında (bizim sektörümüzde ağırlıklı hammadde), Güney Koreli ihracatçının malın Güney Kore menşeli olduğunu belirtir beyanının belge üzerine yazılması gerekmektedir. Ancak belge üzerine yazılan beyanda alıcı olarak belirtilen firmanın, Türkiye’ye malı ithal eden firma ile aynı olmaması durumunda geriye dönük ceza uygulamasına gidilmiştir.

Bu uygulama ticaretin akış mantığına uygun bir cezalandırma değildir. Nitekim Güney Kore’den hammaddeyi alıp Türkiye’ye satan tüccarın, gerçek alıcısını, satıcıya göstermemek istemesi gayet doğaldır, ayrıca hayatın normal akışında bir ülkeden ithal edilen hammadde alıcıya ulaşana kadar birkaç kez el değiştirebilmektedir.

Tüm bu uygulamalar sonucunda ithalatçılar, dolayısı ile bu hammaddeyi kullanan Türkiye’deki üreticiler ve ihracatçılar zarar görmekte, gümrük müdürlüklerinde, mahkemelerde zaman kaybı ve gereksiz iş yükü doğmaktadır.

PAGEV olarak konuyu Ticaret Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Genel Müdürlüğü üzerinden takip etmekteyiz.

Bilgilerinize sunar, bu vesileyle başarılı çalışmalar dileriz

Türkiye-G.Kore arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Yönetmeliği için tıklayınız.

Gümrük Bakanlığı'nca yayınlanan Türkiye-G.Kore arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Genelgesi için tıklayınız.

 

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5