Gıda enflasyonunda plastik ambalaj riski

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu Bloomberg HT’ye plastik sektöründeki hammaddeki fiyat artışının gıda enflasyonuna etkisini anlattı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu pandemi süreci ile birlikte dünyada petrokimya ürünlerinde yaşanan arz daralmasının plastik sektöründe hammadde fiyatlarını yukarı çektiğini, bu durumun gıda enflasyonunda ciddi artışlara da sebep olduğunu belirtti.

Bloomberg TV'de Yavuz Eroğlu'nun "Plastik Hammaddede Fiyat Artışları" açıklamaları için tıklayınız.

Bloomberg HT'ye konuk olan Eroğlu şu ifadeleri kullandı:

Plastik sektörü hammadde artışlarından en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Dolar bazında çok kullanılan PVC hammaddesi sadece 6 ayda yüzde 137 zamlandı. Diğer ürünlerde de dolar bazında yüzde 50-70’lere varan fiyat artışları yaşandı. Plastik birçok sektörün girdisini oluşturuyor. Sanayi ayağında da ara ürün olarak buradaki artışlar diğer ürünlere de yansıyor. Tüketicinin aldığı günlük ürünlerde de plastik etkisini gösteriyor. Dünyada özellikle petrol sektörü bir kartel yapı tarafından yönetiliyor. Petrokimya sanayi ise benzer büyük şirketler tarafından yönetiliyor. Salgın süresince petrokimya şirketleri mücbir sebep ile üretimlerini kıstılar. Petrokimyada ciddi bir arz daralması yaşandı. Bu fiyatlar hem tüketiciye hem sanayiciye yansıtırken firmalar güçlük çekiyor. Bu fiyatları alan tüketici enflasyonu ve diğer tarafta da sanayi girdi enflasyonun fiyatlarında artışlara meydana geliyor. Örnek olarak; bugün içtiğimiz yarım litre su şişesinin fiyatını alalım. Bu suyun fiyatının yüzde 80’i onun pet ambalajının fiyatıdır. Bu ne anlama geliyor, suyun pet şişesinin fiyatı yüzde 50 artarsa, suyun fiyatını yüzde 40 arttıracağı anlamına gelir. Ciddi anlamda enflasyona katkı verecek bir artış söz konusu olur.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5