ELEKTRİKTE İNDİRİM İYİ AMA YETMEZ

Üretim maliyetlerinin önemli kalemlerinden biri olan elektrikte yüzde 16 indirime gidilmesi memnuniyet yarattı ancak sanayi elektriğinin, konuttan hâlâ pahalı olması ek tedbir taleplerini beraberinde getiriyor.

Türkiye’de, plastik sektörünün birleştirici gücü PAGEV olarak sanayicilerimizin öncelikli sorunlarını tespit etmek ve ortak akılla çözüm önerileri geliştirmek hedefiyle son 5 aydır gerçekleştirdiğimiz 41 alt sektör grubuna yönelik komite toplantılarımızda öne çıkan en önemli başlıklardan biri de yüksek enerji maliyetleri olmuştu. PAGEV Komite toplantılarına ait çıktılarımızı PAGEV Başkanımız Yavuz Eroğlu, ulusal medyada kamuoyunun gündemine taşıyarak çözüm önerileri sunmuştu. Televizyon ve gazetelerde sanayicilerimizin haklı talebini dile getiren Eroğlu, indirim talep ederken konuya ilişkin indirim kararının çıkmasıyla birlikte sanayide kullanılan elektriğe yüzde 16 indirim yapıldı. Bu karara göre indirim 2023 yılının ilk 3 ayında geçerli olacak. Üretim maliyetlerini ciddi şekilde etkileyen enerji maliyetlerinde yüzde 16’lık indirime gidilmesine dönük kararın, sanayicimizin rekabetçiliğinin korunması anlamında önemli olduğunun altını çizerken, finansmana erişimin giderek güçleştiği bu zorlu dönemde üreticinin daha etkin şekilde desteklenmesi için ek tedbirlere ihtiyaç olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

SANAYİ ELEKTRİĞİ KONUTTAN PAHALI OLMAMALI

Türkiye’de sanayi elektriğinin, konutlardaki elektrik bedelinden daha yüksek olmasının rasyonel olmadığını savunuyoruz. Bu akla yatkın bir model değil. Sanayi elektriğinin konuttan ucuz olması lazım ki sanayimiz rekabetçi olsun, daha fazla yatırım yapsın, sürdürülebilir istihdam yaratsın ve hane halkı böylece işsiz kalıp, elektrik faturasını dahi ödeyemez duruma düşmesin. Sanayici elektriğe uygun fiyatla ulaştığında üretim ve ihracat olumlu etkilenir, yerli üretim güçlenirken ithalat azalır. Daha fazla istihdam, daha çok kazanç, daha çok harcama ile birlikte ekonominin çarkları hızlanır.

YÜZDE 1 İNDİRİM İSTİHDAMDA YÜZDE 0,3 ARTIŞ DEMEK

Elektrik fiyatlarıyla yatırım ve istihdam arasındaki ilişki önemlidir. Belçika’da 2018 yılında Leuven Üniversitesinin yaptığı Elektrik Fiyatlarının İmalat Sanayine Etkileri raporunda, elektrik fiyatları ile yatırımlar ve istihdam arasında bir ekonomik model oluşturulmuştur. Bu modele göre elektrik fiyatlarındaki yüzde 1’lik bir düşüş (diğer tüm koşullar aynı kalmak şartıyla) yüzde 0.30 ekstra istihdam yaratırken yüzde 0.55 ekstra imalat yatırımına sebep oluyor. Sanayide 5,4 milyon kişi istihdam edildiği düşünülürse döviz bazında yüzde 10’luk bir artış, yüzde 3’lük bir istihdam kaybı ve yüzde 5,5’lik bir yatırım kaybı anlamına geliyor.

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3
5