EKONOMİYE 3 AYAKLI TEŞVİK VE DESTEK PAKETİ

Enflasyonla mücadele kapsamında temel gıdada KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi. Yatırımlara 24 ay ödemesiz, 96 ay vadeli kredi yolu açılırken, yastık altındaki yaklaşık 5 bin ton altının ekonomiye kazandırılması için düğmeye basıldı

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomide yeni teşvik ve tedbir paketini kamuoyuna duyurdu. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı”, iş dünyası temsilcileri ile PAGEV gibi öne çıkan STK Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati yaptığı konuşmada, teşvik ve destek paketindeki yeni adımları anlatırken, toplantıya video konferans yöntemiyle dahil olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gıdada uygulanan yüzde 8’lik KDV oranını yüzde 1’e düşürdüklerini açıkladı. Erdoğan, “Et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel ürünlerindeki KDV'yi yüzde 1'e indiren resmi kararı, 13 Şubat Pazar günü Resmi Gazete'de yayımlıyoruz. Milletimizi enflasyona ezdirmemek için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz. Bu indirim gıda ürünlerinde yüzde 7 indirim demektedir. Bu bizim hükümet olarak attığımız adımdır. Gıda sektöründe de aynı oranda fedakarlık talep ediyoruz. Gıda ürünlerinde pazartesi gününden itibaren toplamda yüzde 7'lik indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz. Her rahmetin bir zahmeti her nimetin bir külfeti olduğu gibi Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimizin bedeli de şimdiden yapacağımız bu fedakarlıktır. İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemde devletin yaptığı ve üstlendiği yükü paylaşmak milli bir görevdir. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu geminin aldığı her zarar, ortak zararımızdır. Umutlu olmalıyız” dedi. Erdoğan, yapılan indirimlerin takibi için denetim seferberliği başlatacaklarını ve ilgili bakanlıkların, fiyatları makul izahı olmayan şekilde artırılmış ürünlerle mücadele etmek için enflasyonla mücadele timi kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Bakan Nebati, ekonomide atılan yeni adımlarda şu satır başlarını öne çıkardı:


Türkiye ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısındayız bildiğiniz üzere geçen yıl aralık ayında Türkiye Ekonomi Modeli adımlarımızı bir bir işliyoruz. Bugün de 20 Aralık'tan sonra önemli bir eşiği geçeceğiz. Güçlü üretim, güçlü ihracat, güçlü kalkınma ve bunun için tek hedef istikrar. Öncelikle biliyorsunuz geçen 20 Aralık'tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00 itibarıyla tedbirler paketini sunmuştu. İlk paketimiz koruma mevduatı ile ilgiliydi. O günden bugüne kadar elhamdülillah en önemli sac ayaklarından bir tanesi tam işleyiş halinde. Bu Türk lirasına olan güvenin, inancın ve sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde koymuş olduğu performansın tescil edilmesiydi. Gün geçtikçe mevduatın oranı ve ağırlığı bozdurulan dövizin lehine döndü. 340 milyar liraya varmış olan mevduat koruma hesabındaki miktar 10 milyar doları geçti.


Şimdi adım adım ortaya koyduğumuz tedbirlerden ikincisi yani altınla ilgili tedbirlerimiz neler. Bu model yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıran modellerin bütüncül bir yaklaşımla uygulamaya alınmasını, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yurt içi tasarrufların geliştirilmesini, yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini ve TL tasarrufların cazibesini artırılmasını amaçlayan bir tasarruf sistemi modeldir.

YASTIK ALTI ALTINLARI EKONOMİYE KAZANDIRMA PLANI

Fiziki altınlar kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme dahil edilecek. Buna göre 81 ilde fiziki teslim noktaları belirlenecek. Teslim edilen altınlar talep edilmesi halinde fiziki olarak geri alınabilecek. İlk etapta 1500 kuyumcu teslim sistemine dahil olacak. Yıl sonuna kadar 10 bin kuyumcu sisteme dahil edilecek. Tasarruf sahipleri, altın tutarı karşılığı olan TL tutarıyla Altın Dönüşümlü Mevduat ve Katılım Hesabı açarak değer korumasından faydalanabilecek.

Peki sistem nasıl çalışacak? 

Tasarrufların finansal sisteme kazandırılması hem vatandaşa yeni kazanç kapısı açacak hem de ülke ekonomisinin büyümesine destek verecek. Bu amaçla bugüne kadarki münferit çabaları toplulaştıracak, 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere, 2022 yılında da 1.500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz.  Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet amca, Emine Teyze çocuklarının geleceği kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler.

60 MİLYAR LİRALIK KEFALET HACMİ


 

KGF uygulaması sıkıntılı dönemde ve özellikle 2 yıl önceki başlayan pandemi döneminde elimiz ayağımız oldu. İş dünyamız azami şekilde faydalandı. Hatta gereksiz ihtiyaçlarını bile buradan giderdi. Şimdi tüketime değil, üretime yönelik Türkiye'nin paketini açıklıyorum. 60 milyar liralık kefalet hacmini oluşturuyoruz. Merak etmeyin bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yatırım yapın. Yeter ki katma değer yaratacak adımlar atın. Tüm sektörlere hepsinin önünde yol açıcı olacağız. Takip eden değil proaktif olan, tüketime değil üretime odaklı. Yüksek teknoloji odaklı, ihracat odaklı her türlü anlamda bir anlayış ile ve bu anlayışın getirdiği yol açma prensibini geriye koymayacak yöntemle yolumuza çıktık.

25 MİLYAR LİRALIK YATIRIM DESTEK PAKETİ

Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, işletme harcamaları destek paketi olmak üzere 3 paketi uygulamaya koyuyoruz. Yatırım destek paketimiz, 25 milyar liralık bir destek ve yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBİ ve KOBİ dışı alanlara dağıtıyoruz. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten teknoloji firmalarına 1,25 kat kefalet limiti yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade ve kar payı oranı da 0,24 TLREF artı yüzde 1, 24 ay üzeri için sabit TLREF artı yüzde 2 olacak. Bankalar için faiz oranı 0,24, ay değişken TLREF artı yüzde 1, 24 ay ve üzeri değişken TLREF artı yüzde 2 uygulanacak 

HER KOBİ’YE 25 MİLYON LİRA, BÜYÜK FİRMALARA 100 MİLYON LİRA KREDİ LİMİTİ

Kefalet limitleri yüzde 25 artırımlı olarak kullanılacak. Her bir KOBİ için maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacak. Paydaşlarımızla iş birliği yaparak yürüyoruz. Katılım bankalarımız var, kamu ve özel bankalarımız. Lütfen Türk finansal sistemine kamu ve özel bankalar size bizimle iş birliği yapan bankalarımız hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı olarak adımlarını atın. Bu işin sıkı takipçisi olacağız. 20 Aralık'tan sonra iş birliği ile çok güzel işler yaptık. Salgın döneminde dünya küçülürken bu ülkeyi büyüttük. Bu ülkenin iş dünyası, girişimcisi öylesine azimli, Türkiye toprakları o kadar iştahlı ve bereketli ki, yakın tüm coğrafyaların üretim merkezi olduk. Bu başarımızı taçlandırmamız lazım. İhracat destek paketimiz, yine 6 ay ödemesiz dönem azami 18 ay vade, ihracatçı olmayan ama ihracat potansiyeli olan tüm KOBİ'ler bu imkandan faydalanacaklar. Kar payında sabit TLREF artı yüzde 1 olarak uygulanacaktır. İşletme harcamaları destek paketimiz 10 milyar lira olacak. Yine 6 ay ödemesiz dönem azami 24 ay vade. KOBİ ve KOBİ dışı nakit kullandırım uygulanacak.

Bankalarımız ve katılım bankalarımız burada yine ortak. Fakat sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. 2 yıl önce dağıttığımız KGF kredilerini galiba biraz tüketime harcadık. Yatırım önceliğimiz bir tarafa gitti, üretim önceliğimiz bir tarafa gitti. Farklı bir şekilde kullanım da maalesef yaşandı ama artık buna izin vermeyeceğiz. Üreticinin imalatçının, genç girişimcinin hakkını başkalarına kullandırtmayacağız. Bu işin sıkı takipçisi olacağız. İşletme sermayesi ihtiyaçları için yalnızca kartlı kullanım vardır. Nakit kullanımı yüzde 12 ile sınırlıdır. Amaç dışı kullanım gerçek dışı beyanlar için özel yaptırım hükümlerimiz de mutlak suretle uygulanacaktır. Tedbirler kredinin kullandırılmasında zorlukları çıkarmak değildir.


Net söylüyorum, KGF kullanımı tedbirlerin yanlış yerlere gitmesini engellemek için ortaya konmuştur. Kredi kullanımı ihtiyacı olanların hızlı bir şekilde karşılandığı bankacılık sektörünün ya da başkalarının keyfine asla bağlı olmayan bir yöntemle gerçekleştirilecektir. Kredi kullandırımında önünü kesici, canını sıkıcı, zorluklar çıkarıcı tedbirler ortaya konması için değildir bu tedbirler. Bunlar yanlış yapanın yanlışını önlemek için ortaya konan tedbirlerdir.

Önümüzde engel teşkil eden bizimle yol yürüyemez. Biz iş dünyasının şu muhteşem görüntüsü ile bu ülkeyi siyasal iktidar olarak taşıyoruz. Bu vatan bu milletin emekleriyle daha büyüyor, daha gelişiyor. Sizlerin sayesinde 85 milyona yakın insanın sayesinde Londra'da güçlü Türkiye'nin sesi olarak kendimizi ifade edecek potansiyeli kullanıyoruz.

Enflasyon, Türkiye'de ve dünyada daha uzun süre konuşacağımız önemli bir problem. Dünyada enflasyon en gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere ve gelişmekte olan ülkelerin ortak belası. Çok sert de tedbir alamıyor Batı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın ifade ettiği gibi tek başına parasal tedbirlerin enflasyonu engelleyici özelliğinden ziyade finansal krize neden olabileceğini ortaya koydular. Üretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayacağız. Enflasyonu etkileyebilecek tüketici kredilerine karşı makro tedbirleri uygulamaya alıyoruz.

MOBİL UYGULAMAYLA FAHİŞ ZAMLAR TAKİBE ALINACAK

Bir mobil uygulaması başlatıyoruz. Bu mobil uygulamayla vatandaşlarımız enflasyonun düşüşüne katkı veren üretici ve satış noktalarında ürün-fiyat takibine bakacak; satış noktaları, kategori ve ürün filtrelemeyle kolay arama yapabilecek; toplam alışveriş tutarını hesaplayabilecek; en ucuz ve en yakın nerede haritası ortaya çıkacak. Uygulama 1 Mart'ta başlayacak. Tüketiciye fiyat takibi imkanı sunacak, en uygun fiyatlı ürüne hızlı ulaşma imkanı sağlanacak. Bu mobil uygulamanın geliştirilmesiyle enflasyonla mücadelede hayata geçirilecek adımların fiyatlara yansımasını engelleyecek tedbirlerimizi ortaya koymuş olacağız. Devlet yol göstericidir. Kamu yönetimi siyasal iktidar proaktif hareket eder. Fakat denetleyici, düzenleyici görevini asla ihmal etmez.

ENFLASYONLA MÜCADELE TİMİ KURULDU


Enflasyon ile mücadelede attığımız adımların fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı noktasında gerekli tedbirleri alacağız. Bu kapsamda enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı denetlendiği sistem kuruluyor. Kârınızla, ticaretinizle alıp veremediğimiz yok. Vergi Denetim Kurulu'ndaki müfettişlerimiz ve Gelir İdaresi'ndeki denetleyicilerimizle birlikte fahiş fiyat uygulayanlara karşı özel tim oluşturuyoruz. Arz talep dengesiyle uyuşmayan fiyat hareketleriyle ilgili her türlü enstrümanı ilgili bakanlıklarımızla yasal zaman zemin dahilinde kullanacak ve yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız. Önce fiyatı yükseltip sonra kampanya ile indirilmesinin 1 Mart'tan itibaren önüne geçmiş olacağız. Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız.

 

VOC TEST MERKEZİ
Ambalaj Atıkları
Plast Eurasia 4-7 Aralık 2024
Partnerlerimiz
2
1
3