Bakan Lütfi Elvan ve diğer Bakanların katılımıyla TOBB yönetimiyle gerçekleştirilen toplantıda, iş ve yatırımın önündeki engellerin nasıl aşılacağına dair görüşler ele alındı.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimi ve 60 TOBB Sektör Meclisi ile yapılan toplantı geniş katılımla gerçekleştirildi. TOBB Türkiye Sektör Meclislerinde, her sektördeki en büyük firmalar ve ilgili sektörel dernekler yer alıyor. Her sektörde en çok öne çıkan sorunları ve bunların çözümüne yönelik fikirlerini bir araya getiren Sektör Meclisleri, video konferans yöntemiyle Bakanlara öncelikli problemlerini ilettiler.
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcıları, Ali Kopuz, Selçuk Öztürk, Ayhan Zeytinoğlu, Tamer Kıran, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ile TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Günay, Mahmut Özgener, Öztürk Oran, Zeki Kıvanç, Oğuzhan Sadıkoğlu, Davut Çetin, Özer Matlı, Hakan Ülken, Selim Kandemir ve içlerinde TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu, Kimya Meclis Başkanı Timur Erk ve Ambalaj Meclis Başkan Yardımcısı Zeki Sarıbekir’in de bulunduğu Sanayi Meclis Başkanları katıldı.
Toplantıda, iş ve yatırım ortamında yaşanan sıkıntılar ve bunlara yönelik çözüm önerileri yapıcı diyalog ortamında ele alındı. İçerde ve dışarda çeşitli zorluklar yaşanırken bu dönemde devletin en önemli bakanlıklarının iş insanlarıyla bir araya gelmesi oldukça önemli bir gelişme olarak yorumlandı.
Reformlar Ekonomiyi Güçlendirecek
TOBB ile yapılan toplantıya dair görüş bildiren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yaptığı açıklamada, "İş dünyası ile görüşmelerimizi TOBB ile sürdürüyoruz. Bakanlarımız Sayın Abdulhamit Gül, Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, Sayın Mustafa Varank, Sayın Bekir Pakdemirli ve Sayın Ruhsar Pekcan ile TOBB heyetinin görüş ve önerilerini dinledik. Sonuç odaklı bir toplantı gerçekleştirdik" dedi.
Toplantıya ilişkin konuşan Hisarcıklıoğlu da şu görüşlere yer verdi: “Ekonomideki sorunları, diyalog ortamı ve istişare ile çözeceğimize inanıyoruz. Sıkıntıları aşma noktasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlarımızın icracı ve reformcu iş yapma vizyonlarının büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Hükümetimizin bu vizyonunun reformların hayata geçmesi ve istikrarın güçlendirilmesi açısından belirleyici olacağını düşünüyoruz. Ekonomiyi büyütme mücadelemizde bizleri yalnız bırakmayan, her fırsatta desteklerini gösteren ve bu güzel istişare ortamını sağlayan kıymetli Bakanlarımıza ve Merkez Bankası Başkanımıza Türk özel sektörü adına teşekkürlerimizi sunuyoruz”.
Yüksek Enerji Maliyetleri Öncelikli Sorun
Bakanların, iş dünyası ile yaptığı toplantıların sorunların çözümüne katkı sunmasını beklediklerini belirten TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclis Başkanı ve PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, iş ve yatırımların önündeki engeller arasında öne çıkan yüksek enerji maliyetleriyle ilgili konunun acilen çözüm beklediğini belirterek şu görüşleri kaydetti: “Avrupa’nın en pahalı elektriğini kullanan sanayicimiz, faturalara yansıtılan YEKDEM bedeli nedeniyle rekabet etme şansını yitiriyor. İstihdam da bundan olumsuz etkileniyor. Örneğin biz plastik sektörü olarak sanayide tüketilen toplam elektriğin yüzde 16’sını kullanıyoruz. Faturalarımız YEKDEM bedeli nedeniyle kabarıyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının tamamının sanayiciye yüklendiği sistem artık sürdürülebilir değil. Çözüm olarak yenilenebilir enerjide, ihaleler yolu serbest rekabetin olduğu TL bazlı modele geçilmesini öneriyoruz. Bu anlamda Almanya modeli örnek alınabilir. Dolar bazlı-alım garantili YEKDEM teşviklerinin süresi zaten 31 Aralık 2020’de doluyor. Dolayısıyla YEKDEM’de yeni sayfa açmalı ve döviz bazında, devlet garantili sabit fiyatlı sistemi dönemini kapatmalıyız. Sürekli artan ve öngörülemeyen, yüksek maliyetiyle sanayicimizi rekabetçi üretimden uzaklaştıran YEKDEM’de döviz bazlı yüksek sabit fiyatlı teşvik yerine ihale yöntemiyle rekabetçi şartlarda ve TL bazlı destek modeline geçmeliyiz. Yenilenebilir enerji yatırımlarını rekabete açmalıyız”.
Sanayici Destek Bekliyor
Yüksek enerji maliyetleri gibi tüm sanayicileri etkileyen sorunların dışında sektörel bazda değişik pek çok problemin de olduğuna işaret eden Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Katma değerli üretim için Ar-Ge ve inovasyona dayalı çalışan merkezlerin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda sektörümüzün önünü açması için PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ni kurmak için harekete geçtik. Sayın Lütfi Elvan’ın önceki Bakanlık döneminde planlamaya başladığımız Mükemmeliyet Merkezimiz için kendi kaynaklarımızla harekete geçtik ve inşaatın temelini atıp startı verdik ancak finansal destek konusunda devletten tek kuruş dahi destek alamadık. Bu toplantıda Sayın Bakanımız Elvan’ın da olması hasebiyle: katma değerli üretim hedefimiz için önemli olan PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’mize finansal destek beklediğimizi yinelemek istiyorum. Öte yandan geri dönüşüm sektörümüzde yaşanan bazı sorunlar var. Sektör mensuplarımız, yurt dışına yaptıkları ihracatın, atık ithalat kotasından muaf tutulmasını talep ediyorlar. Bu kapsamda atık ithalatında Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın, bu sene oluşturduğu kota sisteminden hem döviz girdisi hem de çevresel etki açısından, ülke dışına ihraç edileceklerin, kota dışında hesaplanmasını talep ettik. Firmalarımızı ilgilendiren bir başka önemli başlık olarak da GEKAP konusunun, sanayicimize yük oluşturmadan planlanması gerektiğini düşünüyoruz.”